Vinuri grecesti la Craiova, povestite de Horia Hasnas

Va spuneam ca tocmai ce-am ajuns la 5000 de articole pe blog, scrise incepand din 2008. Ei bine, 2008 a fost anul mai multor premiere. Una dintre ele se refera la prima vacanta in Grecia. Mi-am adus aminte de subiect si de 2008 la o seara de vinuri grecesti la Craiova, povestite pe indelete de Horia Hasnas.

seara de vinuri grecesti la Craiova

Sursa foto

Prima data in Grecia in 2008

Am fost prima data in Grecia in 2008, in Thassos. De atunci Grecia a devenit destinatia preferata pentru vacanta de vara. In 2008 abia scrisesem un articol pe blog si nu era despre Grecia. Dar inca am cateva imagini din Thassos pe FB. Pai da, ca aveam deja Facebook pe vremea aia.

Thassos Grecia

Din 2008 si pana acum o singura vara am lipsit din Grecia. In 2017 am fost in Italia si Germania, insa pe urma am revenit la programul obisnuit. Iar in ultimii ani, dupa ce pasiunea pentru vinuri a prins contur, am inceput sa prindem gustul vinurilor grecesti.

Aveti aici descoperiri din 2016, 2018 si 2019. Mai intai m-am documentat despre soiurile locale, apoi le-am cautat si le-am incercat.

Ei bine, seara de vinuri grecesti in compania lui Horia Hasnas mi-a facut pofta efectiv de o vacanta in Grecia. Pana la vara mai e, sa va spun ce-am degustat din licorile grecesti.

Vinuri grecesti la Craiova, povestite de Horia Hasnas

Pe Horia Hasnas l-am cunoscut cu ocazia aniversarii #winelover la Iasi. Am avut ocazia sa merg impreuna cu el si cu Marian Timofti de la Bucuresti la Iasi. Si inapoi 🙂

Intre timp am aflat ca a facut parte din echipa Romaniei clasata pe locul 11 la Campionatul Mondial de Degustare a Vinului.

Ne-am mai intalnit prin Bucuresti la diverse evenimente dedicate vinului, cea mai recenta intalnire fiind la Cheese & Wine Show.

Iar saptamana trecuta am avut placerea sa-l ascult vorbind despre vinurile grecesti, despre Grecia si despre vin in general.

Horia Hasnas cu vinuri grecesti la Craiova

A fost o calatorie in timp, cu evocari de oameni si locuri. Dar mai ales cu degustare de vinuri grecesti. Iar locatia deosebita de la H5C – Hotel Five Continents.

Iata care au fost vedetele serii pusa la cale de Narcis Neagoe.

 • Gerovassiliou White 2019 (Assyrtiko+Malagousia),
 • Ovilos White (Assyrtiko+ Semillon),
 • Argyros Santorini 2017 (Assyrtiko),
 • Merlot Rose Kosta Lazaridi 2019,
 • AKAKIES SPARKLING Rose 2018 – (Xinomavro),
 • Ramnista 2015 (Xinomavro),
 • Gaia Estate 2014 (Agiorgitiko 100%),
 • Avantis Collection 2014 (Syrah),
 • Amethystos Cava 2016 (Cabernet Franc),
 • Ovilos Red 2008 (Cabernet),
 • Sigalas Vinsanto 2009 (10 ani de lemn/butoi) dulce.

Narcis Neagoe

Care au fost preferatele mele

Dintre vinurile albe mi-a placut cel mai mult Assyrtiko din Argyros Santorini 2017. Desi sunt mai degraba fan de vinuri rosii, despre Assyrtiko pot sa spun ca mi-a placut de cand l-am degustat prima data in Grecia. Despre Santorini va spun sa-l descoperiti prin ochii lui Horia Hasnas si prin vin 🙂

La rosii mi-au placut soiurile grecesti Xinomavro si Agiorgitiko. Am aflat de la Horia ca Xino inseamna acid iar Mavro este negru. Asta referitor la Xinomavro, care are o aciditate surprinzatoare pentru un vin rosu. Si gust specific de rosii uscate, pe care l-am recunoscut si-n Ramnista 2015.

Mi-am adus aminte ca in Grecia am avut ocazia sa beau un excelent vin Xinomavro, Krassato si Stavroto DOP Rapsani 2014. De la Horia Hasnas am aflat ca anul 2014 a fost un an dificil pentru vinuri in Grecia. Deci cu atat mai mult e de apreciat.

Revenind la seara greceasca de la Craiova, cel mai mult mi-a placut Cabernetul din 2008, Ovilos Biblia Chora.

2008 - viunuri grecesti la Craiova

Eticheta din 2008 mi-a amintit ca a fost anul premierelor legate de blog si de Grecia. Hai noroc sa fie cu noroc!

A fost o seara reusita, de la care n-am plecat fara cartea lui Horia Hasnas, Oamenii vinului.

Oameii vinului, de Horia Hasnas

Am facut si o fotografie in 3, alaturi de Horia si Narcis Neagoe, initiatorul serii grecesti la Craiova.

trio la seara de vinuri grecesti la Craiova

Pana la urmatoarea intalnire cu vinurile grecesti va las cu imagini de la Five Continents.

Spor degustator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.