Importanta sportului, de la mic la mare

sport pentru toti, de la mic la mare

Guest Post by Andrei Chisanovici

Toti ne amintim primii pasi facuti in viata. Cred ca aceste moment pot fi considerate in acelasi timp prima lectie de sport. Ii vedem pe cei mari cum merg si intr-o zi ne ridicam si noi in picioare si mergem. Acesta e doar inceputul!

Vin primele jocuri ale copilariei, iar toate activitatile implica o activitate fizica destul de consistenta. Nu e ceva organizat, pare haotic, dar e din nou o lectie de sport. Eu consider baba oarba sau ascunsa atat jocuri, cat si sport.

Peste cativa ani, e timpul sa invatam ce inseamna o competitie, sa fii cel mai bun dintre toti. Parintii au rolul cel mai important atunci, iar daca odrasla vrea, atunci poate incepe un drum al sportului. Eu unul nu am facut sport intr-o maniera organizata si regret in momentul de fata.

Parintii n-au vrut sa neglijez scoala si au considerat ca sportul trebuie sa-l fac doar in timpul liber. Mi-ar fi placut sa joc fotbal la Poli Iasi sau de ce nu… baschet sau tenis, alte sporturi dragi mie. Dincolo de toate, pe la 10-12 ani trebuie sa inveti sa faci parte dintr-o echipa, sa-ti respecti colegii si adversarii, iar cel mai bun sa invinga!

De aici incolo e un drum lung, anevoios si totul pare usor daca privesti din exterior. De multe ori privim la televizor si vedem campioni mondiali la fotbal, baschet, handbal, box, patinaj, tenis si ne intrebam cum ar fi fost daca eram noi in locul lor. Atunci intervine si alt aspect, notorietatea.

Unii sunt modesti si raman asa toata viata, dar cel mai important este ca devii cunoscut. Altii din contra, par a fi mai presus de toti din cauza atitudinii pe care o arata. Cine nu a avut cate un idol al copilariei? Cine nu a auzit sau nu ar fi vrut sa fie ca Nadia Comaneci, Ilie Nastase sau Gheorghe Hagi?

Trecem de varsta copilariei si alte probleme apar in viata omului. Familie, serviciu, copii, casa. Printre toate e important sa strecori din cand in cand o iesire cu prietenii la un fotbal sau de ce nu, sa-ti educi copilul intr-o maniera sportiva.

Odata ajunsi la o varsta respectabila, trecuti de 50 de ani, poate bunici, oamenii se retrag si le vine cam rar cheful sa practice vreun sport. Atunci trebuie sa intervina si sa-i influenteze pe cei mai mici din jurul lor. Trebuie sa le insufle nepotilor dorinta de a face sport. Acela e momentul in care oameni trecuti prin viata se intorc in copilarie si se vad in intruchiparea celor mici.

Spor(t)!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.