Acces la eco-voluntariat cu detinuti

Acces la eco-voluntariat cu detinuti
In urma cu o saptamana va ceream parerea in legatura cu cateva versuri ratacite la mine pe blog. Desi mai am si eu din cand in cand tresariri poetice, de data asta nu au fost versurile mele.

Versurile apartin Aureliei Olteanu, iar daca eu mai scriu din cauza insomniei sau cu ocazia unor concursuri, la Aurelia Munteanu si-a dat concursul in primul rand viata. Sunt versuri scrise in spatele gratiilor la Penitenciarul Craiova.

Eco-voluntariat in penitenciare

Am aflat despre activitatile detinutilor din Craiova in cadrul atelierului de advocay, in care am discutat despre programul „Eco-voluntariat in penitenciare” alaturi de CE-RE.roAsociatia MaiMultVerde si reprezentanti ai unor ONG-uri din Craiova.

Eco-voluntariat in penitenciare
Am inteles care sunt avantajele voluntariatului pentru persoanele private de libertate
  • atenuarea prejudecătilor si etichetelor puse de societate (îmbunătăţeste imaginea acestora), facilitând dialogul şi cooperarea între membrii comunităţii şi persoanele private de libertate
  • o mai buna integrare pe piata muncii după eliberare
  • are efecte pozitive la nivel personal şi psihic, prin creşterea încrederii în forţe proprii, a stimei de sine, a sentimentului de stabilitate, responsabilizare şi independenţă.
dar si temerile si prejudecatile societatii.

Am mai aflat ca munca pe baza de voluntariat poate fi prestata de persoanele condamnate, cadrul legal fiind reglementat de Ordinul nr. 420/2011 emis de Ministerul Justitiei.

Toate aceste informatii ne-au fost puse la dispozitie prin programul Eco-voluntariat în penitenciare,  program finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Proiectul si-a propus să încurajeze activitătile de voluntariat de mediu în folosul comunitătii, oferind detinutilor si locuitorilor Craiovei ocazii concrete de a face voluntariat.

Astfel, 100 de voluntari detinuti alături de 20 de voluntari din comunitatea locală au participat la 5 programe de voluntariat de mediu în închisoare:
  • management forestier sustenabil,
  • eco-antreprenoriat,
  • colectare selectivă,
  • biodiversitate,
  • energii alternative.
Doar 20 de persoane din 1200 au participat pana acum la activităţi de voluntariat in folosul comunitatii în 2014, in conditiile in care dispun de timp liber si interes pentru acest gen de programe.

Detinutii nu sunt cooptati in actiuni de voluntariat, din cauza reticentei cu care sunt priviti de societate in general si de necunoasterea modului in care detinutii se pot implica in viata de zi cu zi a acesteia.

De aceea a fost demarata o campanie de informare a institutiilor publice cu privire la modalitatile de a-i coopta pe detinuti in acest gen de activitati:
  • ecologizari in zonele situate de-a lungul soselelor, cailor ferate, apelor curgatoare, padurilor, parcurilor, lacurilor si din alte spatii apartinand domeniului public,
  • plantari si reimpaduriri ale terenurilor aflate in domeniul public,
  • lucrari de aparare impotriva inundatiilor,
  • actiuni de deszapezire a spatiilor publice, in situatia unor ninsori abundente,
  • activitati de igienizare organizate de autoritatile publice centrale si locale, de organizatii neguvernamentale sau alte persoane juridice fara scop patrimonial,
  • actiuni de amenajare sau de ingrijire a adaposturilor pentru animale fara stapan,
  • activitati culturale, artistice, educative, sportive, religioase si de protectie a mediului etc.

Actiune de plantare de copaci

Un astfel de exemplu este actiunea de Sambata, 31 Noiembrie, de la Isalnita, unde se vor planta 17000 de puieti de salcam, pe o suprafata de 3 hectare oferita de Primaria Isalnita. Pentru persoanele interesate sa participe la actiune las aici mai multe detalii despre plantarea de copaci la Isalnita si despre modalitatea de inscriere.

Detinutii se pot implica astfel în activităti de voluntariat nu numai în închisoare ci si în spatiul public, fiind o resursă importantă pentru rezolvarea anumitor probleme ale comunitătii.

Spor voluntar!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.