Planeta Shakespeare la Craiova, in viziune teatrala internationala

Printre deplasari la munte, handbal, degustari, workshop si zile de nastere, am poposit de 3 ori pe Planeta Shakespeare. Aici piesele se joaca in limbi diferite, dupa viziuni diferite dar sub un singur nume: Shakespeare.

Planeta Shakespeare

Editia din acest an a Festivalului International Shakespeare de la Craiova se desfasoara sub numele Planeta Shakespeare. Sa fie un semn ca orasul nostru tinde sa fie mai bine vazut la nivel planetar? Sau doar mie mi se pare ca pana si Luna a luat forma craniului din Hamlet?

Povesti africane pe Planeta Shakespeare

Prima zi a festivalului international de la Craiova a venit la pachet cu Povestile Africane ale lui Shakespeare. Si cu premierea regizorului polonez Krzysztof Warlikowski.

decernare premiu

Pe langa numele grele prezente la deschiderea festivalului, a fost si o seara cu adevarat grea. O adevarata incercare inca de la debut, cu peste 5 ore de spectacol.

Cei mai rezistenti au ramas pana la final, aplaudand efectele multimedia, indrazneala abordarii sau claritatea interpretarii. Cu Regele Lear, Negutatorul din Venetia si Othello in acelasi spectacol, festivalul a debutat ca de pe alta planeta. A inceput Luni, sub privirea Lunii, si s-a terminat Marti ­čÖé

A fost vorba despre interpretari interesante si despre decoruri sofisticate.

Povestile africane ale lui Shakespeare

Fotografia de mini-grup blogosferic este de la inceputul piesei. Dupa miezul noptii nu cred ca mai eram la fel de proaspeti.

Blogoltenii pe Planeta Shakespeare

Masura pentru masura pe Planeta Shakespeare

Planeta Shakespeare a continuat sa ne uimeasca in fiecare zi. Urmatoarea piesa la care am mers a fost geniala prin simplitatea decorului.

Spre deosebire de piesa de debut, la care mai vazusem interpretari cu Regele Lear, Negutatorul din Venetia sau Othello, Masura pentru masura a fost o premiera absoluta pentru mine.

Premiera a inceput inca din fata teatrului, cu spectatorii asezati la coada pentru a intra sa vizioneze spectacolul. Intr-o tara in care cultura e lasata mai mereu la coada, nu-i rau sa mai vezi din cand in cand cate o coada la cultura.

coada la cultura

In interior ne astepta un decor minimal, folosit cu pricepere si inventivitate de actorii rusi. Decorul simplu a dus si la o urmarire mai facila a subtitrarii.

Masura pentru masura

Iar bucuria cu care au jucat actorii Teatrului Pushkin din Moscova, in colaborare cu Compania Cheek by Jowl din Londra, a molipsit si publicul.

Masura pentru masura

Poate si pentru ca nu mai vazusem piesa, pentru mine Masura pentru masura a fost cel mai bun spectacol de pana acum.

Aplauze furtunoase pentru Shakespeare in varianta nipona

Mai vazusem Furtuna in varianta romaneasca, cu Marcel Iures jucand in teatru de papusi. Altadata, tot de ziua mea de nastere, l-am vazut pe Marcel Iures cu Teatrul Act la Craiova.

Acum am incheiat ziua de nastere alaturi de Jijosha Yamanote Company din Tokyo, savurand o alta interpretare a Furtunii lui Shakespeare.

30 Aprilie la teatru

La piesele japoneze am remarcat distributia numeroasa si sincronizarea actorilor indiferent de numarul lor.

Furtuna japoneza

Chiar daca n-a mai fost la fel de spectaculoasa ca Richard II, din editia trecuta, care ramane o piesa de referinta, Furtuna a incheiat frumos luna Aprilie. Ne-a adus zambetele pe buze, ne-a uimit cu gaselnitele de interpretare si la final ne-a ridicat pe toti in picioare.

aplauze furtunoase

Mi-a placut mult si faptul ca scena simpla a permis amplasarea subtitrarii aproape de actori. Cuvintele putine ne-au permis sa observam si mai bine jocul japonezilor.

Planeta Shakespeare Mai continua pana pe 6

Am dat doar 3 exemple de viziuni si interpretari poloneze, ruso-britanice si japoneze. Spectacolele din cadrul Festivalului International Shakespeare continua pana pe 6 Mai, cu piese jucate in mai multe locatii si cu spectacole in aer liber.

Daca inca n-ati simtit atractia gravitationala a Planetei Shakespeare, ar fi cazul sa va apropiati de piesele care au mai ramas de savurat.

Mi-ar fi placut sa vad si finalul de festival dar s-au aliniat planetele in asa fel incat voi fi la capatul lumii, tocmai in Norvegia. Dar pana atunci voi avea timp sa mai vad o interpretare romaneasca a lui Shylock.

Spor planetar!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.