Ajvar la Miercurea fara carne

Am mai mancat Ajvar cand am fost prima data in Serbia. Acum mi-am amintit ca au fost bucate sarbesti la Craiova Gastronomica, asa ca am poftit la Miercurea fara carne.

Ajvar dis de dimineata

Pentru de dimineata am avut Ajvar pe paine Wasa, alaturi icre de hering, rosii cherry si ceapa murata.

Ajvar la micul dejun

Daca nu stiti ce-i ajvarul, este un fel de zacusca sarbeasca, despre care ei zic ca-i facuta din ardei capia copti pe plita. Acum am incercat un Lidl Deluxe foarte gustos, dar altadata am nimerit si variante mai picante.

Imi plac in general ardeii capia, atat pentru gust cat si pentru aroma. Cele mai multe feluri de ardei copti am mancat in Bulgaria, unii mai buni decat altii. In toata zona Balcanilor sunt apreciati pentru gustul savuros, cat si pentru ca aduc beneficii pentru sanatate:

  • usor de digerat,
  • stimuleaza digestia,
  • contine licopen si 30 de antioxidanti diferiti,
  • ajuta in tratarea anemiei, datorita continutului mare de vitamina B6,
  • benefic in tratarea artritei,
  • sporeste densitatea osoasa,
  • benefic pentru creier, datorita continutului de mangan si vitamina B1,
  • mentine pielea sanatoasa,
  • previne crampele musculare,
  • sustine sanatatea ochilor,
  • contribuie la controlul greutatii,
  • sustine sistemul imunitar,
  • ajuta sistemul cardiovascular,
  • poate avea efecte anticancerigene, datorita continutului de capsaicina si licopen,
  • are efecte antiinflamatorii.

Nu-i asa ca acum vi se pare si mai bun 🙂 Eu asa l-am perceput, asa ca l-am preferat si pentru meniul de seara.

Ardei Capia in continuare

Insa pana seara, in intervalul dulce 09:00 – 11:00 am avut mar dublu rosi si ciocolata neagra, Heidi Dark Extreme 85%. Poza n-am mai facut nici macar la ceai.

La pranz am savurat un Clompi din albus de ou, cu branza, praz si rosii cherry.

Clompi din albus

L-am completat cu un ardei capia murat, in pregatire pentru festinul de seara.

Clompi cu rosii cherry si praz

Iar seara  am avut ardei Capia murat, pe care l-am pregatit in stil de calamar oltenesc.

Ajvar murat, cu branza indopat

Voi ce bunatati ati avut azi in meniu?

Pofta buna fara carne!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.