ALCALIN vs ACID in NUTRITIE

La Success Day Forever din 19 Nov Dr. Miszig Mihaela ne-a amintit o recomandare veche, de la Hipocrate, parintele medicinei: Ar trebui sa mancam 80% alcalin si doar 20% acid. Azi dezbatem alcalin vs acid šŸ™‚

Alcalin vs acid

Alcalin vs acid in nutritie

Cand doamna doctor a spus ca in alimentatia zilelor noastre doar unele legume si verdeturile sunt alcaline mi-am dat seama de ce raportul 80 – 20% este inversat. Am apelat la varul Goagal si cautand alimente alcaline am gasit mai multe informatii.

In primul rand am dat peste Dr. Robert Young – nutritionist, microbiolog si naturopat. Un fel de parinte al nutritiei alcaline, de la care am retinut 3-4 idei importante:

  • Organismul uman a fost creat sa aiba o compozitie alcalina la baza, iar pentru a fi sanatosi, trebuie sa ne pastram aceasta alcalinitate.
  • Toate functiile fiziologice, respiratia, miscarea, inclusiv gandirea, au efect de acidifiere. Daca nu eliminam eficient acesti acizi prin transpiratie, urinare si defecare, acumularea acestor acizi in spatiile interstitiale si in organe duce la ingrasare, boli si imbatranire prematura.
  • Corpul nostru a fost proiectat sa se miste. Muschii gambei sunt inima sistemului nostru limfatic. Cand ei se contracta, imping limfa de jos in sus, iar aceasta aduna toxinele din toate tesuturile si, intorcandu-se, le aduce catre aparatul excretor.
  • TrebuieĀ sa predomine legumele verzi, pentru ca acestea sunt cele maiĀ bogate in clorofila, care ajuta la producerea sangelui de care au nevoie toate tesuturile din organism.

Aloe Vera, alcalin vs acid

M-am intrebat daca Aloe Vera este o planta alcalina. Stiind ca face bine organismului si ca este verde m-am gandit eu ca ar trebui sa faca parte dintre cele alcaline. M-am gandit ca Aloe Vera ar trebui sa fie la fel ca usturoiul si ceapa, din a caror familie de plante face parte.

Mai stiam ca Forever Bee Honey (mierea de la Forever) este bazica (alcalina), spre deosebire de mierea obisnuita care este acida. Avand in vedere ca mierea este facuta din nectarul florilor de Aloe Vera si cactus, m-am gandit ca si planta de Aloe Vera ar trebui sa fie bazica (alcalina).

In listele Dr. Robert Young n-am gasit Aloe Vera nici la alcaline si nici la acide, asa ca am mai cautat.

Probabil cu gandul ca Aloe Vera este o planta buna pentru sanatate, am ajuns la SuntSanatos.ro. Aici am gasit o descriere amanuntita a echilibrului alcalin/acid.Ā Si am mai gasit Aloe Vera in lista diverselor alimentelor alcaline.

In fine, dintr-a treia sursa de informare Ce se intampla, doctore?, am retinut doua idei interesante.

  • Exista si categoria alimentelor care in functie de modul in care sunt preparate sau consumate isi pot schimba usor pH-ul:Ā nucile braziliene, varza de Bruxelles, ouale, ceaiul verde, mierea, laptele nepasteurizat, cartofii, semintele de dovleac si deĀ floarea-soarelui, iaurtul, varza murata.
  • Pentru a mentine starea optima de sanatate, dieta zilnica ar trebui sa contina 60% alimente preponderent alcaline si 40% alimente acide. Insa,Ā pentru a ne recupera sanatatea, proportia se modifica notabil. 80% din alimente sa fie alcaline, 20% acide!

Avand la indemana cele 3 surse am facut si o lista cu alimentele care sunt alcaline in cel putin 2 dintre surse si fara a fi intr-o parte considerateĀ alcaline si in alta parte acide.

Hrana ALCALINA

  • anghinare, asparagus, avocado, Ā fasole verde, sfecla, soia, varza (normala, rosie, acra), morcovi, telina, castraveti, usturoi, verdeturi,
  • ridichi, praz, salata verde, ceapa, ceapa rosie , patrunjel, mazare verde, ardei, ardei gras, broccoli, dovleac, dovlecei, conopida, vinete,
  • cartofi noi, cartofi dulci, spanac crud, urzici, muguri (toate tipurile), patrunjel, rosii, ridichi
  • Mere Golden, grepfruit, lamai, lime
  • migdale proaspete, alune de pamant, seminte de dovleac, susan.
  • soia, roscove, boabe de soia, mazare verde uscata, orez integral, orez basmanti, paste fainoase din orez integral
  • bauturi din plante, ceai din plante, ulei de masline presat la rece, ulei de susan, aloe vera, menta, sofran, salvie, cimbru, cuisoare

Restul sunt acide. Le amintesc decat pe cele cu grad mare de aciditate.

Aciditate mare

  • alcool, cafea, ceai negru,
  • fructe glasate, fructe uscate, ciuperci,
  • zahar, dulceata, dulciuri, miere,
  • mustar, otet, drojdie de bere,
  • branza, carne, lactate, oua,
  • indulcitori artificiali (adica guma de mestecat, bauturi carbogazoase zero zahar) si in general toata hrana procesata.

Va urez sa puneti „baza” pe sanatate!

Save

23 Comments

  1. Anonim

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.