Voluntar in Craiova, interviu cu Ana Maria Berceanu

Astazi aveti ocazia sa cititi pe blog despre placerea de a fi voluntar in Craiova. Pe Ana Maria Berceanu am intalnit-o in calitate de voluntar la Teatrul National, Filarmonica Oltenia sau Divan Film Festival. Si nu numai ­čÖé

Ana Maria Berceanu

Ana Maria, sunt singurele ocazii in care ai facut voluntariat sau au mai fost si altele?

In primul rand, buna ziua! As putea spune ca am incercat sa nu ratez nicio ocazie de a face voluntariat. Prin urmare Teatrul National, Filarmonica Oltenia si Divan Film Festival sunt doar cateva dintre locurile unde am petrecut timp facand ceva pentru comunitate.

Voluntar in Craiova

As vrea sa te intreb cum ai inceput voluntariatul, care a fost motivatia si de ce ai continuat.

Pentru mine, voluntariatul a fost si este un mod de viata. Am inceput sa fac activitati de voluntariat din pura curiozitate si din dorinta de a cunoaste oameni noi.

Totul a inceput odata cu primele luni de liceu, cand in scoala mea aparuse ceva nou. O asociatie din oras (ACCES Oltenia) recruta voluntari, tineri dornici sa ii ajute pe cei aflati in situatii delicate. Primele ore de voluntariat le-am petrecut la Spitalul de Urgenta Craiova. Apoi usor-usor activitatile au inceput sa varieze.

Ce m-a motivat timp de 4 ani sa fac asta si ce ma motiveaza inca? Este dorinta de a schimba ceva, dar nu doar prin vorbe. Pentru ca stiu ca majoritatea oamenilor isi doresc o schimbare, dar nimeni nu este dispus sa se transforme pe el insusi intr-o versiune mai buna. Eu am incercat prin fapte pe care unii le considera marunte, dar care adunate ajung sa insemne mai mult decat ne putem imagina.

Momente speciale la Teatrul National din Craiova

La Teatrul National cred ca ne-am intalnit la Festivalul Shakespeare 2018. Cum a fost experienta? Ce-ai invatat de-acolo si ce ti-a placut cel mai mult? Care a fost rolul tau in cadrul festivalului?

Festivalul Shakespeare 2018 a fost, pentru mine, pur si simplu genial. A fost o experienta care mi-a testat limitele si m-a facut sa mi le depasesc. Sunt mandra ca un astfel de festival are loc in Craiova.In cadrul editiei de anul trecut am avut doua roluri, ambele pline de momente speciale. Pe de o parte, am participat activ la punerea la punct a ultimelor detalii, ca voluntar al festivalului.

Iar pe de alta parte, am avut minunata ocazie de a participa ca actor amator in cadrul piesei ”Visul
unei nopti de vara”, trasformata de catre organizatia Parrabbola din Marea Britanie intr-o piesa de teatru comunitar.

Divan Film Festival s-a desfasurat si la Craiova dar mai ales la Cetate. Unde ti-a placut mai mult? De ce?

Din pacate, in ceea ce priveste Divan Film Festival nu am putut participa dacat la sesiune din Craiova, care m-a surprins prin energie si diversitate.

Ok, te-am surprins si eu intr-o imagine de grup ­čÖé

Ana Maria Berceanu, voluntar in Craiova

Sursa foto

Voluntar la Filarmonica Oltenia Craiova

Este diferit voluntariatul la Filarmonica Oltenia fata de celelalte institutii de cultura?

Da, cred ca voluntariatul la Filarmonica Oltenia este usor diferit fata de alte institutii asemanatoare. In primul rand, necesita o cultura muzicala de baza. Adica, practic, sa ti placa sa asculti muzica si sa ai rabdare in a descoperi orice gen muzical pe care il intalnesti.

Cum rabdarea nu este tocmai caracteristica principala a  tinerilor de azi, nici voluntariatul in cadrul acestei institutii nu se potriveste tuturor. Cu toate astea, eu am avut si am multa rabdare in general. Asa ca, in timp,  Filarmonica Oltenia a devenit un loc special cu oameni speciali.

Ce mai face un voluntar in Craiova atunci cand nu face voluntariat? Care sunt pasiunile tale?

Sunt voluntar, nu supererou, prin urmare, nu am putut sa ratez examenul de Bacalaureat sau admiterea la facultate. Voluntar sau nu, sunt un om normal si imi place la nebunie viata mea, obisnuita, reala si fara excese. In putinul meu timp liber imi place sa citesc, sa ies cu prietenii si sa calatoresc. Pe scurt sa ma bucur cat mai mult de fiecare clipa, chiar daca suna cliseic.

De ce tanar voluntar in Craiova?

Ce mesaj ai vrea sa transmiti celor care inca nu s-au implicat in voluntariat? Ce-ai castigat tu din aceste activitati?

Am observat un lucru destul de trist la generatiile tinere. Nu faptul ca pierd speranta, ci faptul ca nici nu indraznesc sa spere la ceva mai bun. Din comoditate sau teama. Sfatul meu pentru tineri in general e sa faca fiecare moment sa conteze. Sa incerce sa-si depaseasca limitele si sa aiba incredere in ei si in ceea ce pot face.

Acum, legat de voluntariat, eu am castigat mai mult de 80% din ce am acum. Ma refer acum la oameni, experiente de viata, povesti, amintiri, gandire. Tot, ca pentru direct sau indirect aproape fiecare lucru din viata mea a avut ca punct de plecare o activitate de voluntariat.

Mesajul meu pentru cei care nu s-au implicat inca intr-o activitate de voluntariat este sa incerce macar o data in viata. Pentru ca, sa faci bine nu doare. Plus ca sa faci bine fara niciun interes material te face sa ramai uman si sa-ti dezvolti considerabil calitatea de om.

Multumesc pentru interviu, mult succes la Cibernetica si spor in continuare cu voluntariatul!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.