Inspiro fara cratima, doar cu vinuri, momente si emotii

De curand gama Inspiro de la Chateau Vartely s-a schimbat la fata cu o noua eticheta. In portofoliu si-au facut aparitia 3 spumante noi, produse dupa metoda Charmat, ocazie cu care pe 2 le-am si degustat.

Inspiro spumant alb brut din Feteasca Regala

Vinurile sunt produse de Chateau Vartely, importate si distribuite in Romania de Produse Moldovenesti.

Inspiro spumant rose sec

Gama Inspiro de la Chateau Vartely

Inspiro semnifica inspiratia verii intr-un pahar de vin, inspiratie din care am degustat si noi putin cate putin.

Nu este prima data cand degustam vinurile inspirationale de la Chateau Vartely, doar ca acum a fost un eveniment dedicat acestei game.

Chateau Vartely la Craiova cu gama Inspiro

Chiar de Ziua Basarabiei am facut cunostinta cu vinurile din Orhei, iar orheianca Svetlana Matvievici ne-a trecut prin toate gamele cramei. Atunci a fost un singur vin din gama Inspiro, acum au fost 4:

  • Inspiro Spumant alb brut din Feteasca Regala
  • Inspiro Spumant Alb din Feteasca Regala, brut,
  • Inspiro Spumant rose Chateau Vartely
  • Inspiro Spumant Rose din Pinot Noir, sec,
  • Inspiro demisec alb
  • Inspiro alb Muscat, demisec,
  • Inspiro demisec rose
  • Inspiro Rose Muscat, demisec,
  • Individo alb Pinot Gris si Chardonnay
  • Individo alb Pinot Gris si Chardonnay,
  • Individo rosu Rara Neagra, Malbec si Syrah
  • Individo rosu Rara Neagra, Malbec si Syrah
  • Spumant brut Chateau Vartely, metoda traditionala
  • Spumant Pinot Noir, brut, metoda clasica.

Am inceput degustarea cu un spumant alb brut, obtinut prin metoda Charmat din Feteasca Regala si am incheiat-o tot cu spumant brut, metoda traditionala.

Daca folositi codul de discount svetlana15 in link-ul de mai sus, aveti o reducere de 15% la produsele Chateau Vartely.

Revenind la vinuri, primul si ultimul au fost si preferatele mele de la degustare. Insa la mancare am preferat singurul vin rosu al evenimentului, un Indivdo din Rara Neagra, Malbec si Syrah.

vin rosu cu r de la rata

S-a potrivit de minune cu pulpa de rata si piure de pastarnac cu morcov caramelizat.

rata cu piure de pastarnac

Dar sa va spun mai bine cum a decurs degustarea, daca tot v-am facut pofta 🙂

Spumantele Chateau Vartely la Craiova

Svetlana Matvievici a deschis evenimentul, povestindu-ne despre crama, vinuri si gama Inspiro.

Svetlana Matvievici la Crama 91

Am mai avut degustari cu spumante, insa acum a fost prima degustare in care bulele au fost pe primul plan.

Svetlana Matvievici la Craiova

Daca va plac vinurile seci, aveti grija ca la spumante sunt mai detaliate clasificarile. Cum spuneam deja intr-un articol recent, la spumante departajarea in functie de restul de zahar se face diferit fata de vinul linistit:

  • brut natur – continutul de zahar este de maximum 3 g/L,
  • extrabrut – continutul de zahar este de maximum 6 g/L,
  • brut – continutul de zahar este de maximum 12 g/L,
  • extrasec – continutul de zahar este cuprins intre 12,01 si maximum 17 g/L,
  • sec – continutul de zahar este cuprins intre 17,01 si maximum 32 g/L,
  • demisec – continutul de zahar este cuprins intre 32,01 si maximum 50 g/L,
  • dulce – continutul de zahar este mai mare de 50 g/L.

O alta deosebire este ca spumantele nu trebuie rotite in pahar, pentru a nu-si piarda bulele. Perlajul dat de bule face deliciul acestor vinuri.

De obicei se spune ca nu-i de bon ton sa bei vin inainte de ora 12:00. Cu o exceptie notabila, spumantul care se poate bea chiar si la micul dejun.

Spumantele obtinute prin metoda Charmat sunt mai ieftine, se produc mai repede si sunt mai accesibile.

spumant Charmat

Spumantele obtinute prin metoda traditionala sau clasica sunt mai migaloase, au preturi mai mari, dar si o calitate superioara.

spumant metoda traditionala

Diferenta se vede si la sticle, cele pentru spumante traditionale fiind mai solide pentru a face fata presiunii mai mari.

A propos de sticle, Svetlana ne-a explicat si cum se face sabrarea la spumante. Mai precis, cum se deschide o sticlei de spumant cu o sabie boanta.

sabrare

Mult mai important decat taisul sabiei este sa stii unde este punctul slab al sticlei de spumant.

Dar destul cu vorbele, pentru ca nu doar am discutat, ci am si degustat.

Ce-am degustat si ce-am invatat la Crama 91

Mai intai le-am invitat pe colegele bloggerite sa exerseze cum se deschide sticla de spumant. Iar cand n-au reusit, au sarit in ajutor bloggerii.

La spumantul rose a fost mai cu noroc, dar si asortat la culoare.

A propos, noi la rose dam noroc.

Hai noroc la rose!

Asa ca Svetlana ne-a reamintit cum se da noroc in Moldova de peste Prut.

Revenind la vinuri, mie-mi plac mai ales cele seci, insa si cele 2 demiseci din gama Inspiro au avut fanii lor.

Vinurile Individo le stiam de la prima degustare, gama fiind special conceputa pentru Romania.

In fine, spumante Chateau Vartely nu mai degustasem pana acum. Asa ca am inchis en fanfare cu un spumant obtinut dupa metode traditionale.

N-am incheiat insa de tot evenimentul, ca fara poza de grup nu s-ar fi putut. Restul de imagini le regasiti in albumul foto.

poza de grup Inspiro by Chateau Vartely

Inspiro cu teatru

Nici dupa poza de grup n-am incheiat, pentru ca a devenit deja o traditie ca la Crama 91 sa avem o „piesuca” de teatru. Adica participantii citesc la prima lectura o piesa scurta, spre deliciul publicului.

Mai intai am aflat despre ce-i vorba in „piesuca” pregatita de Iulian Fira.

teatru la prima lectura

Irina a primit rolul de a ne introduce in atmosfera.

Iar actritele au fost Svetlana si Roxana.

Desi piesa are un singur act, am impartit-o in 2 parti video.

Hai noroc si spor efervescent!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.