Gramofon, 2-10, 2-10, proba, proba. Proba de sunet muzical, din care nu ne-am oprit pana la octava dulce de final. Daca n-ati inteles care-i legatura cu Branzeturi cum se cuVin, imediat revin 🙂
Gramofon Wines la Craiova
Am mai degustat cate putin din vinurile cramei din Dealu Mare la Revino sau la RO Wine, alaturi de alte vinuri.
Insa nu se compara cu o degustare dedicata, in care am descoperit toate gamele Gramofonului la Craiova.
Octava muzicala propusa de Crama Gramofon Wines a cuprins 8 note consecutive, cu sonoritati diferite din gamele:
- Gramofon,
- Meatology,
- Virtuoz,
- Sonorum,
- Opus Fabula.
Dar mai bine sa va infatisez tabloul muzical in cateva cuvinte si imagini:
- Gramofon Wine Prosecco + Aperifrais Ile de France,
- Meatology Feteasca Regala + Brie Ile de France,
- Gramofon Wine Chardonnay + Havarti Castello,
- Meatology Rose Merlot + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
- Gramofon Wine Rose Feteasca Neagra + Cascaval Sofia,
- Virtuoz – Merlot + Emmentaler Delaco D’Exceptie,
- Sonorum Feteasca Neagra + Grana Padano Delaco D’Exceptie,
- Opus Fabula Feteasca Neagra + Grand Blue Delaco.
Am avut placerea sa deschid degustarea Branzeturi cum se cuVin #53, alaturi de Sabina Stroe-Bibescu.
Sabina este somelier si reprezentanta cramei Gramofon, despre care ne-a spus cateva cuvinte.
V-au placut etichetele vinurilor si numele gamelor? Trebuie sa stiti ca fondatorul Marcel Pascu este profesor de muzica si saxofonist. Mai tarziu i s-a alaturat in afacere si-n subiectul etichetelor Marcel Vulpoi.
Este o crama de familie construita in jurul fostei Ferme 9 Mocesti din Dealu Mare, langa Urlati. Desi faima si mandria zonei o reprezinta mai degraba vinurile rosii Feteasca Neagra si Merlot, la Gramofon se mandresc mai ales cu vinurile albe.
Cum a fost la Branzeturi cum se cuVin #53
Sabina ne-a spus cu pasiune povestea fiecarui vin.
Apoi a raspuns intrebarilor si a verificat preferintele participantilor.
Eu am completat cu povestea branzeturilor si cu motivul asocierilor. M-am si asociat cu tricoul la Emmentaler 🙂
La rose am dat noroc, ca de obicei.
Fiecare a votat perechea preferata branza-vin.
Dupa cum se vede, fiecare dintre vinuri a avut fanii proprii.
Iar cei mai norocosi participanti la degustare au plecat acasa cu vinul si cu branza din dotare.
La final am facut o poza de grup cu cei care au ramas pana la sfarsitul evenimentului.
Pentru ca am avut si o delegatie poloneza la degustare, a fost si o poza de grup Polish style.
Sabina ne-a uimit inca de la inceput cu un Prosecco brut de Treviso.
Este un private label realizat pentru Gramofon Wines.
A fost unul dintre preferatele serii, alaturi de Chardonnay, pe care l-am imperecheat cu un somon cu sparanghel si piure de cartofi de la C House Milano.
Foarte interesanta si surpriza de final propusa de Sabina, vinul demidulce Opus Fabula in stil Amarone.
Un vin care te duce cu cele 16,3 volume alcoolice. Nu sunt fanul vinurilor dulci si nici al dulciurilor in general, dar am apreciat aceasta experienta deosebita.
Insa cel mai mult mi-a placut al vin rosu, sec 🙂
Gramofon Wines Sonorum Feteasca Neagra si Grana Padano Delaco D’Exceptie
Stiti deja ca Grana Padano este preferata mea dintre branzeturile Delaco.
N-am facut nici acum exceptie, desi mi-au placut si asocierile Aperifrais – Prosecco si Chardonnay – Havarti. Daca aceste asocieri au devenit clasice la degustarile noastre, in schimb Grana Padano o imperechem cu vinuri mai puternice gen Merlot sau Cabernet Sauvignon.
Uite ca i-a stat foarte bine si langa o Feteasca Neagra din 2020, promovata de Sergiu Nedelea.
Sabina ne spusese ca la Gramofon nu prea se baricheaza vinurile, insa Feteasca Neagra Sonorum este baricata. Un vin DOC-CMD Dealu Mare recolta 2020, in care nu se simte excesiv lemnul si nici nu ghicesti cele 15,2% grade alcoolice.
A fost insa ghicit de branza maturata Grana Padano. Chiar mi se pare ca este genul de vin langa care sa descoperi „cristalele de fericire” din Grana Padano.
Daca ar fi sa explic doar in 3 cuvinte asocierea, vinul este incantator, branza este d’exceptie, iar asocierea fericita.
Fericit ca am participat la o astfel de degustare, va doresc sonor: spor vincantator!
Pana la urmatoare degustare va las cu poze de la Craiova surprinse de mine. Pentru celelalte imagini, sursa foto este Ion Mihaescu.

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Idei de cadouri
De cand ne-am mutat in Scotia, primul lucru pe care il fac cand ajung la supermarket e sa intru la raionul de branzeturi. Acela e momentul cand sotul meu da ochii peste cap si ma intreaba daca am de gand sa cumpar iar branza cu miros de sosete nespalate. :)))) Eh, gusturi si gusturi. Ale mele sunt mai rafinate, ii raspund mereu. :)))
Bun articol, mi-a placut mult!
Vienela
Daniel Botea
Multumesc! Articolul ca articolul, dar mult mai bune ingredientele 🙂