Panouri solare, apa calda si energie verde

Cand am fost prima data in Thassos (Grecia), am ramas uimit sa vad ca aproape fiecare casa avea panouri solare. Asta se intampla prin 2008. Ma gandeam ca-i ajuta mai mult clima sau poate-i ajuta subventiile guvernamentatale.

De atunci au trecut 10 ani, m-am obisnuit sa vad panouri solare in vacante prin Grecia sau Italia, insa mai putine pe la noi. Asta desi ne plangem in fiecare an de perioade de canicula din ce in ce mai mari.

Panouri solare in Romania

E drept ca au aparut si-n Romania campuri de panouri solare, asa cum am vazut in strainatate.

panouri solare fotovoltaice

Dar eu ma refer la panourile de pe case, folosite pentru apa calda.

La ritmul in care se scumpesc gazele si avand in vedere dependenta de sistemul centralizat de incalzire, lumina solara este o sursa de energie de luat in seama.

energie solara

Iar apa calda de la panouri solare devine o realitate tot mai palpabila. Daca va intereseaza detaliile tehnice si diverse feluri de panouri solare, gasiti in link-ul de mai sus toate informatiile necesare.

tub vidat

Apa calda de la panouri solare

Nu stiam foarte multe lucruri despre incalzirea apei calde cu panouri solare. Banuiam insa ca sunt mai eficiente decat bazinul in care se incalzeste apa la tara.

A amenajat taica-meu un bazin de plastic albastru, care atrage razele solare. Apa se incalzeste in timpul zilei si dupa pranz poti sa faci un dus ok. Evident, investitia este minima, un butoi, un suport pe care este inaltat, un furtun si un capat de „dus” de la stropitoare.

Dar cat ar fi investitia pentru a avea apa calda de la panouri solare?

Am facut comparatia cu butoiul incalzit la soare doar pentru a avea un punct de pornire. Treaba cu butoiul merge doar cateva luni, in timpul verii, iar apa calda la „dus” e disponibila doar cateva ore pe zi.

Un sistem modern de panouri solare furnizeaza apa calda continuu iar pierderile de energie termica sunt minime.

panouri solare

O investitie de 15000 – 16000 lei, pentru o familie cu 3-4 persoane, este amortizata in 7-8 ani. In timp de garantia oferita este de 10 ani.

Ceea ce nu stiam insa, este daca se asigura apa calda si pe timpul noptii, cand nu e soare. Sau dimineata pe racoare ­čÖé Sau iarna.

Ei bine, un boiler acumulator de 300 litri asigura apa calda pentru 7-8 dusuri si pierde doar 5 grade in 24 de ore. Adica nu mai astepti sa se incalzeasca butoiul ci poti sa faci dusi si-n toiul noptii si dimineata pe racoare ­čÖé

O alta dilema era cum se comporta panourile solare iarna, cand este mai putin soare si mai mult frig. Ei bine, nu temperatura este problema pe timp de iarna, ci suprafata panoului, care poate fi acoperita de zapada sau gheata si nu mai primeste lumina soarelui.

Ati auzit de degivrarea avioanelor inainte de decolare? Ei bine, tot degivrare se intampla si la panourile solare. Nu este nevoie sa va urcati pe acoperis, degivrarea se face din interior si dureaza… 5 minute.

In ceea ce priveste eficienta, pe timpul verii este de 100% iar pe timp de iarna ajunge la 60-80%.

Acestea erau fricile mele in materie de apa calda de la panouri solare. Nu va fie frica sa le vedeti demontate de specialisti.

Si tot specialistii sunt cei care va monteaza panourile pe casa.

apa calda de la panouri solare

Evident, avantajul principal este ca energia solara este gratuita si raspandita peste tot in lume. 80% din radiatia solara este transformata in energie termica, astfel incat sa avem apa calda in casa. Nu in ultimul rand, este o energie verde, care nu polueaza.

Dar ca sa nu ziceti ca va vorbesc doar despre avantaje, sa vedem panourile solare si cu bune si cu rele. N-o spun eu ci specialisti britanici.

Un dezavantaj ar fi ca energia solara este transformata doar in energie termica, pentru incalzirea apei. Ei bine, exista si panouri solare care genereaza electricitate. Bineinteles, la alte costuri.

Alt dezavantaj ar fi ca in zilele fara soare, eficienta panourilor solare scade. Dar chiar si asa, ele genereaza energie termica si avem apa calda.

Si daca acest lucru se intampla in Scotia, in Romania cu atat mai mult vom avea apa calda si-n zilele cu mai putin soare. Ceea ce nu se intampla daca incalzesti apa cu boilerul si nu ai curent electric.

A propos de boiler, un dezavantaj ar putea fi considerate faptul ca pentru panourile solare trebuie prevazut loc pentru un boiler acumulator. Acela de 300 litri, despre care se vorbeste in filmulet.

Insa in cazul in care apelezi la specialisti care-ti calculeaza spatiul necesar si-ti proiecteaza panourile solare pe masura casei tale, problema este rezolvata de la inceput.

Spor incalzitor!

Surse foto

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.