Winelover la Iasi si Cotnari. Aniversarea #6

Saptamana trecuta am fost winelover la Iasi, dupa ce mai intai am facut cunostinta la pas cu un oras superb.

prima data in Iasi

Winelover la Iasi in Bolta Rece

A ajuns olteanu’ la Bolta Rece, unde obisnuia sa bea vin si Eminescu?

Pai a ajuns 🙂 Chiar daca un pic dupa ora 19:30, cum era programat. Dar a fost bine, pentru ca am nimerit la masa cu organizatorii.

Cautam un loc prin sala de la Bolta Rece cand am auzit un „Praziliene, hai incoa!”. N-aveam cum sa nu vin, pentru ca era Rasto, de la Povesti cu vin.

Rasto si Luiz Alberto la Bolta Rece

Pe Luiz Alberto il cunoscusem la Oltenia Winelover Tour, unde tot Razvan m-a invitat.

Razvan si cele „3 Ancute”, a fost „divinii” pentru Aniversarea Winelover la Iasi. De la stanga la dreapta, „Ancutele” in ordinea numerelor de pe tricou.

Ancutele si Agnes la Bolta Rece

Daniela Buzincu #1, prezenta si la aniversarea winelover de la Timisoara, la fel ca Agnes.

Pe Laura Daps #2 si Ana Crudu #4 le-am cunoscut cu aceasta ocazie la Iasi.

Dupa ce am intrat in atmosfera de la Bolta Rece cu un pahar de visinata, am zarit si bunatatile de pe masa. Adica sunculita, ceapa rosie si… chisca.

chisca

Chisca este un fel de „carnato-sarmale in mate de porc”, cu orez, carne de porc, ceapa, piper, ienibahar, cimbru si ce-o mai fi fost. Eu am savurat chisca, ingredientele le-am aflat de la Laura.

A fost doar inceputul, pentru ca au inceput sa vina vinurile si sarmalele moldovenesti. Cu mamaliguta. Si cu Feteasca Neagra.

sarmale moldovenesti cu mamaliguta

A mai fost si-o tochitura dar n-am mai avut loc s-o savurez.

In schimb am savurat muzica lautareasca de la Bolta Rece. Bai frate, au inceput repertoriul cu… O sole mio instrumental!?! O fi ceva varianta italiana dupa Soarili mieu 🙂

Dar ne-au cantat si Balada lui Ciprian Porumbescu.

Cam asa s-a incheiat prima seara din aniversarea winelover la Iasi.

Winelover la Cotnari

La Cotnari am ajuns Sambata dupa-amiaza.

Cotnari

Dupa vizita ghidata prin Iasi, la Cotnari ne-au asteptat cu paine si sare.

primire cu paine si sare

Si cu multe bunatati, cu vinul din dotare si iar cu ritmuri populare. Sa va mai spun ca si la Cotnari s-a inceput cu O sole mio? Era sa zic „vai di soarili mieu” dar spun doar ca am si vazut soarele 🙂 Dar sa le luam pe rand.

Mai intai am aruncat o privire la Campionul Podgoriei Cotnari, unde wineloverii specializati au jurizat vreo 80 de probe de vin.

Campionul Podgoriei Cotnari

Apoi am coborat in sala de festivitati, unde gazdele ne astetpau cu mancare, vin si voie buna.

La Cotnari

Dupa ce ne-am potolit nitel foamea, am plecat in vizita la cramele Castel Vladoianu, Axinte si Cotnari.

La Castel Vladoianu am prins si soarele. Intr-o fotografie la selfie 😉 Asta tot incercau ei sa ne spuna cu O sole mio 🙂 Gian Luca Garattoni este italian, chiar daca traieste in Serbia. L-am cunoscut tot anul trecut la Timisoara.

soarili mieu

La Cotnari m-am reintalnit si cu George Malutan, pe care il stiam de la degustarea cu Casa de Vinuri Cotnari la Craiova.

George Malutan

Acum l-am ascultat acasa la el, vorbind cu drag despre utilajele si cramele in care ia nastere vinul de Cotnari.

George Malutan in crama

Si daca partea tehnica nu este spectaculoasa pentru mine, in schimb mi-a placut foarte mult partea turistica de la Cotnari.

butoaie vechi la Cotnari

Butoaiele vechi si sculpturile in lemn m-au fermecat.

sculptura in lemn de butoi

Ca sa nu mai zic de hrube.

selfie in hruba

Ei bine, unui astfel de loc i-as zice eu Sala Pasilor Pierduti 🙂

Sala Pasilor Pierduti la Cotnari

Dupa excursia prin crame, ne-am intors la Cotnari. Si daca la Bolta Rece n-am mai avut loc de tochitura moldoveneasca, la Cotnari a picat la fix.

Tochitura la CotnariNe-am bucurat de un moment folcloric deosebit, apreciat si de Luiz Alberto.

Noi am mai fi stat la Cotnari, insa ne astepta petrecerea BYOB din Iasi.

BYOB party la Little Texas si iar winelover la Iasi

BYOB – Bring Your Own Bottle – a adus la Little Texas wineloveri si vinuri din toate zarile, pentru toate gusturile.

BYOB - Bring Your Own Bottle

Am degustat si vinuri grecesti, si romanesti, moldovenesti si chiar sarbesti.

dopuri la BYOB

Am fost curios sa degust soiul sarbesc Sedusa. Bun, un fel de Feteasca Neagra mai dura.

Sedusa

Mi-a lacut foarte mult mancarea usoara de seara de la Little Texas.

bun la Little Texas

Dupa bunatatile de la Cotnari a picat la fix, tocmai bine pentru o noua serie de vinuri.

Am facut si poza de winelover la Iasi. Evident, la panoul de onoare cu Luiz Alberto.

cu Luiz Alberto

Si am dat noroc cu vinuri de peste Prut.

Hai noroc la BYOB!

Am incheiat petrecerea BYOB cu o lansare de lampioane. Este o traditie a wineloverilor de pretutindeni si ma bucur ca s-a intamplat si la Iasi.

Lampioane

Sparkling from the Region si zapada la Iasi

Duminica dimineata ne-am trezit in decor hibernal la Iasi.

Iarna la Iasi

Nu ne-am descurajat ci am sarbatorit la Sparkling from the Region. Pai nu merge mai bine sampania la rece?

Pe langa spumante am savurat si un platou de branzeturi.

branzeturi

Motiv tocmai bun ca sa-mi aduc aminte de Drink Wine Day. Daca nu stiati, pe 18 Februarie se sarbatoreste peste tot in lume Drink Wine Day. Pot sa spun ca am sarbatorit cum se cuvine la aniversarea winelover la Iasi.

Sparkling la winelover

Anul trecut am sarbatorit Drink Wine Day la aniversarea Craiova Blog Meet #60. Iar in urma cu 2 ani chiar la o degustare Branzeturi cum se cuVin.

Cu branzeturi si vin s-a s-a incheiat si aniversarea winelover #6 la Iasi. Ce coincidenta! Si comunitatea blogoltenilor sarbatoreste 6 ani in 2018 tot in Februarie 🙂

Sa bem pentru asta! Hai noroc! Cheers!

Daniel Botea

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.

Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.