Am pus virgula dupa Urlati, ca sa fie clar ca am fost in orasul prahovean. Nu cumva s-o luati ca pe o invitatie la urlat prin vie 🙂
La Conacul de Vis
Am fost la Ziua Portilor Deshise la Crama Rotenberg si am cauta o cazare cat mai aproape. Nu de alta, dar dupa cules de vie, must si vin, nu-ti mai vine sa mergi cu masina prea mult.
Desi preturile din zona cramelor sunt destul de piperate, n-am gasit cazare decat in una din localitatile componenete ale orasului Urlati.
Tot printre vii, am fost la Conacul de Vis. Este o oaza de liniste si de verdeata, iar panorama este superba. Daca nu ma credeti, va las cu mai multe imagini din curte.
Am poposit 2 nopti, Vineri seara dupa sosire si Sambata seara, dupa evenimentul de la Crama Rotenberg.
Gazdele au fost foarte atente cu noi si ne-am simtit ca acasa. Duminica dimineata am plecat cu gandul sa ajungem sa vedem si Vulcanii Noroiosi in judetul Buzau. Dar am ascultat de sfatul gazdelor si am vizitat si ceva din zona.
Dintre Muzeul de Chihlimbar, Muzeul „Crama 1777” Valea Calugareasca si Muzeul Conacul Bellu, am optat pentru ultimul.
Muzeele de la Conacul Bellu din Urlati
Buna alegere, pentru ca in acelasi perimetru se afla 2 muzee. Primul este Muzeul Foisorul Bellu, care adaposteste 3 expozitii diferite.
La primul etaj se afla colectia de fotografii si aparate foto a lui Alexandru Bellu. Tema principala a fotografiilor este taranca romanca.
Alexandru Bellu a fost un descendent al familiilor domnesti si a avut titlu de baron. Avocat de profesie, a fost pasionat de fotografie si de arta, profesand foarte putin la Paris.
In turn este expozitie de mobilier de arta, costume nationale romanesti pe niste manechine foarte reusite si o colectie de icoane pe sticla.
La parter este un spatiu dedicat expozitiilor temporare. Am apreciat exponate de arheologie de la sfarsit de neolitic si ceramica de Gumelnita, descoperite in Urlati.
In interior nu se fac fotografii decat contracost, asa ca imaginile pe care le aveti in album sunt din exterior sau de pe terasa.
De acolo am surprins si acoperisul de sindrila al casutelor de langa turn.
La cateva sute de metri mai sus este al doilea muzeu dedicat Conacului Bellu.
Conacul Bellu este fosta casa de oaspeti a unui ansamblu arhitectural din care s-a pastrat doar aceasta cladire in stil vechi romanesc.
Interiorul cuprinde insa si saloane tematice de genul celui japonez sau al celui turcesc.
Tot contracost sunt fotografiile si in conac, mai putin in camera de zi si in crama.
Camera de zi are inclusiv instrumente muzicale si gramofon.
Telefonul avea o masuta speciala, frumos ornamentata.
Imaginile din crama au fost si mai interesante pentru mine.
De unde credeti ca sunt aceste cepuri uriase de la 1900?
De la astfel de budane 🙂
Restul de imagini le gasiti in link-ul de mai sus.
Au fost 2 vizite in care m-au surprins placut pasiunea ghizilor si informatiile aflate.
Spor vizitator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei