Hai sa ne regrupam un pic pe Facebook

Hai sa ne regrupam un pic pe Facebook
© Skypixel | Dreamstime.com – Social Collaboration Photo
De curand am primit de la administratorul unui grup Facebook invitatia de a scrie gratuit un advertorial, pentru a mai putea posta in continuare pe acel grup. Pana sa vad despre ce trebuia sa fie advertorialul, am studiat un pic eficienta grupurilor Facebook si am gasit mai multe teste despre grupurile nationale de Facebook sau despre grupuri locale.

Concluzia primului test era ca distribuirea articolelor de pe blog pe grupurile FB nu aduce multi vizitatori, insa mareste artificial numarul de Share-uri si Like-uri FB, ceea ce-i ajuta pe cei care scriu advertoriale bazate pe astfel de cuantificari.

Din start va spun ca nu scriu advertoriale pe baza de Like-uri/Share-uri FB si nici nu particip la concursuri care numara Like-urile pe FB. Ma intereseaza totusi traficul obtinut din grupurile Facebook, dar si articolele de acolo, deoarece realizez saptamanal rubrica Vineri recomandam articole.

Am evitat sa folosesc un tool care-ti pune link-urile in toate grupurile tocmai pentru a mai descoperi articole interesante de pe bloguri, distribuite prin grupuri. In comentariile de la testarea grupurilor de Facebook am gasit si cateva opinii interesante, pe care le impartasesc.

Revenind la grupul de la care primisem notificare pentru advertorial, acesta era printre cele care generasera 0 click-uri in primul test. Am refuzat „oferta” si n-am mai postat acolo. Sunt destule grupuri de bloggeri unde se admit tot felul de articole, dar mai sunt si anumite grupuri dedicate unde se admit doar articole care au legatura cu tematica grupului.

Citind insa comentariile la cele 2 teste, m-am gandit ca ar trebui sa existe si grupuri FB generaliste care sa genereze trafic si/sau alte beneficii comunitatii. Am gasit si cateva conditii:

  • Grupul trebuie sa fie moderat si articolele citite de administratori inainte de a fi aprobate. Asa, fiecare articol are cel putin o vizualizare si nu vor mai exista cazuri cu 0 vizualizari, ca-n testele amintite.
  • Fiecare blogger care posteaza trebuie ca mai intai sa citeasca (cel putin) unul dintre ultimele (10) articole postate. Ca sa lase si o urma a lecturii sale, un Like la articolul din grup si un comentariu  pe FB (la subiect) va demonstra ca a trecut pe-acolo.
  • Administratorul va lua in considerare doar articolele bloggerilor care au lasat deja un Like si Comentariu la unul (sau mai multe) dintre articolele deja existente, asa cum am zis mai sus.
  • Mai mult, articolul care va genera cele mai multe comentarii (la subiect) intr-o spatamana, va fi PINED pe perioada weekendului. Nu-mi plac grupurile care au aceeasi postare PIN (chiar de mai multi ani), asa incat in restul saptamanii nu vor exista articole PINED.
  • In prima luna de la deschiderea grupului nu vor fi admise link-uri scurte gen goo.gl si altele, dar dupa aceea oricine poate testa eficienta grupului, daca anunta acest lucru in prealabil.

Grupul permite distribuirea generala a articolelor de pe bloguri, dar exista si cateva restrictii:

  • Articolele cu greseli gramaticale sunt respinse din start, chiar daca indeplinesc conditia de Like si Comm.
  • Dupa 3 incercari repetate de a posta articole, fara a indeplini in prealabil conditia de a citi si comenta macar unul dintre ultimele 10 articole deja existente, persoana respectiva va fi scoasa definitiv din grup.
  • Nu se admit articole pornografice, discriminatoare, sovine etc..
  • Nu se admit articole gen can-can, Viva SMS si asemanatoare, anunturi de vanzare, matrimoniale etc. Pana la urma este un grup blogosferic in care se vor promova articole de pe bloguri.
Nu stiu daca exista un astfel de grup pe FB, asa ca am creat eu unul, sa fie toata lumea fericita: Parohia blogoslovita a preafericitului Daniel 🙂

Stiu ca este un nume lung, dar si conditiile sunt la fel, pentru ca scopul grupului este promovarea pe termen lung. Daca am invatat ceva de la SMS Bucuresti, acel lucru a fost ca pe FB nu poti obtine beneficii pe termen lung fara sa depui efort.

Cum vi se pare ideea unui astfel de grup?

Si pentru ca grupul trebuia inceput de undeva, am postat initial un scurt articol de-al meu care-ti arata in ce grupuri posteaza prietenii tai de pe Facebook. Bineinteles ca nu-l voi premia pe acesta cu PIN la sfarsitul saptamanii 🙂

Spor grupat!

26 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.