Am intalnit cativa campioni mondiali la Revino Gourmet Show, dar nu i-am taguit atunci. Woooow! Exact asta a fost reactia cand am auzit ca echipa Romaniei este campioana mondiala la degustare in orb. Asa ca am zis ca merita un articol special, ceea ce si fac 🙂
Concurs international de degustare de vinuri in orb
Degustarea in orb inseamna ca nu stii care este continutul sticlei de vin. Dar trebuie sa identifici in 10 minute urmatoarele elemente:
- soiul principal de struguri din care a fost obtinut vinul,
- tara de provenienta,
- regiunea (cat mai exact),
- anul recoltei,
- producatorul vinului.
Fiecare dintre cele 5 elemente de mai sus are un anumit punctaj.
Dupa fiecare degustare se anunta vinul care a fost degustat, rezultatele fiecarei echipe si clasamentul live. Si tot asa de multe ori pentru toate cele 12 vinuri din concurs 🙂 Vi se pare imposibil?
Ei bine, dupa toate etapele echipa Romaniei a fost pe primul loc in clasament, la 1 punct diferenta de locul secund.
La concursul organizat de La Revue du vin de France in Provence au participat peste 30 de echipe nationale, de pe 5 continente.
Fiecare echipa a fost formata din 4 degustatori si 1 antrenor/manager/capitan de echipa.
In ordinea numerelor de pe tricouri din imaginea de mai sus, echipa Romaniei a avut urmatoarea componenta:
- Cosmin Udrea,
- Radu Rizescu (manager).
- Valentin Ceafalau,
- Julia Scavo,
- Horia Hasnas.
Campioni mondiali la degustare
I-am felicitat la Revino Gourmet Show pe 2 dintre senzationalii campioni mondiali la degustarea in orb din Provence.
Pe Cosmin Udrea l-am felicitat chiar de 2 ori si tot de la el am aflat cum a trait concursul.
Si pe Horia Hasnas l-am felicitat la Revino. Pe ambii ii stiu din contextul unor evenimente legate de vin.
Cu Cosmin m-am intalnit prima data in 2016 la un Wine Trip Liliac. Este vecinul de masa oglindit in ochelarii de soare.
Pe Horia Hasnas l-am intalnit mai intai la o expeditie in Iasi, cu ocazia aniversarii Winelover la Iasi. Apoi in 2020 ne-a povestit vinurile grecesti la Craiova.
Pe Radu Rizescu il stiu de vreo 20 de ani, insa in context de vinuri ne-am reintalnit in 2017, la aniversarea Winelover Timisoara.
L-am reauzit cu placere la Radio Romania Actualitati povestind cum au ajuns campioni mondiali la degustare in orb.
Pe Julia Scavo o stiu doar din carti, mai precis din Wine Secrets of Romania, Dragasani Region Vol. I.
Despre Valentin Ceafalau auzisem in online, dar nu cred ca ne-am intalnit la evenimentele din lumea vinului.
Insa ii felicit deopotriva pe toti 5 si sunt mandru de performanta lor. Nu-i usor sa fii cel mai bun la nivel mondial intr-un domeniu in care Romania inca isi cauta identitatea.
Spor degustator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei