La degustarea cu Domeniile Averesti de data trecuta am dezbatut gama Herb si ne-am facut pofta pentru Nativus. De data aceasta vinurile native din Averesti au fost baza, dar am dat iama si intr-un Diamond special. Aveti in continuare detaliile de la degustare.
Branzeturi cum se cuVin #61 cu Delaco si Domeniile Averesti
Intr-o zi caniculara cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius la umbra, am executat o degustare cu vinuri albe. Romica Dumitru, reprezentantul cramei Domeniile Averesti, a completat gam Nativus cu o Busuioaca vinificata in alb din gama Diamond.
Dar iata care au fost perechile vin-branza de la degustare:
- Diamond Busuioaca Blanc de rose + Aperifrais Ile de France,
- Nativus Zghihara + Camembert Ile de France,
- Nativus Cuvee de Averesti demisec + Emmentaler Delaco,
- Nativus Aligote + Cascaval Sofia,
- Nativus Chardonnay + Havarti Castello.
Le-am asociat cu branzeturile delicioase de la Delaco.
Am aflat mai multe detalii despre crama si despre vinurile specifice din din Averesti, Busuioaca si Zghihara. Nici Aligote-ul frantuzesc nu-l degustam foarte des, asa ca a fost binevenit.
Eu am vorbit despre branzeturile din perechile branza-vin si despre criteriile de asociere.
Printre participantii la eveniment au fost persoane aflate la prima degustare, dar si bloggeri veterani la Branzeturi cum se cuVin.
La final fiecare participant a votat perechea favorita. Dupa cum se vede, a fost greu de ales, voturile fiind foarte echilibrate.
Cei mai norocosi au plecat acasa cu vinurile si branzeturile preferate.
De fapt toti participanti au fost castigatori, luand parte la un eveniment voios si racoros pe o vreme caniculara.
La final am facut si o poza de grup, cu cei care au ramas pana la final.
Avand doar vinuri albe, n-am mai pastrat traditia de a da noroc la rose. Vom recupera la degustarile urmatoare 🙂
Zghihara si Camembert, preferatele mele
Am stat un pic in cumpana daca sa votez perechea 2 sau pe ultima, Chardonnay baricat si Havarti maturat. Insa Chardonnay am tot votat, fiind vinul alb preferat. Acum am mers pe un vin local si mai potrivit la atmosfera.
Am descoperit soiul Zghihara in 2017 si de-atunci este printre vinurile albe preferate. Apreciez aciditatea specifica si faptul ca merge foarte bine alaturi de peste. Cum mananc peste de 2-3 ori pe saptamana, de multe ori este acompaniat de Zghihara.
Acum am insotit vinul sec cu Camembert frantuzesc, o branza moale cu mucegai alb. Asocierea a fost prin contrast, branza moale si cremoasa topindu-se sub aciditatea vinului. Vinul are o alcoolemie de doar 12%, ceea ce-l face mai potrivit pentru zile caniculare, cum s-a nimerit la degustare.
Daca ar fi sa rezum in doar 3 cuvinte aceasta asociere, vinul este sprintar, branza este cremoasa iar asocierea delicioasa.
S-a potrivit foarte bine si cu mancarea comandata, un pui cu humus si pesto de busuioc, dar am uitat sa imortalizez bunatatile de pe masa. De fapt mi-am adus aminte dupa ce aproape terminasem farfuria. Dar am tras cu ochiul aparatului foto la masa vecinilor, care au profitat de mancarea buna de la 12Doispe.
Bineinteles ca pe o asemenea vreme ne-am hidratat cu multa apa Dolce Vita, de la Grand Mass.
Spor degustator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei