Dovlatov, o privire rece in lumea sovietica

Pe 15 Iunie a fost lansat in cinematografele din Romania filmul inspirat din viata scriitorului rus Serghei Dovlatov.

Dovlatov

Dovlatov la Cinema Modern

Cum in weekendul respectiv eram intr-un wine trip spectacular, am zis ca-l vad in timpul saptamanii.

Martea trecuta am pornit in formatie blogosferica sa vedem Dovlatov la Cinema Modern din Craiova. Ghinion, nu mergea proiectorul.

Am vrut sa revenim Miercuri, atat pentru Dovlatov dar si pentru ultima sansa de a prinde Cu drag, Van Gogh. Iar ghinion ­čÖü

Duminica seara am reusit in sfarsit sa vedem filmul care dezvaluie 6 zile din viata scriitorului rus Serghei Dovlatov. Vestea buna este ca filmul mai ruleaza pana pe 28 Iunie.

Un film, o epoca, mai multe concluzii

Serghei Dovlatov este un scriitor rus cu origini deosebite, mama armeanca si tatal evreu. Probabil de aici si viziunea proprie asupra vietii din Uniunea Sovietica.

Filmul infatiseaza epoca sovietica in toata splendoarea anului 1971, surprinsa in Leningrad.

La fel ca alti tineri artisti ai epocii, Serghei Dovlatov este izolat de birocratia comunista. Scrierile sale nu se potrivesc cu pozitiile oficiale. Fiind invitat sa scrie intr-un mod „pozitiv si luminos”, Serioja isi pastreaza viziunea dar si umorul.

„Franz Kafka” se prezinta el muncitorilor care jucau rolul unor scriitori rusi vorbind despre Uniunea Sovietica, desi nu apucasera (scriitorii) sa vada comunismul instalat.

Absurdul situatiei este ironizat de multe ori pe parcursul filmului.

– Iti este greu? Nu-i nimic, e bine, e bine…

Serghei Dovlatov (Milan Mari─ç) mai mult asculta si observa decat sa vorbeasca. Probabil pentru ca el se exprima mai bine in scris, desi responsabilii vremii nu-l apreciaza.

Serghei Dovlatov

Sa invatam de la „specialisti”?

Un medic urolog si tot felul de alti „specialisti” sunt cei care incearca sa-i spuna cum si ce ar trebui sa scrie. In schimb Dovlatov se sfatuieste (in vis) cu Brejnev sau se vede reintors in rolul paznicului de lagar. Insa nu se schimba.

Serghei Dovlatov este un personaj real, care a devenit un scriitor recunoscut abia dupa ce a emigrat in Statele Unite. Incepand din 1978, publica la New York 12 carti, cate una pentru fiecare an pe care avea sa-l mai traiasca. S-a stins in 1990, fara sa stie ca va deveni unul dintre cei mai populari prozatori din Rusia.

La fel ca bunul sau prieten Iosif Brodski, evocat in film, nici Dovlatov nu s-a bucurat foarte mult de libertatea scrisului in Statele Unite. Sa fie de vina tinererea îmbâcsita de cenzura sovietica si de fumul de tigara omniprezent pe parcursul filmului? Va las sa descoperiti la cinematograf.

Filmul premiat cu Ursul de Argint la Berlinale 2018 ne readuce in atentie o epoca pe care cei tineri doar o intuiesc.

N-am fost foarte multi la un astfel de film. La fel cum nu sunt foarte multi nici cei care protesteaza impotriva coruptiei si pornirilor dictatoriale.

protest Craiova 24 Iunie

M-am bucurat insa sa vad ca atunci cand am revenit de la film, in piata mai erau protestatari desi se inserase bine.

inserare la Craiova

Spor!

Update:

Dovlatov va fi programat la Craiova si in saptamana 29 Iunie – 5 Iulie.

Save

Save

Save

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.