La evenimentul Branzeturi cum se cuVin 46 am sarbatorit din plin. Din 2018 nu mai savurasem o degustare cu Domeniile Averesti, adica hat cu 20 de editii in urma 🙂
Intre timp am mai degustat vinurile exponentiale ale cramei, Zghihara si Busuioaca la Salonul Gastronomic Revino. Cu Zghihara am facut cunostinta la aniversarea Winelover #5, cand oaspetii din strainatate au sorbit curiosi soiurile romanesti.
Acum n-am avut Zghihara la degustare, am mai pastrat si pentru anul viitor cateva sortimente. In schimb am degustat in premiera gama Herb. Dar iata care au fost ingredientele divino-branzoase de la degustarea gazduita de C House Milano:
- Nativus Rose Merlot sec + Camembert Ile de France,
- Herb Busuioaca de Bohotin sec + Aperifrais Ile de France, Provence si Cote D’Azur,
- Herb Tamaioasa Romaneasca si Sauvignon Blanc demisec + Cheddar DeSenvis Delaco,
- Nativus Feteasca Neagra + Cascaval Sofia Delaco,
- Regal Cabernet Sauvignon + Gorgonzola Delaco D’Exceptie.
Cum a fost la Branzeturi cum se cuvin 46
Romica Dumitru, reprezentantul zonal al Domeniilor Averesti, ne-a spus cateva cuvinte despre crama.
Asa am aflat ca inca din 1874 crama de la Averesti folosea tuburi gravitationale in procesul de vinificare. Crama a fost creatia unui boier moldovean si a unui francez, de unde si multele soiuri frantuzesti detinute si azi de Domeniile Averesti.
Narcis Neagoe a inceput povestea vinului cu primul Rose. Am cautat aciditatea, alcoolul, corpul, prospetimea si echilibrul in vinurile de Averesti.
Lenuta Neagoe a completat povestea cu Busuioaca de Bohotin rose sec.
Abia atunci ne-am adus aminte ca la rose noi dam noroc.
Noroc ca au fost 2 rose-uri, ca altfel ratam momentul 🙂
Eu am fost responsabil cu povestea branzeturilor si a modalitatilor de asociere a vinului cu branza. Am prezentat fiecare dintre cele 5 perechi de la degustare, astfel incat la final fiecare sa voteze asocierea preferata.
Dupa cum se vede din urnele de vot, toate perechile au fost apreciate.
Cei mai norocosi au fost extrasi din „urne” si au plecat acasa cu vinurile si branzeturile preferate. De data asta m-am numarat si eu printre ei, dupa ce am votat romaneste, Feteasca Neagra si Cascaval Sofia.
Trebuie sa spun ca am stat un pic sa ma gandesc inainte de a vota perechea favorita. Mi-a placut Busuioaca de Bohotin Herb si potrivirea cu ierburile si condimentele din branzeturile Aperifrais.
Nu beau forte des vinuri demiseci, prefer de departe vinurile seci. Insa asocierea dintre Herb demisec din Tamaioasa Romaneasca si Sauvignon Blanc alaturi de Cheddar DeSenvis a fost cea mai echilibrata pereche a serii. A contribuit si faptul ca branza Cheddar ajunsese la temperatura camerei, iar gustul dulceag s-a impletit armonios cu vinul demisec.
Feteasca Neagra si Cascaval Sofia, pereche romaneasca de succes
Pana la urma am preferat Feteasca Neagra culeasa la maturitate deplina. Chiar neagra am putea spune privind paharul de sus, in incercarea de a vedea piciorul paharului prin vin.
Nu stiu daca la culoarea compacta a contribuit culesul la maturitatea deplina, perioada mai mare de contact cu pielita strugurelui sau un adaos de Merlot. Stiu sigur ca eticheta inchisa la culoare se potriveste de minune cu vinul din pahare.
Dupa examinarea vizuala, am apreciat aromele vinului. Este o Feteasca Neagra „simpla si normala”, care n-a fost prelucrata sau influentata de baricuri, ci a fost lasata sa se exprime natural. Aromele de fructe rosii, cirese negre, visine si prune coapte sunt predominante. Notele fructate se regasesc si-n gust, persistenta aromatica fiind mediu plus.
Feteasca Neagra a stat bine la brat cu un Cascaval Sofia de la Delaco. Mai putin celebru decat verisoara Mozzarella, cascavalul se obtine prin acelasi procedeu Pasta Filata.
Dupa adaugarea cheagului se obtine coagulul, care se taie in felii subtiri. Feliile sunt oparite si amestecate pana cand se incheaga intr-o singura bucata de cas.
Casul se opareste pentru ca branza sa reziste la temperaturile mari, cum sunt in sudul Italiei.
Dupa oparire casul are o structura stratiforma, putand fi „tras” in fire. De la acest procedeu de tragere in fire vine numele Pasta Filata.
Urmeaza framantarea si punerea in forme. Aceasta metoda a aparut in sudul Italiei, ca o modalitate de conservare a branzeturilor.
Branzeturile obtinute prin acest procedeu au calitatea de a-si dezvalui „firele” sau fasiile atunci cand sunt rupte in bucati.
Fasiile de la cascaval le vedeti in imagine, iar Mozzarella este apreciata la pizza pentru firele topite vizibile la ruperea feliilor.
3 cuvinte despre combinatia preferata la Branzeturi cum se cuVin 46
Daca ar fi sa comprim in 3 cuvinte asocierea dintre Feteasca Neagra si Cascaval Sofia, vinul este echilibrat, branza este romaneasca, iar combinatia fasneata.
Insa am mai avut un motiv pentru care am preferat combinatia in care am avut Feteasca Neagra.
La prima degustare la C House Milano mi-am luat un platou de carne pentru 2 persoane, pe care l-am savurat cu Nea Doru. Avantajul a fost ca in Piatto di carne am avut mancare pentru toate vinurile de la degustare.
Acum Costolette di maiale a fost cu coaste de porc, cartofi prajiti, sos barbeque si salata coleslaw a fost savuros.
Cum am facut pauza de masa chiar inainte de vinurile rosii, au mers coastele de minune cu Feteasca Neagra. Am pastrat o bucata si pentru Cabernet Sauvignon, dar tot cu Feteasca s-au potrivit mai bine.
Cred ca se potriveste de minune si cu zambetul de la final, atunci cand am facut poza de grup.
Pana la urmatoarele asocieri culinare, va las cu imagini de la degustare, surprinse de mine. Pe langa aceste poze, am in articol fotografii profesioniste din articol sunt realizate de Ion Mihaescu – IM Media.
Spor savurator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei