La Success Day Forever din 19 Nov Dr. Miszig Mihaela ne-a amintit o recomandare veche, de la Hipocrate, parintele medicinei: Ar trebui sa mancam 80% alcalin si doar 20% acid. Azi dezbatem alcalin vs acid š
Alcalin vs acid in nutritie
Cand doamna doctor a spus ca in alimentatia zilelor noastre doar unele legume si verdeturile sunt alcaline mi-am dat seama de ce raportul 80 – 20% este inversat. Am apelat la varul Goagal si cautand alimente alcaline am gasit mai multe informatii.
In primul rand am dat peste Dr. Robert Young – nutritionist, microbiolog si naturopat. Un fel de parinte al nutritiei alcaline, de la care am retinut 3-4 idei importante:
- Organismul uman a fost creat sa aiba o compozitie alcalina la baza, iar pentru a fi sanatosi, trebuie sa ne pastram aceasta alcalinitate.
- Toate functiile fiziologice, respiratia, miscarea, inclusiv gandirea, au efect de acidifiere. Daca nu eliminam eficient acesti acizi prin transpiratie, urinare si defecare, acumularea acestor acizi in spatiile interstitiale si in organe duce la ingrasare, boli si imbatranire prematura.
- Corpul nostru a fost proiectat sa se miste. Muschii gambei sunt inima sistemului nostru limfatic. Cand ei se contracta, imping limfa de jos in sus, iar aceasta aduna toxinele din toate tesuturile si, intorcandu-se, le aduce catre aparatul excretor.
- TrebuieĀ sa predomine legumele verzi, pentru ca acestea sunt cele maiĀ bogate in clorofila, care ajuta la producerea sangelui de care au nevoie toate tesuturile din organism.
Aloe Vera, alcalin vs acid
M-am intrebat daca Aloe Vera este o planta alcalina. Stiind ca face bine organismului si ca este verde m-am gandit eu ca ar trebui sa faca parte dintre cele alcaline. M-am gandit ca Aloe Vera ar trebui sa fie la fel ca usturoiul si ceapa, din a caror familie de plante face parte.
Mai stiam ca Forever Bee Honey (mierea de la Forever) este bazica (alcalina), spre deosebire de mierea obisnuita care este acida. Avand in vedere ca mierea este facuta din nectarul florilor de Aloe Vera si cactus, m-am gandit ca si planta de Aloe Vera ar trebui sa fie bazica (alcalina).
In listele Dr. Robert Young n-am gasit Aloe Vera nici la alcaline si nici la acide, asa ca am mai cautat.
Probabil cu gandul ca Aloe Vera este o planta buna pentru sanatate, am ajuns la SuntSanatos.ro. Aici am gasit o descriere amanuntita a echilibrului alcalin/acid.Ā Si am mai gasit Aloe Vera in lista diverselor alimentelor alcaline.
In fine, dintr-a treia sursa de informare Ce se intampla, doctore?, am retinut doua idei interesante.
- Exista si categoria alimentelor care in functie de modul in care sunt preparate sau consumate isi pot schimba usor pH-ul:Ā nucile braziliene, varza de Bruxelles, ouale, ceaiul verde, mierea, laptele nepasteurizat, cartofii, semintele de dovleac si deĀ floarea-soarelui, iaurtul, varza murata.
- Pentru a mentine starea optima de sanatate, dieta zilnica ar trebui sa contina 60% alimente preponderent alcaline si 40% alimente acide. Insa,Ā pentru a ne recupera sanatatea, proportia se modifica notabil. 80% din alimente sa fie alcaline, 20% acide!
Avand la indemana cele 3 surse am facut si o lista cu alimentele care sunt alcaline in cel putin 2 dintre surse si fara a fi intr-o parte considerateĀ alcaline si in alta parte acide.
Hrana ALCALINA
- anghinare, asparagus, avocado, Ā fasole verde, sfecla, soia, varza (normala, rosie, acra), morcovi, telina, castraveti, usturoi, verdeturi,
- ridichi, praz, salata verde, ceapa, ceapa rosie , patrunjel, mazare verde, ardei, ardei gras, broccoli, dovleac, dovlecei, conopida, vinete,
- cartofi noi, cartofi dulci, spanac crud, urzici, muguri (toate tipurile), patrunjel, rosii, ridichi
- Mere Golden, grepfruit, lamai, lime
- migdale proaspete, alune de pamant, seminte de dovleac, susan.
- soia, roscove, boabe de soia, mazare verde uscata, orez integral, orez basmanti, paste fainoase din orez integral
- bauturi din plante, ceai din plante, ulei de masline presat la rece, ulei de susan, aloe vera, menta, sofran, salvie, cimbru, cuisoare
Restul sunt acide. Le amintesc decat pe cele cu grad mare de aciditate.
Aciditate mare
- alcool, cafea, ceai negru,
- fructe glasate, fructe uscate, ciuperci,
- zahar, dulceata, dulciuri, miere,
- mustar, otet, drojdie de bere,
- branza, carne, lactate, oua,
- indulcitori artificiali (adica guma de mestecat, bauturi carbogazoase zero zahar) si in general toata hrana procesata.
Va urez sa puneti „baza” pe sanatate!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Simion Cristian
Interesant si bine de stiut!
Daniel Botea
@ Simion:
Da, se pare ca de-asta suntem asa acidulati :), ca sa nu zic acizi :)))
Toni
Super acest material
Daniel Botea
Super-super, dar sa vedem daca putem sa respectam procentul. Am calculat ce am mancat si este cam 80% – 20%, dar 80% acid.
Adrian Nechifor
Ce zici tu aici imi aminteste de liceu si de profa de chimie. In repetate randuri ne-a vorbit despre lucrul asta, dar nu prea ne statea noua gandul la asa ceva pe vremea aceea. š
Dana Diaconu
Bune informaÅ£ii, tizule! Dar un asemenea stil de viaÅ£Ä, mi se pare greu de urmat! Bravo celor care reuÅesc!
Roates Adriana
E normal ca tot ceea ce este „bun” sa nu fie sanatos si invers.Oricum foarte util si foarte interesant acest material
Strategic
Din pacate este foarte greu sa ai un asemenea stil de viata, respectiv nu este ceva ce tii 2 luni si dupa te arunci in cfc sau mac!
Numai bine!
alicee
Imi place foarte mult articolul, vad ca te informezi nu gluma. Deci pana la urma ciupercile ar trebui sa le consum mai rar, dulciurile, mierea, si restul mai deloc si branza la fel, cu moderatie! Uh … sa vedem cum ma descurc, dar macar voi tine minte : More alcaline!!
Daniel Botea
@ Adrian:
Ei acum s-au reamintit notiunile š Sa vedem faptele ;)))
Daniel Botea
@ Dana, @ Strategic:
Si mie mi se pare greau, mai ales ca in loc de 80% alcalin mi-a iesit cam 20%-30% alcalin.
Dar daca tot stiu, pot incerca sa fie macar 50% alcalin in prima faza, ca pe urma e mai usor sa ajung la 60% alcalin si 40% acid. Pas cu pas.
Daniel Botea
@ Aliceee:
Exact asta e concluzia: mai putina aciditate š
simona
foarte fain blogul. l-am trecut la bookmark. as incerca sa tin un regim de genul, cel putin pentru prietenul meu care are probleme cu stomacul! nu cred ca as putea sa ma tin de el in totalitate
Daniel Botea
@ Simona:
Cand sunt probleme de sanatate este si interesul mai mare š
Daniela
In momentul de fata nu am mai avut probleme cu stomacul. Ma simt ok! Am avut in vara.
Remy online
Prefer sa ne numim mai degraba „acidulati” decat „acizi” š
Scala 40 gratis
Eu mananc foarte multi cartofi dulci si spanac š Cred ca sunt alcalin
Daniel Botea
@ Remy:
Cum vrei tu, dar apoi sa mancam mai alcalin š
Daniel Botea
@ Scala:
Felicitari!
Anonim
scortisoara este alcalina?
Daniel Botea
Uite ca asta nu stiu
Daniela Havarneanu
Utile informatii! Am vazut si eu un documentar cu Dr. Robert Young, am citit cĆ¢teva articole interesante si pe WebMD. RamĆ¢ne sa pun Ć®n aplicare ce-am citit. Prima apa alcalina pe care am facut-o (ieri) a iesit de nebaut! Cred ca am gresit proportiile :). Sper ca urmatoarele sa fie mai baubile!
Daniel Botea
Eu nu m-am apucat sa alcalinizez apa sau altele ci sa folosesc ceea ce natura ne ofera deja alcalin š