Va spuneam ca ma pregatesc pentru Good Wine. Pe motive de suprapunere partiala cu Trofeul Carpati n-am ajuns Vineri si nici Sambata. Insa Duminica am fost prezent la Romexpo. Timp de cateva ore am degustat vinuri bune si am descoperit crame noi. O surpriza placuta a fost standul Asociatiei Micilor Producatori de Vinuri din Republica Moldova.
Am vazut si 2017 un stand mai mare al producatorilor din Republica Moldova, dar n-am avut timp sa-l „degust” cum se cuvine.
Si acum si anul trecut am avut la dispozitie doar cateva ore pentru a degusta vinuri bune albe, rosé si rosii. Pentru ca n-am avut o perioada mai mare de degustare, am inceput cu micii producatori 🙂
Asociatia Micilor Producatori de Vinuri din Moldova
Am inceput vizita la Good Wine de la standul micilor producatori de vinuri din Republica Moldova. Este vorba despre producatori cu adevarat mici, crame care fac vin de pe suprafete de vita de vie cuprinse intre 2 si 20 de hectare. Promisiunea lor: vinuri bune, dar deosebite si-n editii limitate.
Prima data mi-a sarit in ochi numele Novak. Eu ma gandeam deja la soiul de struguri Novac, specific zonei Dragasani. Insa am aflat ca este numele cramei Novack. Mai mult, cu aceasta ocazie am descoperit si degustat 2 soiuri noi: Alb de Onițcani si Rcațiteli.
Am vrut sa incep degustarile la Good Wine cu un vin alb si am debutat perfect cu 2 soiuri noi, doi in unu 🙂 Unul obtinut in Republica Moldova si celalalt originar din Georgia.
Nu sunt mare fan al vinurilor albe, prefer mai ales vinurile rosii si mai rar rose-urile. Insa sunt si vinuri albe care-mi plac. Dar pentru asta trebuie sa le incerc 🙂
Ei bine, am mai adaugat pe lista preferatelor un vin alb. Prima data cand am degustat Novak mi-a amintit de vinurile Assyrtyko din Grecia. Cu deosebirea ca din Alb de Onițcani si Rkațiteli rezulta un vin mai aromat. Sec dar aromat, iata o combinatie reusita. Cel putin pentru gustul meu 🙂
Am mai gustat si-un Chardonnay bun (soiul meu preferat dintre cele albe) si apoi, asteptand sa se mai raceasca celelalte vinuri albe, am observat mai bine standul.
Mi-a placut conceptul imaginat de Diana Moraru, un tablou placut al micilor producatori de peste Prut.
Acum, daca priviti inca o data imaginea cu standul de la inceputul articolului, veti observa mai multe tablouri 🙂
I-am parasit pentru moment pe producatorii de peste Prut si am plecat in cautare de alte vinuri bune la celelalte standuri
Vinuri bune si standuri frumoase la Good Wine
A propos de standuri, mi-a placut conceptia de la Domeniul Bogdan. Vinurile le stiam de la degustarea de la Craiova, acum am apreciat si standul.
Harta Romaniei, decupata in cadru natural de lemn si desavarsita cu sticle de vin, da bine in an centenar.
A dat bine si un vin nou de la Domeniul Bogdan, degustat en primeur: un sirah incantator. Nu va spun mai mult, zic doar multumesc frumos Oana!
La standul Oprisor am dat peste un dezbracat. Rectific, peste Dezbracatu 🙂
Nu stiu ce sterpelise el de-acolo, dar stiu ca mi-am revenit repede cu un Jiana Rose 🙂
Am mai degustat diverse vinuri albe si rose dar pentru a trece la cele rosii mi-am facut curaj cu un cotlet de porc si cartofi wedges cu rozmarin.
Au mers de minune cu un vin de la prietenii de peste Prut, care erau in apropierea zonei de food.
Vreau sa va zic ca a fost un atu sa asociez mancarea cu un astfel de vin. Chiar asa se numeste blendul de Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon: Atú.
Atu Winery este numele cramei care a scos acest blend minunat in doar 2800 de sticle.
Bucuros ca am facut trecerea la vinuri rosii cu o asemenea minunatie, am vazut cu alti ochi expozitia. Pe langa vinuri puteai sa degusti si tarii, unele chiar intre 42 si 52 de focuri. Pentru cunoscatori.
Eu nu prea beau tarii, in schimb m-am intalnit cu 2 minunatii. Cu Laura si Daniela m-am vazut ultima data la aniversarea Winelover la Iasi. Acum ne-am reintalnit la Good Wine sub acelasi slogan: #iasibea 🙂
Vinuri bune si mai altfel
Pentru ca iesencele mai fusesera si zilele trecute la Good Wine, am mers pe mana lor. Mai intai am fost la Crama Teodor unde am gustat un vin alb cu aroma de busuioc. Eu trecusem deja la rosii dar am facut o exceptie care a meritat.
Am mers apoi la Limone, unde am degustat 4 vinuri rosii deosebite. Asemanarea intre ele este ca au fost bune toate. Deosebirea, unul mai bun decat altul.
Tocmai cand ne indreptam spre standul Micilor Producatori de Vin din Republica Moldova, ca sa aprecieze si ele un Atu deosebit, am vazut ca era mare animatie. Exact atunci se se prezentau la microfon micile crame de peste Prut.
Am aflat ca micii producatori pun multa pasiune in vinurile lor si se ajuta reciproc. La Good Wine au fost Atu Winery, Carpe Diem, Equinox, Gogu Winery, Minis Terios, Novak Winery, Domeniile Pripa si Vinaria Dac.
Mai multe detalii despre micii producatori gasiti la… vinlavin. Eu detalii as mai fi aflat, de stat as mai fi stat, insa lumea vine dar mai si pleaca. Aveam tren spre Craiova pentru ca seara ma asteptau blogoltenii la Craiova Blog Meet #81.
Am plecat de la Good Wine cu promisiunea ca la viitoare vizita voi aloca 3 zile. Vineri pentru vinuri albe, Sambata pentru rose-uri si Duminica pentru vinuri rosii.
Dar pana atunci va las cu mai multe imagini de la Good Wine 2018, editia de toamna.
Spor!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei