Romante pentru vioara si orchestra la Filarmonica Oltenia

Romante pentru vioara si orchestra am azi in program, dupa ce aseara am ascultat un divin concert coral. Nu este singurul punct de atractie din program, insa este o alegere numai una si una 🙂

romante pentru vioara cu Remus Azoitei

Romante pentru vioara si orchestra scrise de Beethoven

Am fost inspirat cand am cumparat cartea despre Beethoven, pentru ca pot sa descifrez mai bine operele sale.

In ceea ce priveste aceste romante pentru vioara si orchestra, Ludwig van Beethoven a scris doar 2. Partea interesanta este ca Romanta #1 a fost scrisa in jurul anului 1801, dupa ce scrisese Romanta #2 in 1798. In 1803 a publicat romanta #1, la cativa ani dupa ce scrisese Romanta #2.

Cu toate ca ordinea difera din punct de vedere cronologic, Romanta #1 este cea care a fost scrisa ultima. De-asta ziceam ca este o alegere numai una si una 🙂

Vom descoperi la concert de unde vine aceasta preferinta, pentru ca la Craiova vom avea ocazia sa ascultam ambele romante. Si mai interesant, vom asculta romantele lui Beethoven cantate de Remus Azoitei, un virtuoz al viorii.

Nu este prima data cand valorosul solist Remus Azoitei ne incanta pe scena Filarmonicii Oltenia. In Februarie 2023 l-am aplaudat la Craiova intr-un concert dedicat lui Johannes Brahms. Tot Svilen Simeonov a fost dirijorul si atunci, dar acum repertoriul muzical este mai diversificat.

Pe langa romantele lui Beethoven, Remus Azoitei ne va incanta si cu Introducere si Rondo capriccioso de Saint-Saens. Dar iata programul muzical al serii, sustinut de Orchestra Simfonica a Filarmonicii Oltenia:

  • Johann Sebastian Bach: „Aria pe coarda sol” din Suita pentru orchestra nr. 3 in Re major,
  • Joseph Haydn: Simfonia nr. 60 in Do major, „Il distratto”,
  • Beethoven: Romanta nr. 1 pentru vioara si orchestra in Sol Major, Op. 40,
  • Beethoven: Romanta nr. 2 pentru vioara si orchestra in Fa Major, Op. 50,
  • Camille Saint-Saens: Introducere si Rondo Capriccioso in la minor, Op. 28.

Sa va mai spun ca pe muzica de Haydn a trecut mai usor pandemia, cand scriam disertatia pentru master? Mai bine va spun ca seara de Vineri are toate ingredientele de natura muzicala pentru a fi una speciala. Intotdeauna aparitiile dirijorului bulgar Svilen Simeonov sunt incantatoare si memorabile, sunt sigur ca asa va fi si-n aceasta seara.

Accesul la concertul de Vineri, 2 Februarie, ora 19:00

Biletele pentru spectacol au pretul general de 50 lei, iar pentru elevi, studenti si seniori pretul este 15 lei.

Biletele sunt disponibile online, dar si la agentia Filarmonicii Oltenia.

Programul agentiei este de Luni pana Vineri, intre orele 10:00 – 18:00. Informatii si rezervari se pot face si la telefon 0251.414.698.

Spor incantator!

Update:

Va las un scurt moment muzical, pe care-l regasiti in albumul cu imagini si video din concert.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.