EUROsia Montana

Am mai amintit despre catastrofa care se pregateste la Rosia Montana. Iar mai demult am accentuat pozitiile euro-deputatilor romani referitoare la cianuri. Azi din nou despre EUROsia Montana.

Rosia Montata si ciuma rosie de Septembrie Rosia Montana deja vu. Eurosia Montana

EUROsia Montana

Despre „beneficii” in Euro $i altele ale exploatarii cu cianuri se aminteste zilnic pe toate canalele (TV, radio, cautari Google). Direct proportional cu volumul de reclama platit de Gold Corporation la canalele respective.

Am sa accentuez azi cateva pareri europene despre „beneficiile” de care ne vom bucura daca vom permite folosirea cianurii.

Viata minei va fi de 16 ani si va opera 13 milioane tone minereu/an, ceea ce inseamna 500.000 de tone minereu/saptamana si peste 70.000 tone/ zi. Ce inseamna aceste cifre?

Ca un termen de comparatie vorbim de echivalentul de deseuri pe saptamana in greutatea a 5 portavioane (de tip USS Reagan).

In mina se vor folosi intre 13 si 15 milioane kilograme de cianura de sodiu pe an, in termen de comparatie volumul a 6 piscine olimpice.

Mina va emite 134 de kilograme de cianura in aer in fiecare zi de functionare timp de 16 ani.

Aceste date sunt din raportul comandat de dezvoltator.
Stephanie Danielle Roth – Redactor sef al revistei britanice „The Ecologist”, activist pentru mediu si fosta cercetatoare.

Citatul de mai sus este doar o mica parte din sinteza interventiilor la conferinta Riscurile utilizarii cianurii in minerit: Proiectul Rosia Montana din Romania, gazduita de Parlamentul European.

Nu prea-i suport eu pe PSD-isti, dar au initiat aceasta dezbatere europeana si au votat impotriva folosirii cianurii, ceea ce este de apreciat.

Update

Dupa ce in PE au votat anti-cianura, ajunsi la putere Ponta si PSD sustine cianura si proiectul Gold Corporation. Iata cum o pozitie europeana se suceste in functie de interesele in euro 🙁

16 Comments

  1. Romeo
  2. Calin
  3. Calin
  4. Calin

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.