Salvamont Romania aniverseaza ziua de 1 August cu 4 modalitati moderne de salvare acvatica si subacvatica. Daca va intrebati ce treaba are Salvamont cu apa, aflati ca a crescut numarul de incidente montane in:
- pesteri partial inundate,
- lacuri,
- canioane,
- cursurile raurilor.
Interventiile in aceste locuri au un grad de dificultate ridicat, iar solutiile moderne ajuta la eficacitate si la scurtarea timpului de interventie.
Salvamont lansat la apa
Chiar daca asociem Salvamont mai ales cu schiori accidentati sau turisti rataciti pe munte, exista si zone cu apa care atrag vizitatorii.
Imi aduc aminte ca atunci cand am fost in Apuseni cu cortul si rucsacul, ne-a incantat explorarea din Pestera Cetatile Ponorului, dar ne-am oprit la apa.
Am vazut insa acolo niste vasle rupte, semn ca cineva incercase sa treaca mai departe cu barca.
Nu mai zic de cei care exploreaza subacvatic astfel de pesteri. Zic doar ca daca dai de necaz in astfel de zone montane, mai ai o sansa cu Salvamont Romania.
Salvamont Romania beneficiaza in premiera nationala de
- cel mai performant detector subacvatic de tip sonar digital – AquaEye VODASAFE,
- robotul Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device),
- propria drona subacvatica de calibru industrial,
- scubajet pentru a ajunge in locurile greu accesibile de sub apa.
Salvare acvatica si subacvatica de la Salvamont Romania
Detectorul subacvatic AquaEye VODASAFE folose?te un sistem de tip sonar digital care scaneaza in cateva secunde zona de cautare la o adancime de 50 metri. Algoritmii de detectie fac diferenta intre oameni si alte obiecte aflate in apa.
Mai mult, marcheaza pozitia exacta a unei persoanei si acopera o suprafata de peste 8000 m2 la o singura operare.
Robotul Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device) este un dispozitiv revolutionar, de 6 ori mai rapid decat metodele clasice de salvare. Robotul este operat de catre un salvator, iar dupa lansare poate asigura pentru 4 persoane simultan plutirea la punct fix in apa linistită.
Robotul poate fi pregatit pentru lansare in mai putin de un minut. In misiunile clasice de salvare este nevoie de pregatirea barcilor si a echipajelor de interventie.
Drona subacvatică este una de calibru industrial, folosită exclusiv pentru cautare sub apa a persoanelor pierdute. Drona poate ajunge pana la 150 m sub apa si are urmatoarele avantaje:
- autonomie de 5 ore,
- sistem topografic,
- camera video,
- brat robotic.
Scubajetul este un sistem de tip propulsie subacvatica cu jet. Este folosit ca sistem de tractiune pentru salvatori in locurile greu accesibile de sub apa sau in locurile indepartate.
Este un sistem modular care permite diferite configuratii (tipuri de motoare, elice si baterii), adaptate la specificul fiecarei misiuni de salvare.
Aceste 4 echipamente subacvatice sunt potentate de:
- dronele oferite de Vodafone, folosite pentru transportul de echipamente si salvarea victimelor pe intinderi de apa in spatii deschise.
- procesarea fotogramelor cu programul SARUAV, care foloseste Inteligenta Artificiala pentru detectarea automata a persoanelor.
Aniversare si urmare
Parteneriatul dintre Salvamont Romania si Vodafone dureaza de peste 19 ani si marcheaza o noua etapa in 2023.
Anul trecut va spuneam despre solutiile Salvamont-Vodafone bazate pe
- semnal mobil in zone montane greu accesibile,
- drone profesionale,
- IA si detectarea automata a victimelor.
In 2023 tehnologia moderna este adaptata si in zona apelor montane.
Mai mult, de 1 August, Ziua Salvamont Romania, sunt operationalizate 11 noi dispecerate pentru detectia cu ajutorul SARUAV in judetele:
- Brasov,
- Cluj,
- Dambovita,
- Harghita,
- Hunedoara,
- Maramures,
- Mehedinti,
- Mures,
- Neamt,
- Prahova,
- Sibiu.
Acestea vor functiona alaturi de Centrul National de Analiza Date aflat in judetul Gorj.
In Romania exista 42 de echipe de salvare montană, organizate in 26 de judete. In 17 judete se operează deja cu drone si tehnologie oferite de Vodafone, restul fiind în curs de echipare.
In paralel, Vodafone ofere sprijin pentru formarea salvatorilor montani. Exercitiul Aquares 2023 a fost primul stagiu de pregatire profesionala pentru salvare acvatica si subacvatica cu specific montan. Exercitiul desfasurat in perioada 18 – 19 Iulie a presupus:
- activitati practice de cautare–salvare din ape de munte cu salvatori acvatici si scafandri,
- folosirea cainilor de salvare in mediul acvatic montan,
- organizarea punctului medical de triaj si de prim ajutor.
Spor salvator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Eugenia
Felicitari Salvamont Romania pentru aceasta indrazneala si perseverenta! Ne bucuram sa aniversam impreuna tehnologia moderna de salvare acvatica si subacvatica, cu care suntem gata sa trecem la urmatorul nivel!