Ziua Internationala a Ciocolatei in 7 puncte dulci-amare

Daca jucati table, cred ca v-ati dorit de cateva ori sa dati 7 : 7 🙂 Ei bine, azi e mai usor, pentru ca pe 07-07 este Ziua Internationala a Ciocolatei.

7 : 7 - Ziua Internationala a Ciocolatei

Ciocolata nu inseamna zahar

Inainte de orice, ciocolata este obtinuta din boabele de cacao, nu din zahar. Asta chiar daca la majoritatea ciocolatelor din comert gasiti zahar ca prim ingredient, adica componentul majoritar.

Pentru orice produs, nu doar pentru ciocolata, ingredientele sunt enumerate in ordine descrescatoare a concentratiei lor in produsul respectiv.

ciocolata adevarata

Sursa foto

O ciocolata adevarata ar trebui sa aiba primele 3 ingrediente legate de cacao (masa de cacao, unt de cacao, pudra de cacao) si abia pe locul 4 zahar. Acesta este motivul pentru care consum de obicei Heidi Dark Extreme cu 85% continut de cacao.

c de la ciocolata adevarata

Deci retineti, Ciocolata cu „C” de la cacao 🙂

Cacao si arborele de cacao

Arborele de cacao poate ajunge pana la 4-6 metri inaltime, fiind un arbore tropical specific Amazoniei. Este un arbore cu frunzele verzi tot timpul anului, care creste in regiuni de pana la 600 metri altitudine.

Daca la vita de vie trebuie sa asteptam 3 ani pana la primul rod, arborele de cacao face fructe incepand din al 4-lea an. Fructele seamana cu pepenele galben si ajung la 250 – 500 grame.

Fructele nu cresc pe ramuri ci direct din trunchiul arborelui de cacao.

arborele de cacao

Fiecare fruct contine intre 20 – 50 de seminte (boabe) de circa 2 cm fiecare. Din acestea se obtin ingredientele ciocolatei.

cacao selectionata

Aztecii foloseau boabele de cacao pe post de monede. Un iepure costa 10 boabe de cacao, un sclav 100 de boabe iar favorurile unei prostituate 10 boabe de cafea.

Falsificarea boabelor era pedepsita, ajungandu-se chiar la sclavie din cauza unui astfel de delict.

Cacao – un proces laborios si pretentios de obtinere

Dupa recoltare, semintele fructului de cacao sunt invelite in frunze de bananier. Astfel temperatura lor ajunge la 50 grade Celsius si nu permite germinarea pe parcursul transportului sau depozitarii.

Urmeaza uscarea, pentru a elimina umiditatea din seminte si a asigura conservarea lor. Uscarea se poate face la soare sau cu ajutorul aerului.

Apoi semintele (boabele) se spala, sunt selectionate si ambalate pentru export. Se pastreaza in locuri racoroase si aerisite, cu o umiditate de maximum 8%.

Pana la obtinerea pudrei de cacao mai sunt cateva faze.

  • Prajirea. In timpul prajirii semintele (boabele) sunt coapte pana cand se umfla si se sparge invelisul dur. Se indeparteaza invelisul si se racesc pentru a se pastra aroma.
  • Macinarea. Semintele (boabele) sunt macinate in bucati mici si sunt eliminate resturile de coaja.
  • Masa de cacao se obtine prin macinarea semintelor. Temperatura creste astfel incat se elibereaza materia grasa – „untul de cacao”.
  • Ramane „masa de cacao” din care se obtine ciocolata. Masa de cacao este mentinuta la 29 grade Celsius inainte de a fi combinata cu diferite alte ingrediente si a fi pusa in formele specifice.
  • Pudra de cacao se obtine prin uscarea si prajirea fina a masei de cacao. Un fel de „dubla” distilare, ca sa folosim un termen cunoscut.

De aici vin ingredientele ciocolatei adevarate despre care va ziceam ca ar trebui sa fie primele in lista: masa de cacao, unt de cacao si pudra de cacao.

De la cacao la ciocolata

Aztecii si mayasii consumau o bautura energizanta pe care o numeau Xocolatl. O beau fierbinte sau rece, dar era numita „apa amara”.

ciocolata la azteci si mayasi

Ciocolata mai era denumita si „bautura zeilor”. De altfel, atunci cand arborele de cacao a fost clasificat de naturalistul suedez Carl von Linné, a primit numele de Theobroma cacao. Adica „alimentul zeilor”.

Conchistadorii spanioli au fost primii care au gustat ciocolata si au adus in Europa. Gustul amar n-a fost pe placul europenilor, care au adaugat zahar.

conchistadorii spanioli

La inceput ciocolata era o bautura a elitelor, fiind si foarte scumpa. Secretul fabricarii ciocolatei a fost pastrat in manastiri. Dar tot biserica a fost cea care a popularizat ciocolata.

ciocolata in manastiri

Mai intai au dezvaluit modul de preparare apoi s-a hotarat ca ciocolata se poate consuma in timpul posturilor.

A propos de gustul amar si de ciocolata calda, am avut ocazia sa beau o astfel de ciocolata la Barcelona, la Muzeul Ciocolatei. Tot de-acolo stiu si aceste detalii 🙂

ciocolata calda

De la ciocolata calda si amara la ciocolata dulce

Astazi exista o multitudine de varietati de ciocolata, chiar daca uneori denumirea este fortata. Eu prefer asa numita ciocolata neagra sau amaruie.

ciocolata neagra

Definitiile din Dictionarul Limbii Române se refera atat la ciocolata solida cat si la bautura:

  • Preparat comestibil constand dintr-un amestec solidificat de pulbere de cacao si de zahăr (uneori cu adaos de alte substante: lapte, vanilie si alte substante aromate).
    Băutură preparată din praf de cacao dizolvat în lapte sau în apă.
  • Ambele definitii pun accentul pe cacao, nu pe zahar. Ca sa fac legatura si cu pluralul, ciocolatele adevarate sunt bazate de cacao, cele care pun baza pe zahar si alte dulceti sunt… ciocolati 🙂

Asadar azi, cand sarbatorim 467 de ani de la introducerea cicolatei in Europa, macar sa sarbatorim Ziua Internationala a Ciocolatei cu… ciocolata adevarata.

Ziua Internationala a Ciocolatei si beneficiile ciocolatei negre

Daca zaharul nu este bun pentru sanatate, in schimb ciocolata neagra are multe beneficii. De-aia zic sa sarbatorim cum trebuie Ziua Internationala a Ciocolatei.

Am povestit mai demult despre ciocolata si sanatate din cele aflate de la Gheorghe Mencinicopschi.

Vreau sa spun insa ca depinde si de cantitate. Eu mananc in fiecare dimineata o patratica de ciocolata neagra, cel mult doua.

Intervalul in care fructele si ciocolata sunt cel mai bine „fructificate” de organism este 09:00 – 11:00. Atunci are nevoie organismul nostru de astfel de alimente.

In schimb consumul de dulciuri, fructe sau ciocolata la ore tarzii poate duce la diabet si insomnii.

Muzeul Ciocolatei de la Barcelona

Informatiile despre cacao si ciocolata le-am aflat la Muzeul Ciocolatei din Barcelona – Museu Xocolata, pe care am avut bucuria sa-l vizitez.

Ca tot spuneam despre pastrarea secretului de fabricare a ciocolatei in manastiri, Muzeul Ciocolatei se afla in fosta Manastire Sant Agustí.

Muzeul Ciocolatei de la Barcelona

Coordonatele exacte Carrer Comerç, 36, 08003 Barcelona sau locatia GPS 41º 23’ 14.74’’ N, 2º 10’ 53.84’’ E.

Acum ca avem locatia, sa va spun in ce consta distractia. Hmmm, cum ar fi sa sarbatorim Ziua Internationala a Ciocolatei la Museu Xocolata?

Nu stiu, insa cam asa este o zi normala. Biletul de intrare este de fapt o ciocolata.

Iar dupa ce va minunati printre arbori de cacao, filme si sculpturi in ciocolata, toate surprinse in imaginile de la muzeu, la iesire va asteapta magazinul cu ciocolata.

La Museu Xocolata am baut prima ciocolata calda adevarata. In sensul ca nu era dulce si lichida cum este la noi ci amaruie si solida.

Mi-am luat si ciocolata fara zahar insa varietatea de sortimente este foarte mare.

ciocolata neagra fara zahar

De la ciocolata cu 62%, 70% sau chiar 90% cacao si pana la varietati locale: ciocolata cu ulei de masline, ciocolata cu branza proaspata, ciocolata cu sare etc.

Asta ca sa va dau cateva idei pentru a sarbatori Ziua Internationala a Ciocolatei.

Spor descoperitor!

Update:

Am luat la degustare cateva ciocolate negre in ambalaj alb 🙂

ciocolata neagra alba

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.