Am fost ieri la conferinta de lansare CREATWIN. ”Îmbunatatirea mobilitatii si a ocuparii fortei de munca în industriile creative si culturale din zona transfrontaliera RO-BG” este numele complet. Este un proiect Interreg Romania-Bulgaria, pe care-l salut dupa ce am apreciat de curand lansarea BioVirtInc.
Industriile creative si culturale in Romania si Bulgaria
Gabriel Vladut ne-a dezvaluit ce se intelege prin industrie creativa sau culturala. Industriile creative si culturale sunt publicitatea, arhitectura, arta, mestesugurile, design-ul, moda, filmul, muzica, artele scenei, editarea (publishing), cercetarea si dezvoltarea, software, jocurile si jucariile, radio, TV etc.
Industriile creative genereaza valoare economic plecand de la proprietatea intelectuala.
Proiectul CREATWIN si industriile creative si culturale RO-BG
Plecand de la lipsa de informare, CREATWIN si-a propus realizarea a 8 caravane educationale. Sunt vizati tinerii creativi care sunt pasionati de IT, media si arta. Se doreste informarea tinerilor astfel incat sa ajunga antreprenori in domeniul industriilor creative sau sa se angajeze in acest domeniu.
Pe langa atragerea tinerilor, se doreste sprijinirea a 120 de profesionisti care lucreaza deja in industriile creative si culturale. Vor fi studii, traininguri, schimburi de experienta si chiar targuri transfrontaliere de munca in domeniul industriilor creative si culturale.
Proiectul este derulat de Asociatia Romana pentru Transfer si Inovare – AROTT alaturi de Asociatia Mereu pentru Europa si INNOBRIDGE Ruse.
Activitatile CREATWIN
Silviu Bratu a dezvaluit cateva dintre activitatile proiectului.
Valeria Leferman de la Asociatia Mereu Aproape ne-a dezvaluit care este rolul asociatiei in proiectul CREATWIN si despre studiile care deja se realizeaza. Studiile vor contine aspecte legislative, fiscale si referitoare la forta de munca potentiala din domeniul industriile creative si culturale.
S-au realizat deja chestionare si interviuri cu „actorii” din judetele vizate de proiect: Dolj, Olt, Teleorman si Giurgiu. Studiul complementar din Bulgaria va fi realizat de partenerul INNOBRIDGE Ruse.
De la un antreprenor participant la conferinta care a lucrat deja cu bulgarii am aflat ca fiscalitatea este mai redusa in zona Vidin. Insa sistemul bancar este mai greoi si mai birocratic decat la noi.
Pentru sprijinirea activitatilor din domeniul creativ si cultural, la Craiova exista deja un centru transfrontalier dotat cu tehnica in cadrul Liceului Odobleja. Acesta poate fi utilizat gratuit de tinerii interesati de industriile creative si culturale.
Am facut o vizita de recunoastere la centrul transfrontalier CREATWIN si cred ca ne vom mai intalni in format blogosferic pe aici.
Pana atunci va las cu imagini de la lansarea proiectului si cu informatia ca site-ul proiectului este in constructie dar va fi functional in curand.
Spor creator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei