Cand am fost in Heidelberg mi-a placut sistemul lor de colectare selectiva. Nu doar ca aveau pubele separate. Dar pentru tot ce cumperi cu ambalaj de plastic, sticla sau aluminiu se plateste ambalajul. Apoi iti recuperezi banii cand reciclezi.
Colectare selectiva in Germania
Bineinteles, pentru acest lucru au si o zona de reciclare la intrarea magazinului. Vorbesc despre Kaufland, ca la un astfel de supermarket am vazut minunatia.
Sa ne intelegem, cand zic reciclare zic si despre o naveta plina cu sticle de bere. Adica atunci cand o cumperi platesti in plus si pentru naveta si pentru sticle. Iar cand o duci la reciclat, pui toata naveta pe banda aparatului. Sunt scanate codurile de bara de la naveta si de la sticle si apoi primesti un bon de reducere. La fel la recipientele de plastic, aluminiu s.a.m.d.
Si nu sunt deloc ieftine ambalajele. Cand am fost noi in Germania am luat bere, sucuri si altele la modul serios. Adica atunci cand le-am dus la reciclat aveam de recuperat… 23 de euro 🙂
Cred ca sistemul este foarte bun, Germania ajungand sa fie pe primul loc la reciclare cu 64%.
Bine, o sa ziceti ca nemtii sunt nemti si ca am fost intr-un oras universitar.
Colectare selectiva in Italia
Am sa va dau un exemplu si mai bun. Ati auzit de Tellaro? Este o mica comuna din Italia, cu nici 1500 de locuitori, situata in zona coastei ligurice, aproape de Spezia. Ei bine, in comuna aceea era foarte bine pusa la punct sistemul de colectare selectiva.
Noi fiind in vacanta in Tellaro am fost invatati prima data unde este graficul cu ridicarea gunoiului. Adica aveai in bucatarie recipiente separate pentru sticla/aluminiu, hartie, gunoi alimentar etc. Dar in fiecare zi se ridica alt fel de gunoi si trebuia sa duci seara pungile in fata locatiei.
Cu internetul nu prea le aveau ei dar la colectare selectiva erau brici. Si italienii nu sunt totusi cei mai „reciclanti”, avand un procent de 38%.
De ce credeti ca v-am dat aceste procente? Pentru ca pana in 2020 tarile Uniunii Europene trebuie sa ajunga la o proces de reciclare de cel putin 50%.
Se vede treaba ca unii sunt deja in 2020 cu reciclarea resurselor (Germania 64%, Austria 59%, Belgia 57%, Elvetia 50%). Insa media Uniunii Europene este 32%. Am pornit de la colectare selectiva, pentru ca este o faza importanta a procesului de reciclare.
Ce procent de reciclare credeti ca este in Romania?
Dar fara Google, dati voi asa o estimare. Hai sa va ajut prin invaluire 🙂 Vecinii nostri bulgari au ajuns la o rata de reciclare de 25%. Cat ziceti ca avem noi?
1, stai jos. Statistica este de anul trecut de pe vremea asta.
In 2017, cand Romania a fost trimisa in fata Curtii de Justitie a UE pentru neindeplinirea Directivei-cadru privind deseurile (Directiva 2008/98/CE), se spune ca gradul de reciclare este de nici 5%.
Exact, atat de jos suntem. Ati auzit discutandu-se despre aceasta problema in Parlament? Dar in Guvern? Era sa mint. L-am auzit pe primul anti-multinational al tarii spunand ca trebuie retras dosarul Rosiei Montane de la Patrimoniul UNESCO.
In rest nu se-aude nimic pentru ca e deja plin de reciclati pe-acolo si discutiile n-au sens. In schimb, pentru ca multi au probleme penale, a fost mai mare urgenta cu aglomeratia din penitenciare. Acolo nu eram catastrofe in coada clasamentului dar ar fi fost un dezastru daca nu ieseau reciclatii politici din puscarii.
Asta patim daca selectam din 4 in 4 ani reciclati. Mai tineti minte cifrele pe care le aruncau pe piata ca vor fi platite de Romania drept amenzi daca nu se reduce aglomeratia din puscarii. Stati sa vedeti cifrele reale pe care le vom suporta la reciclare.
Mi-am adus aminte despre colectarea selectiva din Germania vazand la intrarea in Auchan un stand maricel pentru reciclare.
Si ca sa nu fie un articole negativ 100%, am zis sa-l inchei intr-o nota mai pozitiva
La Sigurec este si o lista cu ceea ce se recicleaza si care sunt preturile.
Mi-a placut sa descopar si un recipient pentru lichide. N-am inteles daca acolo doar se golesc lichidele din sticle sau doze inainte de reciclare sau se poate aduce de exemplu si uleiul alimentar folosit.
Asta chiar ar fi ceva, avand in vedere cat de mult polueaza uleiul deversat in reteaua de canalizare.
Pana una alta este un mic pas in directia reciclarii, desi mai e mult pana departe.
Sa salutam si Aplicatia Sigurec.
Spor reciclator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei