Ba esti hot? Cum sa spui asa ceva?

Ca in ziua de azi oamenii cinstiti sunt luati de prosti, nu mai este o noutate. Vedem asta zilnic, doar ascultand declaratiile politicienilor. Dar ramai prost hot cand auzi o astfel de interpretare din parte unui reprezentant al sportului alb. Ba esti hot?

Ba esti hot? Coruptie la nivel de carnat?

„Nici aia (revolutionarii din anul 1989) nu aveau voie sa se adune, nici astia n-au voie sa se adune fara aprobarea primarului. Coruptie exista in toata lumea asta si la nivele de o mie de ori mai mari, nu la nivele de carnat. Eu, intre un hot si un prost, prefer hotul. Dupa hot mai ramane ceva. Dupa prost, nu mai ramane nimic”
Ion Tiriac, Realitatea TV, 13 Martie 2017

Sa auzi un fost mare campion al sportului alb vorbind in acelasi sens, este un pic socant. Tenisul este supranumit sportul alb, fiind considerat un joc curat, in care nu se triseaza iar adversarii se respecta.

Nu ma refer la lipsa de scrupule a afaceristului Ion Tiriac. Nici la controversele legate de mistretii macelariti sau la problemele cu droguri ale fiului sau. Ma socheaza insa o astfel de viziune din partea unuia umblat prin lume. Si care beneficiaza acum in Romania de libertatile datorate oamenilor care au iesit in strada in ’89.

Ba esti hot? Ba esti prost e deja depasit…

Dar de ce imparte Ion Tiriac lumea in hoti si prosti? S-a intalnit hotu’ cu prostu’ sau exista inca ideea ca in Romania, daca nu esti hot esti prost?

Ba esti hot, viziunea mustaciosului reinterpreteaza toate zicalele cu hoti si prosti. S-au dus pe apa Sambetei vorbele din batrani, noroc ca avem minti luminate care le actualizeaza…

Intre un hot priceput… si un om cinstit

Chiar atat de mult sa fi involuat noi romanii, ca natie. Sau este doar parerea unuia care beneficiaza de starea actuala din Romania?

Chiar daca „hot” si „prost” nu sunt antonime, vorbele lui Tiriac mi-au amintit de o delimitare clara intre hoti si oameni cinstiti.

„… avem intâi nevoie de oameni de caracter şi oneşti şi numai pe urmă de oameni pricepuţi in conducerea treburilor publice; intre un hoţ fără caracter, dar priceput şi intre un om cinstit, dar mai puţin priceput, eu am preferat toată viaţa pe acesta din urmă. Astfel de oameni sunt mai de nădejde decât secăturile obraznice cărora nu le sticlesc ochii decât după afaceri” – Iuliu Maniu, Dobreşti, 22 iulie 1944

Imi mai aduc aminte sa vad si cine zice ceva, nu doar ce zice.

Voi ce ziceti?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.