V-am spus de curand despre vacanta mare la marea greceasca. Apoi despre vinuri spumante in premiera. Hai sa va spun si ce vinuri grecesti am degustat in Thassos.
Daca tot fac Master la EVV, am zis ca in vacanta sa citesc cateva carti cu si despre vin. Mare, vin si filozofie 🙂
Dar si practica, deoarece mi-am propus sa degust vinuri grecesti obtinute din soiuri autohtone.
Vinuri grecesti degustate in Thassos
Am facut eu un pic de teasing cu vinul grecesc si pestii locali care l-au acompaniat. Dar au fost mai multe vinuri grecesti decat ati vazut in imaginile de vacanta 🙂
Din lista gasita pe Wikipedia am bifat la vinuri albe Assyrtiko, Malagouzia si Muscat of Alexandria. Simple sau in cupaje cu Chardonnay ori Sauvignon Blanc.
La vinuri rosii am savurat Agiorgitiko, Xinomavro si Limnio, pe care le gasisem in lista Wikipedia. Dar si Krasatto, Stavroto si Mavroudi pe care le-am gasit pe etichete 🙂
In alti ani am degustat pur si simplu vinuri grecesti, acum am insistat pe soiurile lor
Vinuri grecesti albe – Assyrtyko, Malagouzia si Muscat of Alexandria
Prima data am incercat un Assyrtiko + Chardonnay alaturi de peste prins si gatit de mine.
Au mers de minune. Chardonnay este soiul meu alb preferat asa ca n-am riscat. Chiar mi s-a parut o combinatie interesanta.
Tot la albe am incercat un cupaj de Sauvignon Blanc cu Assyrtiko si Malagouzia.
Predominant SB-ul, dar strunit de cele 2 soiuri grecesti pe care nu prea le stiam.
Si cand tocmai ne intrebam cum o fi Assyrtyko singur, l-am gasit. Si l-am retinut. 12,5% alcool, arome florale si tocmai bun cu peste si scoici 🙂
Nu puteam sa ratez Muscat of Alexandria, despre care-mi spusese Narcis Neagoe ca este un Muscat specific al grecilor. Nu ma dau eu in vant dupa vinurile aromate dar a fost interesanta combinatia cu Chardonnay.
Vinuri grecesti rosii – Agiorgitiko, Xinomavro, Limnio, Krassato, Stavroto, Mavroudi
Ei, la rosii am incercat mai multe. Chiar in prima zi am luat Rafael (Ραφαήλ), un cupaj de Xinomavro, Krassato si Stavroto.
Produs de Tsantali in 2014, vinul este maturat 12 luni in butoaie de stejar frantuzesc.
Bun al naiba, 13% alcool, bine incorporat, rezultand un vin rotund si echilibrat. Vreo 11 Euro a fost sticla.
Am gasit si varianta din 2015, la 7-8 Euro. Bun si asta, dar parca tot cel din 2014 a fost mai bun, scumpul de el 🙂
Am incercat si-un Agiorgitiko de Nemea.
Bun frate, dar nu la fel de finut ca primul cupaj de la Tsantali.
Am dublat cu un Agiorgitiko Nemea din 2016. Tot Rafail a fost cel mai bun 🙂
O alta marca pe care am mai incercat-o si-n trecut a fost Kanenas.
Am apreciat un Mavroudi – Syrah. Bine echilibrate condimentele din Syrah cu aroma de fructe rosii.
Limnio am gasit doar in cupaj cu Cabernet Sauvignon.
Pe care l-a rotunjit, facandu-l mai catifelat si mai degraba alunecator pe gat 🙂
Cateva concluzii dupa cele 10 vinuri grecesti
Citisem in cartea „O mare de vin si un strop de filozofie” ca in antichitate, vinurile din Thassos, Lesbos si mai ales Chios erau cele mai vestite vinuri grecesti.
Nu m-am documentat sa vad din ce regiuni provin cele 10 licori incercate. Am vrut doar sa gust cat mai mult din specificul grecesc. Si mi-au placut vinurile incercate. Ceea ce va doresc si voua.
Am mai vazut varietale din Malagouzia sau Mavrodaphne dar data viitoarte cand am trecut sa le iau… ia-le de unde nu-s. Ceea ce nu va doresc!
Spor divin!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
No Responses