Minunile tin 3 zile, cateodata chiar o saptamana

A fost o saptamana speciala, inceputa cu alegerile europarlamentare de Duminica, apoi cu decizia judecatoreasca de Luni si continuata de vizita Papei Francisc in Romania. Dovada ca minunile tin 3 zile, dar se pot extinde.

minunile tin 3 zile

Sursa foto Aleksey Kutsar from Pixabay

Minunile tin 3 zile

Daca cineva si-a inchipuit ca lupta imotriva justitiei s-a terminat sau ca PSD este destramat, a fost adus la realitate de votul din Senat. Majoritatea formata din PSD si ALDE n-a fost de acord cu urmarirea penala a lui Tariceanu.

Asta in conditiile in care presedintele Senatului a recunoscut ca in cei aproape 30 de ani de cand este in politică, nu a facut niciodată vreo faptă legală.

Nici la Camera Deputatilor nu s-a schimbat ceva, majoritatea PSD-ALDE-UDMR?! reusind impunerea unui presedinte al camerei din partea PSD.

Am pus ?! la UDMR deoarece imi este destul de clar cum a reusit Ciuma Rosu trecerea pragului la europarlamentare. Cu sprijin PSD-ALDE. Daca cineva se mai minuneaza cum a luat UDMR voturi in judetele din sud, de exemplu, sa spunem ca este o practica veche si exersata.

UDMR nu poate sa acopere cu reprezentanti aproape 19 000 de sectii de votare in toata tara. Iar acolo unde nu are reprezentanti, apeleaza la prietenii din PSD sau ALDE. In schimbul retributiei legale de cateva sute de lei, reprezentantul „donat” de colegii politici voteaza cu Ciuma Rosu in sectia de vot. Poate si familia lui. Daca isi respecta promisiunea va fi „reprezentant UDMR” si la alte alegeri si va lua bani si atunci.

Chiar daca UDMR a declarat ca a rupt protocolul de colaborare cu PSD, colaborarea a continuat si la sectiile de vot din strainatate. Pe langa problemele legate de numarul mic de stampile si de sectii de votare, au aparut probleme si din nereprezentare. Multi dintre reprezentantii PSD si UDMR nu s-au mai prezentant la sectiile de votare in ziua votului la europarlamentare.

Minuni si-n opozitie

O prima minune a fost desemnarea unui candidat comun al opozitiei pentru sefia Camerei Deputatilor. Dar cum minunile tin 3 zile, la vot a  castigat tot reprezentantul majoritatii PSD-ALDE-UDMR. Dar hai sa luam opozitia pe rand.

Pentru multi, faptul ca USR-Plus a castigat alegerile in marile centre universitare a fost o adevarata minune. Pentru altii a fost o minune si mai mare participarea post-electorala a reprezentantilor Aliantei 2020 la emisiunile Antenei 3.

Nu stiu ce si-au propus cu aceasta participare, insa au primit foarte multe reactii de admonestare. E totusi bine ca si-au dat seama (dupa cateva participari) de mocirla de la A3.

Pe de alta parte, membrii USR-Plus au iesit offline cu pancarte de multumire pentru cei care i-au votat. Acest aspect este mai aproape de realitate iar actiunile offline li se potrivesc mai bine celor care nu sunt inca priviti ca restul politicienilor. Insa daca vor mai fi priviti pe Antena 3, li se va pune aceeasi stampila. Si nu ma refer la cea de vot.

Minunile tin 3 zile si la PNL

S-a trezit Ludovic Orban sa declare ca nu i se pare normal ca IT-istii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. Asa, tam-nesam, s-a trezit liberalismul inechitabil in presedintele PNL?

Potrivit unor estimari, targetul acestei declaratii se refera la aproximativ 30 000 angajati si la o subventie de 50 milioane euro pentru un sector care are un aport in PIB de 5 miliarde euro.

Sa amintim ca subventiile pentru agricultura sunt mult mai mari si afecteaza mult mai multe persoane, intr-un domeniu care nu are valoare adaugata comparabila cu IT-ul?

Si atunci care-i treaba? Doar ca profilul votantilor PNL este format preponderent din femei (54%), de vârstă medie (30% au între 36 si 50 de ani), locuiesc preponderent in mediul rural (56%), au studii medii (46%) si elementare (42%), au venituri mai mici de 1.500 lei sau nu au venit (56%), conform analizei IRES.

Comparativ cu electoratul USR-Plus, mai degrabă bărbati (57%), jumătate tineri între 18 si 35 de ani, aproape 8 din 10 locuiesc în mediul urban si peste 40% în orase mari (peste 200.000 de locuitori).

Tragand linie, mi se pare ca declaratia lui Ludovic Orban vrea sa loveasca tocmai in tinerii care au votat USR-Plus, in loc sa voteze cu PNL. Pastrand proportiile, nu mi se pare prea departe de declaratiile si actiunile otravite ale PSD fata de ONG-uri.

Ca sa trag o concluzie, daca ar trebui schimbat ceva, n-are treaba nici cu IT-ul si nici cu agricultura. Ar trebui inceput de la domeniile neproductive. Adica pensii speciale, salarii nesimtite pentru primari si alesi locali, sume uriase pentru partide politice s.a.m.d. Ca sa nu mai spun de recuperarea prejudiciilor. Abia apoi putem vorbi despre echitate.

Insa vreau sa inchei intr-un stil optimist si sa mai adaug inca o dovada ca minunile tin 3 zile.

Papa Francisc in Romania

Spun ca venirea Papei Francisc a fost o adevarata minune, gandindu-ma la organizare, la emotii si la participare.

Nu sunt foarte aplecat spre ritualurile bisericesti dar cele 3 zile ale vizitei apostolice m-au impresionat. Cu aceasta ocazie am aflat mai multe informatii despre Biserica Greco-Catolica si chiar am vazut evenimentul de beatificare a celor 7 episcopi martiri.

Despre Papa Francisc aveam deja o impresie buna, care a fost intarita dupa aceasta vizita de 3 zile. Cred ca va ramane in istorie drept cel mai simpatic dintre papi.

Impresia si mai buna a fost pentru organizare si pentru modul de desfasurare. Am vazut multa emotie, multe lacrimi de bucurie si un comportament foarte civilizat.

Cred ca este prima adunare de mii si sute de mii de romani (in ultima vreme), veniti nu pentru a protesta ci pentru a se bucura. Si nici n-a fost buluceala traditionala de la moaste ci o participare masiva si civilizata.

Spor imbucurator!

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.