Planuisem o degustare in deplasare la Domeniile Vinju Mare inca din primavara. Insa iarna nu-i ca vara, asa ca-n ultimele zile calendaristice de toamna am purces la Branzeturi cum se cuVin #63.
Degustare in deplasare la Domeniile Vinju Mare
Cea mai recenta degustare cu Domeniile Vinju Mare a avut valente internationale si culturale, in afara de cele vinicole. Atunci am aflat ca se pregatesc „2 baricate” la Vinju Mare, pe care le vom descoperi chiar la crama. Ei bine, s-a intamplat pe 29 Noiembrie, cand la ceas de seara ne-am imbarcat in autocar cu destinatia Vinju Mare.
Inainte de degustarea propriu-zisa am vizitat crama. Daca tot am venit pentru „baricate”, prima data am vizitat sala baricurilor.
Apoi am vizitat sala tancurilor de inox, cu temperatura controlata, unde se „adapostesc” aproximativ 1 milion de litri de vin.
Apoi am vizitat si sala de imbureliere.
Am ajuns si-n spatiile de etichetare si depozitare, unde sunt pastrate vinurile imbuteliate la Vinju Mare.
Am vazut si utilajul cu care se culeg strugurii la Domeniile Vinju Mare. Avantajul este ca asa se poate culege via si pe timp de noapte.
In timp ce noi vizitam Domeniile Vinju Mare, se pregatea ceva la gratare 🙂
Asa ca n-am mai stat pe ganduri si am purces la degustare.
Branzeturi cum se cuVin #63
Sala de degustare este circulara, fiind construita intr-un fost tanc de bazin, in care se depozitau vinurile. N-am fost inspirat sa pozez bazinul-sala de degustare din exterior, insa am prins imaginea asta in centrul mesei circulare.
Nu toti colegii stiau povestea cramei, asa ca discutiile din timpul vizitei au continuat si la degustare.
Ion Girnita, proprietarul firmei, ne-a spus cateva cuvinte despre vinurile pe care urma sa le degustam.
Am inceput cu un Chardonnay, urmat imediat de fratele lui baricat. Dar iata care au fost combinatiile branza-vin de la degustare in deplasare:
- Prince Vlad Chardonnay + Camembert Ile de France,
- Emissarius Chardonnay baricat + Havarti Castello,
- Prince Vlad rose + British Cheddar Delaco D’Exceptie
- Prince Vlad Merlot + Emmentaler Delaco
- Emissarius Cabernet Sauvignon + Merlot + Feteasca Neagra + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Eu recunosc ca sunt fan Chardonnay, mi-a placut si Prince Vlad, insa Emissarius Chardonnay a fost o adevarata incantare.
Imi place stilul de Chardonnay baricat, plin, cu corp si post-gust prelung.
Iar Emissarius Chardonnay a intrat printre favoritele mele.
Rose-ul a venit la rand, iar la blogolteni deja se stie, la rose dam noroc. De obicei dam noroc la fiecare masa, la degustare in deplasare am avut o singura masa circulara. Asa ca am dat noroc cu rose la o poza de grup 🙂
Daca ati vazut prin imaginile de la degustare 2 tipuri de rose, sa stiti ca a mai fost un rose medaliat in 2012 la Mondialul de Rose de la Cannes. Insa pe acela doar l-am pozat, nu l-am degustat.
Daca tot am vorbit despre medalii, primul vin rosu al serii a fost un Prince Vlad Merlot premiat.
A fost doar incalzirea pentru vedeta rosie a serii, Emissarius Cabernet Sauvignon + Merlot + Feteasca Neagra, alaturi de Grana Padano Delaco D’Exceptie.
A fost si perechea mea favorita la tragerea la sorti.
Perechea preferata la degustare in deplasare
Daca nu stiti mecanismul Branzeturi cum se cuVin, o astfel de degustare are urmatoarea desfasurare.
Mai intai aflam informatii relevante despre crama.
Degustam primul vin, apoi prima branza si inca o data primul vin cu prima branza.
Dupa fiecare pereche le prezint participantilor vinul si branza si le spun unde le pot gasi. Adica dupa caz, crama, online, magazine specializate, supermarket etc.
Se continua in acelasi stil cu toate perechile branza-vin. In timpul degustarii cei interesati pot pune intrebari, pentru a afla raspunsurile direct de la sursa.
Iar la final, fiecare participant voteaza o singura pereche branza-vina, mai precis perechea preferata.
Am stat un pic pe ganduri intre Emissarius Chardonnay si Emmisarius Merlot + Feteasca Neagra + Cabernet Sauvignon.
Mi-au placut mult vinurile luate separat, dar si mai mult in combinatie cu branzeturile Havarti si Grana Padano.
Greu m-am decis spre Emissarius rosu, dar a fost cu noroc la tragerea la sorti, desi acolo a fost concurenta cea mai mare.
Savoarea de cirese negre si prune afumate a fost completata de baric cu note de magiun si de tabac. Ba as zice ca am ghicit si ceva ciocolata neagra 🙂
Nu de alta, dar ca sa mearga ca la carte si ca la eticheta cu o branza maturata. Grana Padano si-a dezvaluit cristalele de fericire alaturi de un vin matur si deosebit.
Daca ar fi sa rezum in 3 cuvinte savoarea acestei perechi, vinul este matur, branza maturata iar pereche iti ofera o placere nemasurata.
Celalalt Emissarius a fost castigat de Kinga. De obicei ea voteaza rose-urile, insa v-am zis deja ca a fost un Chardonnay baricat deosebit de bun.
Nu va mai zic decat ca a fost o incantare aceasta degustare in deplasare. Daca nu ma credeti, va las cu imagini de la Domeniile Vinju Mare.
Spor la degustare!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei