Cetatea Tinerilor interesati de cheltuirea banilor publici

Pe vremea cand eram pasionat de politica faceam in mod constant 2 „lucruri”. Conferinte de presa si cereri de informatii pe baza Legii Transparentei. Mi-am reamintit perioada participand la proiectul Craiova – Cetatea Tinerilor nu a Banilor.

Legea 544 – Legea Transparentei

De fapt ordinea era inversa, mai intai ma informam si abia apoi faceam conferintele de presa.

Sursele de informatie erau procesele verbale ale sedintelor de Consiliu Local si cereri pe legea 544 – Legea Transparentei. Despre Legea 544 am aflat la un seminar al Asociatiei Pro Democratia. Am decis s-o folosesc mai ales in ceea ce priveste spatiile verzi din Craiova.

Pe vremea aceea (2005 – 2007) nu aveam blog, astfel incat au ramas putine urme in online. Dar au ramas.

Cand am cerut informatii despre spatiile verzi din Craiova, am primit raspuns oficial, cu semnatura si stampila Primariei Craiova. Si cu cifra de 450 de hectare de spatii verzi in Craiova.

Nu peste mult timp, laudandu-se la o emisiune cu spatiile verzi din Craiova, primarul de atunci a declarat ca avem 1200 de hectare de parcuri si spatii verzi.

Dar cum vorba volant si scripta manent, a ramas cum era scris in raspunsul oficial. Si s-a terminat cu lauda despre spatiile verzi dupa ce-am facut o conferinta de presa in care am prezentat raspunsul oficial.

Informatii publice la indemana tuturor

Urmarind procesele verbale ale sedintelor CL Craiova, am observat cateva ciudatenii. Anumiti consilieri se abtineau la votarea anumitor legi locale, desi erau prezenti.
Cercetand mai atent, am gasit si motivul. Erau legi care-i priveau in mod direct si nu puteau sa voteze. Dar ceilalti consilieri votau transformarea unor spatii verzi in spatii comerciale pentru colegii lor.

Am mai gasit cateva urme online despre Consiliul Locativ Craiova si spatii verzi din pix.

Mai erau si rateuri in raspunsurile autoritatilor pe Legea 544, dovada ca nu prea le convenea sa raspunda mereu la timp.

Dupa 10 ani de la experienta de atunci, constat ca politicienii mint la fel de mult. Se bazeaza pe lipsa de interes sau de informare a cetatenilor. Astfel incat m-am bucurat sa descopar un proiect care-i invata pe tineri sa se informeze si sa foloseasca legea 544.

Proiect Craiova Cetatea Tinerilor nu a Banilor

Craiova Cetatea Tinerilor nu a Banilor

Nu e pacaleala, proiectul se implementeaza in Craiova in perioada 1 Aprilie – 30 Septembrie. Sunt vizati 30 de tineri care sa fie instruiti sa solicite informatii de interes public.

In cadrul sesiunilor de instruire sunt analizate urmatoarele documente:

  • Legea nr.544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.663 din 23 octombrie 2001;
  • Normele metodologice de aplicare a Legii nr.544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.123 din 7 februarie 2002;
  • Legea nr. 52 din 2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, publicata in Monitorul Oficial nr. 70 din 3 februarie 2003.

Si ca sa inchid cercul peste timp, instruirea tinerilor se face cu sprijinul Asociatiei Pro Democratia – Club Craiova.

Logo-ul proiectului il reprezinta un lacat tricolor alaturi de cheia care descuie accesul la informatiile de interes public.

Asa si este. Cheia transparentei o reprezinta informatiile si interesul cetatenilor pentru felul in care sunt cheltuiti banii publici.

Iar tinerii nu doar ca au aflat despre aceasta posibilitate dar au si facut cereri catre autoritatile locale.

Cerere Legea 544

Puteti vedea mai multe astfel de cereri si raspunsuri pe pagina de Facebook a proiectului.

AFPR – Asociatia Femeilor cu Perspectiva

Proiectul este implementat de AFPR – Asociatia Femeilor cu Perspectiva printr-un program dezvoltat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu Romanian-American Foundation.

Am fost la conferinta de deschidere a proiectului Craiova – Cetatea Tinerilor nu a Banilor si mi-a placut ce-am vazut.

Craiova Cetatea Tinerilor nu a Banilor

Tinerii sunt mai deschisi si mai interesati de informatiile publice decat in urma cu 10 ani. Ca sa nu mai spun ca tehnologia a evoluat foarte mult in acest timp iar informatia este de multe ori la un click distanta. Doar sa fii interesat s-o gasesti.

Si cum bloggerii se considera persoane informate, blogoltenii s-au alaturat initiativei Craiova Cetatea Tinerilor nu a Banilor.

bloggerii craioveni prezenti

Sper doar ca acesti tineri sa continue si activitatea de informare sa devina o obisnuinta, nu doar o practica pe durata proiectului. Si de ce nu, bunele practici sa fie preluate si de alti tineri.

Spor informator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.