Am revenit pe 12 din vacanta de vara dar nu prea mi-a venit de amintiri scrise, dupa ce-am vazut ce-a fost pe 10 August in Romania.
Am fost prima data in Thassos in vacanta de vara prin 2008. Iar acum, in 2018, am bifat a 8-a descalecare. Ca de fiecare data, am stat 2 saptamani, sa fie suficient timp de relaxare.
Ape limpezi si ape tulburi in Thassos
Fata de alti ani, de data asta am gasit si cateva plaje cu apa tulbure si maloasa. De vina sunt precipitaliile din lunile trecute, care au dus pamantul de pe versanti in mare.
Mai ales la Livadi si Arsanas, plaje renumite pentru frumusetea lor si pentru apa cristalina, acum se vedea dezastrul. Daca mai pui si peisajul din zona, cu copacii arsi pe suprafete mari, sunt 2 plaje care practic au disparut din peisaj.
Chiar si pe plaja de langa noi, Astrida, marea aducea la mal marturii ale incendiilor recente.
In schimb, la Psili Ammos (nisip fin), plaja de alaturi, apa a fost la fel de limpede si frumoasa ca intotdeauna. Ce este diferit fata de alte dati este numarul de sezlonguri, care cred ca s-a dublat in cativa ani.
Acum terenul de volei este inconjurat de sezlonguri, motiv pentru care am migrat la Astrida, o plaja mai retrasa si la linistita.
Aici am jucat volei pana cand n-am mai vazut 🙂
La fel de limpede si frumoasa este apa de la Aliki.
Aici imi place foarte mult ca te poti plimba la umbra pinilor, spre cariera antica.
Cararea respectiva m-a caluzit si spre un loc umbros de pescuit, unde am prins in premiera un zargan.
Este pestele acela lunguiet, cu bot lung si ascutit. Am mancat zargan prima data in Romania, la Golfulet in 2 Mai. Si am crezut ca ne-au dat peste stricat. Are oasele de o culoare verde-gri-albastra si arata ciudat in farfurie. Dar are un gust deosebit.
Acum l-am pregatit la gratar dar nu cred ca am facut si poze 🙂 In schimb alta data am prins mai multe dorade, la Salonikios.
Si n-am uitat sa le imortalizez gatite la tigaie cu malai, alaturi de un vin grecesc.
Cateva premiere in vacanta de vara din Thassos
Am fost in premiera la 2 plaje de langa noi, Kamari si San Antonio.
Largi, neaglomerate si cu un deal in partea din stanga, de pe care am facut si fotografia. Tot aici este si o mica bisericuta cu hramul Sf. Antonie, de unde si denumirea zonei.
In partea din dreapta a plajelor este un fel de estuar prin care se varsa in mare un rau care vine de pe insula.
Tot acolo am gasit si cativa maslini seculari.
Dar sa trecem la alte premiere. Desi a fost a 8-a venire in Thassos, a fost prima data cand am fost in cel mai de sud punct al insulei.
Se afla langa Salonikios dar cum noi veneam aici mai ales la plaja de seara, pentru apus, il ratasem pana acum.
Anul asta am fost si de dimineata la Salonikios si ne-a placut. Dar inainte de asta am ajuns si-n cel mai de sud punct din Thassos.
„Punctul” este marcat de marina greaca pe o coloana de beton. Cineva a incercat sa mai adauge ceva cu litere latine, insa cred ca tot cu litere grecesti ar merge un mesaj.
In rest, cat cuprinde… multa liniste. Si mare.
De la punctul sudic ne-am intors la Salonikios, sa ne bucuram de plaja de dimineata.
Am fost insa si seara, atat pentru pescuit cat si pentru apusul superb.
Un alt apus si o alta premiera am trait la Limenas.
Dupa mai multi ani, amfiteatrul antic este refacut. Inca nu stiu cand va fiu gata, dar asa arata in 2018.
Iar asa arata un apus in Limenas, vazut de la amfiteatru.
Ca tot veni vorba de Limenas, inca n-am vizitat muzeul de aici. Insa tot ne-am bucurat sa vedem capitala insulei la ceas de seara.
Era ora la care tavernele devin neincapatoare iar pe strazile cu suveniruri este un sir continuu de turisti.
Dupa 8 ani de la prima vacanta de vara in Thassos
Prima data cand am fost in Thassos, am stat langa plaja Nisteri, foarte aproape de Limenas. Acum, daca tot am revenit sa facem plaja la Nisteri, am ramas in zona si am fost si-n Limenas mai spre seara.
Plaja Nisteri este mai ingusta decat in urma cu 8 ani. Nici pietrele albe de toate marimile care o diferentiau de alte plaje nu mai sunt vizibile. Au turnat nisip peste ele iar locurile din spatele plajei au fost ingradite si inchise. Insa pinii de la marginea plajei au ramas.
De fapt pinii din Thassos sunt cei care m-au fascinat de prima data, neobisnuit cu astfel de senzatii la Marea Neagra.
Pe majoritatea plajelor din Thassos exista astfel de pini, la umbra si racoarea carora poti sa te retragi cu o carte. Sau cu o bere. Sau pur si simplu cu aparatul foto 🙂
Dupa ce am stat la plaja si la umbra de pin la Nisteri, am mers si la restaurantul-taverna al hotelului cu acelasi nume. Pontonul este inca in picioare iar mancarea la fel de buna la Nisteri.
Am incercat caracatita.
Si scampi 🙂
Alaturi de un grup numeros de prieteni veniti din Craiova, Heidelberg si North Carolina.
Am fost colegi de liceu iar acum ne-am reintalnit in Thassos. Insa am mai fost in formula asta si pe muntele Pelion.
Ce-am mai mancat in vacanta de vara
Bine am mancat si la Aliki, eu scoici saganaki.
Iar doamna mea scoici simple.
Insa cel mai bine tot la Pyrofani, langa plaja Tripiti, ne-am ospatat. Eu cu un ditamai calamarul umplut cu branza iute.
Iar doamna mea cu peste la gratar.
De fapt, in afara de preparatele de miel si ied de la Theologos, in vacanta de vara, la taverne m-am ghiftuit cu fructe de mare in toate formele.
Plus pestii prinsi si preparati de mine in livada de maslini de „acasa”.
Alte atractii din Thassos
Am facut mai demult un top al plajelor din Thassos.
Tripiti si Salonikios au ramas in top, insa pe Livadi-Arsanas, Marble Beach si Giola le-am sarit in 2018. Livadi si Arsanas pe motiv de apa tulbure si vegetatie arsa. Celelalte din cauza aglomeratiei.
A propos de vegetatie arsa si de incendii, am fost pana la Lake in the Forest. Mai departe drumul era blocat de pompieri, din cauza de vant si risc de incendii.
Noi am fi vrut sa mergem de la lac, pe rau in sus. Dar cum n-a fost posibil, am luat-o pe rau in jos 🙂
In rest, in 2018 am bifat de mai multe ori Astrida, Psili Ammos, Salonikios, Aliki, Vila Isidora. Iar plajele Notos, Paradise, Nisteri, Kamari si San Antonio cate o data.
Va las cu mai multe imagini de vacanta din Thassos!
Spor!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei