Nu este prima data cand avem un Beethoven Imperial pe scena Filarmonicii Oltenia. Ba chiar la inceputul anului trecut am avut un duo Beethoven/Mendelssohn-Bartholdy, cu un dirijor polonezo-italian. In 2024 Concertul #5 pentru pian si orchestra are distributie romaneasca.
Beethoven Imperial la Filarmonica Oltenia Craiova
Orchestra Simfonica a Filarmonicii Oltenia, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin, ne-a pregatit urmatorul program muzical:
- Felix Mendelssohn-Bartholdy:
- Uvertura „Hebridele”, op. 26,
- Simfonia nr. 4 in La major, op. 90, „Italiana”,
- Ludwig van Beethoven: Concertul nr. 5 in Mi bemol major pentru pian si orchestra, op.73, „Imperialul”.
Solista este pianista Oana Csiky. Talentata pianista s-a nascut in 1985 la Craiova, unde a si inceput studiile muzicale. A continuat la Cluj-Napoca si a absolvit Academia de Muzică „Gh.Dima”, unde a facut si masterul. In 2013 a sustinut la Cluj-Napoca Teza de doctorat cu titlul „Clara Schumann: Interpret, muzician, compozitor”.
Pianista Oana Csiky a beneficiat de burse din partea Ministerului Culturii din Romania si Fundatiei „Nova Harmonica” din Italia.
A participat la cursuri de maiestrie cu pianisti-interpreti renumiti:
- Walter Krafft,
- Csiky Boldizsar,
- Georg Sava,
- Pier Narcisso Massi,
- Theodor Paraschivescu.
Oana Csiky revine la Craiova dupa ce in 2022 a fost solista concertului #2 pentru pian si orchestra de Franz Liszt. Acum va interpreta Concertul # 5 in Mi bemol, de Ludwig van Beethoven, cunoscut drept „Imperialul”.
De ce credeti ca am insistat cu solistul de la pian? In cartea „De ce Beethoven”, de Norman Lebrecht am gasit observatia ca „toata actiunea Imperialului se afla concentrata in mana dreapta a pianistului”.
Ultimul concert pentru pian si orchestra scris de Beethoven a avut premiera in Ianuarie 1811, dar fara prezenta compozitorului la pian. Pianist a fost Ahiducele Rudolf al Austriei, prietenul si elevul lui Beethoven.
Cum zice Norman Lebrecht in cartea sa, premiera a fost cu „fiul unui imparat interpretand un concert imperial”.
Imperialul a fost compus in 1809, anul in care Imparatul Napoleon a castigat batalia de la Wagram, la 10 km de Viena. A fost considerata prima mare infruntare de artilerie din istorie.
Ecourile tunurilor s-au auzit probabil si la Viena, unde compunea un Beethoven Imperial.
Accesul la concertul de Vineri, 26 Ianuarie, ora 19:00
Biletele pentru spectacol au pretul general de 50 lei, iar pentru elevi, studenti si seniori pretul este 15 lei.
Biletele sunt disponibile online, dar si la agentia Filarmonicii Oltenia.
Programul agentiei este de Luni pana Vineri, intre orele 10:00 – 18:00. Informatii si rezervari se pot face si la telefon 0251.414.698.
Spor incantator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei