V-am povestit despre vinuri, branzeturi, covoare traditionale oltenesti si eco-tehnologie cand am fost la Targul de Comert al Olteniei.
Atunci am detaliat in legatura cu vinurile si branzeturile oltenesti, astazi e randul covoarelor traditionale oltenesti.
Covoare traditionale oltenesti made in Macesu de Jos
Despre Macesu de Jos v-am spus ca este comuna in care am copilarit si unde ma duc la pescuit.
Cand am vazut covoarele oltenesti traditionale la Targul de Comert si am zarit Macesu de Jos, am devenit repede curios.
Doamna Anca Dumitrescu a fost amabila sa ne povesteasca despre atelierul de la tara, rezultatele pasiunii fiind vizibile in stand.
Am aflat cum a luat nastere atelierul, cum a confectionat razboaiele de tesut si cum au invatat tehnicile covorului oltenesc.
Eram deja vrajit de produsele de la stand iar pe site am vazut si mai multe covoare oltenesti.
Simboluri traditionale si coloritul oltenesc
Aici am aflat mai multe lucruri despre simbolurile oltenesti. Nu sunt un specialist in simbolistica traditionala asa ca am sorbit informatiile cu nesat. Am aflat despre coloritul oltenesc: albastru ultramarin, verdele pastelat si rosu visiniu. Care va sa zica nu degeaba imi place mie albastrul, e chestie de ADN 🙂
A propos de placut, m-au atras toate covoarele si covorasele oltenesti cu colorit albastru. Daca insa ar fi sa aleg un covor l-as lua in culoarea rosie visinie, ca sa se intergreze in sufragerie. Am deja un covor, nu e oltenesc, e de-asta mai modern. Insa pe masuta din sufragerie s-ar potrivi un covoras rosu ca acesta
Are si flori alb-albastre, ce mi-as putea dori mai mult? Pe masuta astfel impodobita ar sta bine o ulcica de zaibar gustata cu prietenii. Sau o sticloanta de visinata facuta in casa. Ca sa nu mai zic de un vin fiert in serile de iarna. Toate acestea indulcite cu amintiri din copilaria de la Macesu de Jos, unde sunt tesute manual covoarele.
Voi unde ati gasi locul potrivit pentru astfel de covoare traditionale si ce amintiri v-ar evoca?
Daca v-au placut minunatiile de la Covorul Oltenesc, stati pe-aproape. Completez articolul cu o surpriza pentru bloggeri.
Un concurs despre covoare traditionale oltenesti la care va asteapta premii… pe masura.
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Matilda
Am două. Covoare olteneşti tradiţionale. Ţesute de o mătuşă. Mi le-a dat cadou la nuntă. Acum 33 de ani. Le-am ţinut în dormitor, pe perete, mi-a fost milă să calc pe ele. Dar n-am reuşit să le păzesc de molii. Acum, ciupite pe ici-colo, prin părţile esenţiale carevasăzică, stau pe balcon, împăturite unul peste altul şi amâdouă peste stiva de cauciucuri de iarnă (sau de vară, după caz). Iar pe ele îşi face adesea siesta motanul. Şi, dacă îl vede cumva, de undeva, din altă lume, sunt sigură că mătuşa mea se bucură. Adora pisicile. Şi căţeii.
Daniel Botea
Si bunicile mele teseau la razboi iarna. Imi mai aduc aminte de cand eram mic. Si am prins si moda cu covoarele pe pereti, tot in copilarie. Acum covoarele sunt minimale, sa se vada bine parchetu’ 🙂
Marius
Foarte frumoase covoarele. Arta si traditie.
Daniel Botea
Si multa migala