Marti, 3 ceasuri rele, Ziua Barbatului si 44 de pahare

Daca diferenta dintre cei 40 de mucenici si cele 44 de pahare ni s-ar trage – se pare – de la credinta daco-getica, probabil ca si preferinta pentru vin isi are radacinile tot in mostenirea ge(ne)tica 🙂

44 de pahare

Probabil ca atunci cand marele Burebista a poruncit sa se distruga viile, aceasta decizie nu a venit pentru a limita navalirile vecinilor ci tocmai pentru a limita apetitul stramosilor nostri pentru vin. Deci, sa fim de acord ca de la daci ni se trage cu cele 44 de pahare.

44 de pahare? Hai sa le socotim un pic

Acum nu stiu cati dintre noi beau astazi chiar 44 de pahare, cat de mari sunt paharele sau cat de bine mai numeri dupa primele 10. Cert este ca astazi se bea mai mult decat in alte zile. Unii beau in cinstea mucenicilor, unii celebreaza  sfarsitul babelor, altii venirea primaverii sau inceputul sezonului agricol. Iar unii pur si simplu acompaniaza cu vin sau bere meciurile din Champions League 🙂

Un consum moderat de vin (maxim 2 pahare/zi pentru barbati si 1 pahar/zi petru femei) poate avea un efect bun pentru sanatate datorita efectului anticoagulant al vinului natural. Dar baut la masa, nu in loc de masa.

Abuzul, ca orice exagerare, are efecte nedorite asupra sanatatii. In general (in alte zile decat cea de 9 martie 🙂 ) nu se recomanda depasirea a 0,3 litri vin, 0,5 litri bere sau 0,1 litri tarie.

Daca in cazul zilei de 8 martie le avertizam pe cele dragi noua ca se pot ingrasa de la ciocolata, acelasi lucru il voi face si pe 9 martie pentru dragii de barbati, spunandu-le cam cate kilocalorii au bauturile alcoolice:

  • 1 pahar de vin = 168 Kcal
  • 1 bere = 140 Kcal
  • 100 ml wiskey, vodka = 252 Kcal

Faceti calculul la 44 de pahare? Sau faceti calculi?

Am spus vin natural, deoarece falsificarea vinului se poate face prin adaosuri „nenaturale”. Doctor Menci ne avertizeaza ca daca vinul pe care-l vizati contine:

  • indulcitori naturali (zaharoza, sirop de glucoza, sirop de porumb etc.)
  • indulcitori artificiali (E-951, E-952, E-954, E-955 etc.)
  • coloranti naturali (E-162, E160a, E-150, E-100, E-141, E-150a, E-150b, E-150c, E-150d)
  • coloranti artificiali (E-127, E-122, E-123, E-102, E-110, E-151, E-155)
  • alte adaosuri

nu este un vin natural, ci unul falsificat.

Asadar, atentie ce beti, cand, cat si cum beti.

One Response

  1. Anonim

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.