Norii isi fac aparitia la Craiova. Norii lui Aristofan

Nu este prima data cand Aristofan „prognozeaza” vreme buna pentru teatru la Craiova. Norii lui Aristofan anunta o noua premiera a parintelui comediei antice.

Norii lui Aristofan

 

Am mai gustat comedia lui Aristofan tot la o premiera. Am vazut Lysistrata chiar de Ziua Mondiala a Teatrului.

Norii lui Aristofan la Craiova

Scrisa cu peste 2000 de ani în urma, comedia lui Aristofan este foarte actuala si in zilele noastre.

“Chiar daca Aristofan a trait cu câteva milenii în urma, comediile lui ramân actuale. Am impresia uneori, privind la televizor, uitându-ma pe strada, ca problemele oamenilor sunt aceleasi. În piesa Norii vedem cât de usor si cât de repede pot fi schimbati si manipulati oamenii, transformati, pâna si biologic”, povesteste regizorul HAKOB Ghazanchian.

Norii - premiera la Craiova

Dau viata piesei actorii Dragos Macesanu, Nicu Vicol, Angel Rababoc, Catalin Vieru, Petronela Zurba si Costinela Ungureanu. Dar nu singuri, ci alaturi de actori masteranzi Marina Cozeca, Erica Ghita, Ella Negura, Andrei Stefanescu, Catalin Miculeasa, Robert Iovan si Vlad Editoiu.

Norii

Premiera spectacolului „NORII” de Aristofan este Duminica, 27 Noiembrie 2016, la ora 19:00. Piesa se joaca in Sala „Amza Pellea” a Teatrului National „Marin Sorescu” din Craiova

Critica la adresa educatiei si moravurilor moderne

Am gasit o sinteza a Norilor la Istorii regasite.

„Piesa se constituie într-o critica puternica la adresa educatiei si moravurilor „moderne” din epoca, transmise si predate de catre intelectualii numiti sofisti. Principala tinta a piesei este gânditorul Socrate, caruia i se atribuie intentionat – si injust – multe dintre trasaturile obisnuite ale sofistilor. Lui Socrate îi cere sfatul un batrân de treaba, Strepsiades, care vrea sa scape de datorii. Educatia oferita la academia lui Socrate, Phrontisterion, care face un rationament gresit sa para corect, îi permite fiului lui Strepsiades sa-si bata propriul tata, justificând sofistic bataia pe care tocmai i-a administrat-o. La finalul piesei, Phrontisterion este incendiat si arde din temelii.”

Hmmm, nu-i asa ca si-n zilele noastre gasim persoane care vor sa ne convinga ca negrul este al si albul este negru? Nu s-a schimbat nimic in 2000 de ani?

Spor descoperitor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.