Am mai amintit despre catastrofa care se pregateste la Rosia Montana. Iar mai demult am accentuat pozitiile euro-deputatilor romani referitoare la cianuri. Azi din nou despre EUROsia Montana.
EUROsia Montana
Despre „beneficii” in Euro $i altele ale exploatarii cu cianuri se aminteste zilnic pe toate canalele (TV, radio, cautari Google). Direct proportional cu volumul de reclama platit de Gold Corporation la canalele respective.
Am sa accentuez azi cateva pareri europene despre „beneficiile” de care ne vom bucura daca vom permite folosirea cianurii.
Viata minei va fi de 16 ani si va opera 13 milioane tone minereu/an, ceea ce inseamna 500.000 de tone minereu/saptamana si peste 70.000 tone/ zi. Ce inseamna aceste cifre?
Ca un termen de comparatie vorbim de echivalentul de deseuri pe saptamana in greutatea a 5 portavioane (de tip USS Reagan).
In mina se vor folosi intre 13 si 15 milioane kilograme de cianura de sodiu pe an, in termen de comparatie volumul a 6 piscine olimpice.
Mina va emite 134 de kilograme de cianura in aer in fiecare zi de functionare timp de 16 ani.
Aceste date sunt din raportul comandat de dezvoltator.
Stephanie Danielle Roth – Redactor sef al revistei britanice „The Ecologist”, activist pentru mediu si fosta cercetatoare.
Citatul de mai sus este doar o mica parte din sinteza interventiilor la conferinta Riscurile utilizarii cianurii in minerit: Proiectul Rosia Montana din Romania, gazduita de Parlamentul European.
Nu prea-i suport eu pe PSD-isti, dar au initiat aceasta dezbatere europeana si au votat impotriva folosirii cianurii, ceea ce este de apreciat.
Update
Dupa ce in PE au votat anti-cianura, ajunsi la putere Ponta si PSD sustine cianura si proiectul Gold Corporation. Iata cum o pozitie europeana se suceste in functie de interesele in euro 🙁
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Romeo
Cianura se foloseste in mai toate tarile cu putere economica si mai ales cu mentalitate orientata spre capitalism. Nu inteleg dece se fac polemici in legatura cu cianurile, degradrea mediului si nu numai. Nu e vorba de o lucrare facuta de romani cu buget redus. Este totusi o investitie masiva. Si fiidca tot se vorbeste de poulare, mediul este poluat in prezent datorita extractiei defectuase din trecut.
Daniel Botea
Cred ca ai intelege mai bine daca ai „trai” in zona respectiva. Ba da, este buget redus pentru protectia mediului si buget imens pentru manipularea prin media.
Vezi si parerile vorbitorilor din tari cu putere economica si cu mentalitate orientata spre capitalism, ca de exemplu UK.
Blogul lui Ovidiu Stresu
Pe mine sincer nu ma intereseaza poluarea, pentru ca in Romania in afara de taxa auto unde se plateste poluarea, nimeni nu mai plateste pentru poluare, sau daca o face cineva, plateste 0,01%! Ce este important pentru mine este valoarea tezaurului care o sa iasa din Romania,la fel cum a iesit si flota maritima asa o sa se intample cu aurul de la Rosia Montana!
Aici as vrea sa vad parerea ungurasului de la mediu care spune asta pe umbrela verde : László Borbély, ministrul Mediului si Padurilor
Cele mai semnificative simboluri, cele mai importante masuri, decizii intr-o tara se iau in capitala acesteia. Faptul ca Romania isi alege „Capitala verde”, are o tripla semnificatie in contextul in care se desfasoara aceasta competitie: in primul rand un municipiu devine capitala, chiar daca se intampla numai intr-un singur domeniu, in al doilea rand, vom sti care este cel mai ecologic municipiu din Romania, si nu in ultimul rand, vor fi recunoscute autoritatile locale si cetatenii, care depun efort deosebit pentru o viata, un mediu mai sanatos.
Sper ca acest proiect sa aiba succes, sa ajungem sa desemnam Capitala Verde a Romaniei, iar anul viitor sa-l repetam sau chiar sa-l multiplicam la nivelul tuturor municipiilor. Este nevoie sa contribuim cu totii la protejarea mediului, iar astfel de proiecte au rolul de a ne atrage atentia asupra acestui lucru.
Daniel Botea
Din pacate taxa auto n-are legatura cu poluarea, era o taxa pe vanzare. Ba chiar cred ca ar fi contribuit la poluare, avand in vedere ca practic ar fi fost imposibil sa vinzi o masina mai veche. E bun proiectul cu Capitala Verde, dar nu prea are legatura cu Rosia Montana.
Calin
totusi oamenii care chiar traiesc in acea zona inteleg foarte bine ce presupune proiectul asta, de asta sunt cam toti de acord cu el. Dar legat de partea de mediu, reecologizarea va incepe inca din timpul proiectului si se va depune un fond de garantie la demarare.
Daniel Botea
Cam toti? Nu prea cred. Nu de alta dar am vorbit cu niste prieteni care chiar au fost acolo. Chiar daca media insetata de bani creaza o alta imagine, la fata locului situatia este diferita.
Daca ar fi vrut „cam toti”, nu s-ar mai fi gandit lingoii de la putere sa modifice legea exproprierii si a mineritului. Sper ca nu va demara niciodata un astfel de proiect!
Calin
nu e vorba de imaginea creata de media, e vorba de ce spun localnicii, oamenii care chiar locuiesc acolo. Daca vorbesti cu oameni de ambele parti ale „baricadei” observi ca, intr-adevar, cam toti de acolo vor sa inceapa exploatarea miniera. Chiar si localitatile din jurul Rosiei Montane si-au exprimat sprijinul, dar adevarul e ca in media nu apare parerea localnicilor iar cei care se opun proiectului minier nu tin cont de aceasta parere. De ce? Nu stiu. Nu am mai auzit niciodata ca cineva sa fie „salvat” cu forta.
Daniel Botea
Fara suparare dar cred ca traim in realitati diferite.
„Cam toti” este foarte vag, eu stiu ca sunt cateva sute de familii care nu-si vand pamanturile. Mai stiu ca RMGC plimba ONG-urile pe acolo pe trasee bine delimitate si pe banii RMGC, ca sa vada cat de minunat va fi. Numai ca unele dintre ONG-uri au preferat si varianta neoficiala, adica sa bata la portile satenilor. Si realitatea este mult diferita fata de ceea ce povestesti tu aici. Cred ca daca ai trai acolo nu ti-ai dori sa fii „salvat” cu cianuri. Nu cred ca de exploatarea miniera le este frica, ci de cianuri. Exploatare miniera „normala” a mai fost acolo.
Robert
Exploatarea de la Rosia Montana ar putea fi foarte nociva pentru mediul inconjurator daca va fi realizata, in tara asta si asa traim printre gunoaie asta ne-ar mai lipsi…
Proiectul asta ar pune in pericol vietile tuturor oamenilor de acolo daca se va folosi cianura. Ar trebui ca statul sa fie mai responsabil si sa gaseasca o tehnologie alternativa de exploatare a minereului, fara cianura.
Daniel Botea
Vezi, asta excact asta este diferenta. O alta diferenta este cu tu sau eu ne scriem parerile proprii, iar altii se pitesc dupa un nume si dupa cuvinte vagi. Sper sa nu se realizeze niciodata o asemnea grozavie in Romania.
Calin
Ok, atunci sa vizitati Rosia Montana sa va convingeti cu proprii ochi ca nu sunt „sute” de familii care nu isi vand pamanturile. Sau ca marea majoritate a oamenilor de acolo vor sa inceapa exploatarea, pentru ca aceasta este realitatea, oficiala, neoficiala si de toate felurile. In rest sunt speculatii si atat.
Daniel Botea
Chiar mi-am propus
Iulian
Ce mai conteaza poluarea? Aurul este si va fi mereu o moneda de schimb foarte valoroasa, asa ca ce mai conteaza cati mor si cati nu?
Daniel Botea
Uite ca pentru unii mai conteaza 🙂 Ar fi bine sa fie cat mai multi.
Iulian
Daniel, din pacate guvernul este asa cum este. Eu ma bucur mult pentru faptul ca romanii inca protesteaza si au vazut ca nu o fac degeaba. NOI trebuie sa conducem tara, nu un anumit om.
Daniel Botea
Prin atitudinea cu care acceptam/nu acceptam anumite hotarari spunem multe si incurajam/dam de gandit guvernanatilor.