Vinificare de Merlot, practica la Expertizare Viti-Vinicola

V-am zis deja ca incep un Master la Expertizare Viti-Vinicola. Apoi despre faptul ca in vacanta am trecut de la teorie la practica vinicola pe soiurile grecesti. Ei bine, acum am fost la vinificare de Merlot la Universitate.

vinificare de Merlot

Statiunea Didactia Banu Maracine apartine de Universitate si are o plantatie noua de vita de vie care isi arata roadele.

Am avut mai demult o degustare la Banu Maracine, insa din productia de dinainte de 1990. Acum am fost la vinificare de Merlot din productia 2018, din viile tinere de la Banu Maracine.

Cum a fost la vinificare de Merlot

Inca n-am inceput scoala si nu stiam pe unde sunt laboratoarele pe care le voi descoperi la EVV. Le-am aflat insa mai inainte, cand am fost la vinificare de Merlot. Narcis a fost capul rautatilor, ca de obicei, el fiind absolvent al Masterului de EVV.

Sa nu credeti ca nu stiam cum se face vinul. In mare este aceeasi procedura pe care o facem cu vinul de la tara. Cu cateva diferente majore. Este vorba despre struguri din vita nobila, se fac analize de zahar si de aciditate si se mai adauga dioxid de sulf, enzime, drojdii sau levuri.

In rest tehnica manuala este aceeasi, „zdropsitoare”, teasc si vase de sticla in care se pun mustul sau vase de plastic pentru strugurii cu/fara ciorchini.

Narcis in actiune

A propos de carciuri ciorchini, am facut mai multe feluri de vin, la indicatiile domnului profesor Constantin Baduca. Mai intai a fost vinificare de Merlot cu strugurii desciorchinati, cu jumatate din ciorchini, cu ciorchinii aferenti si cu cantitate dubla de ciorchini.

ciorchini de Merlot

Strugurii astfel pregatiti si-au primit portia de sulf si vor trece prin urmatoarele etape pana la transformarea in vin.

dioxid de sulf

Dar am facut si vinificare de Merlot in rosé. Pentru asta am desciorchinat strugurii, i-am dat la teasc si am tras repede mustul, astfel incat boabele sparte sa nu stea mult in contact cu pielita care da culoarea.

boabe de Merlot

Indiferent de culoarea strugurelui, miezul/pulpa boabei este transparenta. Iar culoarea o ia de la pielita.

Cam asa arata mustul.

must pentru rosé de Merlot

Peste care insa s-au adaugat enzime de limpezire. Voi invata despre ele la cursurile care incep din Octombrie. Pana atunci insa, a fost o practica necesara pentru a intelege notiunile teoretice de mai tarziu.

Urmeaza si o vinificare de Cabernet Sauvignon si bineinteles primele probe din aceasta vinificare de Merlot.

Dar pana atunci va las cu imagini de la vinificare.

Spor vinificator!

Save

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.