Cand am inceput degustarile Branzeturi cum se cuvin in 2015, tocmai puneam pe roate Asociatia Bloggerilor Olteni. Se intampla la 3 ani dupa ce in Februarie 2012 a fost intalnirea considerata Craiova Blog Meet #1.
Nu stiu cum a trecut timpul de atunci, dar in 2025 am sarbatorit 13 ani de Craiova Blog Meet. Si cum altfel sa sarbatorim la Craiova, daca nu cu o degustare de vinuri oltenesti, cu Mihai Viteazul pe eticheta.
Degustare la aniversare
De obicei la degustarile Branzeturi cum se cuVin cerem cramelor sa aduca vinuri cat mai deosebite, din mai multe game, ca sa ne facem o impresie completa.
Insa cu Domeniile Vinju Mare am facut atatea degustari incat le stim cam toate vinurile. Am fost si-n vizita la crama, cand au lansat noua gama Emissarius.
Acum au fost toate vinurile dintr-o singura gama, 3 seci si 2 demiseci. Ocazie cu care le-am imperecheat cu branzeturi din aceeasi gama Delaco 🙂 Pai da, Delaco fiind distribuitor, de obicei aveam si branzeturi Ile de France, Castello si altele. Acum am mers pe egalite-fraternite 🙂 Daca selectia de la Vinju Mare a fost din gama Vinul Principelui, la fel au fost si branzeturile, toate din gama Delaco.
Dar sa nu mai lungim vorba, iata care au fost perechile vin-branza
- Vinul Principelui Tamaioasa Romaneasca si Chardonnay (sec) + Camembert Delaco,
- Vinul Principelui Sauvignon Blanc si Riesling Italian (demisec) + Brie Delaco,
- Vinul Principelui Rose (sec) + British Cheddar Delaco,
- Vinul Principelui Cabernet Sauvignon si Syrah (sec) + Grand Blue Delaco,
- Vinul Principelui Merlot si Syrah (demisec) + Grana Padano Delaco.
Am sarbatorit 13 ani cum se cuvin de la Domeniile Vinju Mare
Despre gama Vinul Principelui ne-a povestit Virgil Turcu, manager de vanzari la Domeniile Vinju Mare. Atunci cand au vrut sa dezvolte aceasta gama ceruta de piata, au schimbat si eticheta, dar au imbogatit si gama.
Stiam vechiul rose Vinul Principelui, cu eticheta pe fond alb, care a fost completat de cupaj si multisepaje. Mai mult, intre acestea se gasesc vinuri seci si demiseci, pentru toate gusturile.
Am facut atatea degustari cu Domeniile Vinju Mare, incat nu credeam ca mai sunt bloggeri care sa nu fi participat macar odata. Uite ca au fost 2 colege care n-au mai participat, asa ca am mai aflat cateva lucruri despre crama.
Aliona Ionescu, sef laborator la Domeniile Vinju Mare ne-a povestit mai multe despre crama si despre planurile de viitor.
Eu am prezentat branzeturile si modalitatile de imperechere cu vinurile.
Lenu ne-a povestit vinurile albe si rose.
Narcis ne-a spus cateva cuvinte despre vinurile rosii. Iar la final ne-a invatat cum se deschide sticla de spumant.
Insa pana atunci, dupa ce-am degustat toate vinurile si branzeturile, a venit momentul feedback-ului. Adica la final, fiecare a votat perechea branza si vinul preferat. Iar cei mai norocosi, acasa cu ele au plecat 🙂
Dupa momentul tragerii la sorti urmeaza de obicei poza de grup. Acum insa am avut moment special cu spumant si tort aniversar.
Mai intai Narcis ne-a invatat cum se deschide sticla de spumant.
Primul ucenic i-a fost Ianolia, venita special din Londra ca sa participe la aniversarea de 13 ani.
Si Magda a reusit sa deschida sticla cu brio, dar tocmai atunci m-au chemat la tort si n-am mai prins momentul.
Am prins insa momentul in care a venit tortul pregatit de mama lui Marian.
Apoi ar fi trebuit sa facem si poza de grup, insa unii colegi au plecat, altii au dat drumul la muzica si de poza am uitat 🙂
Am pozat insa tortul 🙂
Nu mai spun ca bateria de la aparat se cam epuizase, dar la 2-3 poze ar mai fi rezistat.
Asta e, ghinion de 13 🙂
Vinul si branza care m-au cucerit
De obicei la degustari votez vinurile rosii, la albe prefer Chardonnay, iar rose mai rar le votez. Iar la branzeturi ma bag spre cele maturate.
Acum au fost si vinuri albe premiate, mi-a placut si rose-ul, insa pana la urma am votat primul vin rosu, Cabernet Sauvignon si Syrah sec.
Syrahul mi se pare un soi deosebit, cu notele sale picante. Acum a fost inzdravenit si de Cabernet Sauvignon, asa ca a rezultat un vin puternic si condimentat.
S-a potrivit cu branza cu mucegai albastru Grand Blue Delaco. Branzeturile cu un astfel de mucegai au si un pic de gust condimentat, care s-a potrivit cu Syrah. Iar grasimea branzei a mai domolit din puterea vinului.
Daca ar fi sa sintetizez in 3 cuvinte perechea preferata, vinul a fost puternic, branza deosebita, iar perechea potrivita.
S-a potrivit foarte bine si cu platoul cu friptura mixta, alaturi de salata de varza. Mi-au placut foarte mult cartofii la cuptor de la Casa Universitarilor si mi-am adus aminte ca si data trecuta i-am apreciat.
La petrecere n-am mai facut poze, ca se terminase bateria. Dar va las cu alte imagini de la aniversare.
Hai noroc, La Multi Ani si la mai mare!
![Daniel Botea](https://danielbotea.ro/wp-content/uploads/2018/10/Daniel-Botea-50-x-50.jpg)
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei