Domeniile Averesti, hai noroc si sa traiesti!

La degustarea cu Domeniile Averesti de data trecuta am dezbatut gama Herb si ne-am facut pofta pentru Nativus. De data aceasta vinurile native din Averesti au fost baza, dar am dat iama si intr-un Diamond special. Aveti in continuare detaliile de la degustare.

Branzeturi cum se cuVin #61 cu Delaco si Domeniile Averesti

Intr-o zi caniculara cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius la umbra, am executat o degustare cu vinuri albe. Romica Dumitru, reprezentantul cramei Domeniile Averesti, a completat gam Nativus cu o Busuioaca vinificata in alb din gama Diamond.

Romica Dumitru, Domeniile Averesti

Dar iata care au fost perechile vin-branza de la degustare:

  • Aperifrai si Blanc de Busuioaca, Domeniile Averesti
  • Diamond Busuioaca Blanc de rose + Aperifrais Ile de France,
  • Camembert cu Zghihara
  • Nativus Zghihara + Camembert Ile de France,
  • Emmentaler cu Cuvee din Fetesti si Zghihara
  • Nativus Cuvee de Averesti demisec + Emmentaler Delaco,
  • Cascaval Sofia cu Aligote
  • Nativus Aligote + Cascaval Sofia,
  • Havarti cu Chardonnay Nativus Domeniile Averesti
  • Nativus Chardonnay + Havarti Castello.

Le-am asociat cu branzeturile delicioase de la Delaco.

branzeturi Delaco

Am aflat mai multe detalii despre crama si despre vinurile specifice din din Averesti, Busuioaca si Zghihara. Nici Aligote-ul frantuzesc nu-l degustam foarte des, asa ca a fost binevenit.

Domeniile Averesti la Branzeturi cum se cuVin #61

Eu am vorbit despre branzeturile din perechile branza-vin si despre criteriile de asociere.

Daniel Botea

Printre participantii la eveniment au fost persoane aflate la prima degustare, dar si bloggeri veterani la Branzeturi cum se cuVin.

Degustare cu Domeniile Averesti si branzeturi Delaco

La final fiecare participant a votat perechea favorita. Dupa cum se vede, a fost greu de ales, voturile fiind foarte echilibrate.

vot Domeniile Averesti

Cei mai norocosi au plecat acasa cu vinurile si branzeturile preferate.

castigatori

De fapt toti participanti au fost castigatori, luand parte la un eveniment voios si racoros pe o vreme caniculara.

La final am facut si o poza de grup, cu cei care au ramas pana la final.

poza de grup cu Domeniile Averesti

Avand doar vinuri albe, n-am mai pastrat traditia de a da noroc la rose. Vom recupera la degustarile urmatoare 🙂

Zghihara si Camembert, preferatele mele

Am stat un pic in cumpana daca sa votez perechea 2 sau pe ultima, Chardonnay baricat si Havarti maturat. Insa Chardonnay am tot votat, fiind vinul alb preferat. Acum am mers pe un vin local si mai potrivit la atmosfera.

Am descoperit soiul Zghihara in 2017 si de-atunci este printre vinurile albe preferate. Apreciez aciditatea specifica si faptul ca merge foarte bine alaturi de peste. Cum mananc peste de 2-3 ori pe saptamana, de multe ori este acompaniat de Zghihara.

Zghihara Nativus Domeniile Averesti si Camembert Ile de France

Acum am insotit vinul sec cu Camembert frantuzesc, o branza moale cu mucegai alb. Asocierea a fost prin contrast, branza moale si cremoasa topindu-se sub aciditatea vinului. Vinul are o alcoolemie de doar 12%, ceea ce-l face mai potrivit pentru zile caniculare, cum s-a nimerit la degustare.

Daca ar fi sa rezum in doar 3 cuvinte aceasta asociere, vinul este sprintar, branza este cremoasa iar asocierea delicioasa.

S-a potrivit foarte bine si cu mancarea comandata, un pui cu humus si pesto de busuioc, dar am uitat sa imortalizez bunatatile de pe masa. De fapt mi-am adus aminte dupa ce aproape terminasem farfuria. Dar am tras cu ochiul aparatului foto la masa vecinilor, care au profitat de mancarea buna de la 12Doispe.

meniu 12Doispe pentru vinuri Domeniile Averesti

Bineinteles ca pe o asemenea vreme ne-am hidratat cu multa apa Dolce Vita, de la Grand Mass.

apa Dolce Vita

Spor degustator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.