Am ajuns prima data la Sarbatoarea Zaibarului si a Prazului in 2017 si de atunci nu mai ratez nicio editie. Asa ca am fost si acum acasa la Nea Marin.
Acasa la Nea Marin
Dupa ce am gasit cu greu un loc de parcare in centrul Bailestiului, ne-am indreptat spre Casa Memoriala Amza Pellea. Ati ghicit, am fost in gasca blogosferica la Sarbatoarea Zaibarului si a Prazului. Adica 12 bloggeri in mai multe masini, plus o bloggerita sub acoperire la standurile cu vin 🙂
Chiar daca sarbatorea a inceput inca de Vineri in Bailesti, sezonul oficial de Zaibar se deschide la casa lui Nea Marin. Acolo are loc sfintirea Zaibarului si slobozirea pentru degustari.
Am preferat sa vizitam casa inainte de debutul festivitatilor, ca sa avem loc pentru fotografii.
Casa Memoriala Amza Pellea are 3 incaperi. Un hol de primire, impartit intre lumea satului in stanga si lumea cinematografiei in dreapta.
Lumea satului este cea in care a copilarit Amza Pellea, personajele amintite in poantele cu olteni fiind reale.
Anul acesta toate echipele care au avut produse traditionale au purtat numele date de Nea Marin. Tanta lu’ Zdranganici, Nasa Reta, Nasu Pantelica, Suca etc.
Camera din dreapta gazduieste imagini si amintiri din cariera cinematografica a lui Amza Pellea.
Cortegiul Zaibarului
Dupa ce se viziteaza casa memoriala, are loc un ritual de sfintire a zaibarului, apoi cortegiul insotit de cai pleaca spre centrul Bailestiului.
I-am asteptat in centru, sosirea cortegiului dand startul jocurilor pe scena centrala.
Muzica si voie buna la Bailesti
Odata ce s-a dat startul oficial la voie buna, muzica si dansurile populare si-au facut aparitia pe scena.
Fiind o sarbatoare olteneasca, nu puteau sa lipseasca din peisaj calusarii.
Dar nici dansurile locale.
In aceasta ambianta a fost anuntat cel mai bun Zaibar din 2019.
Concursul de Zaibar
Concursul de Zaibar este o treaba serioasa, descrisa cu mult umor, ca doar suntem acasa la Nea Marin.
Concurentii au adus Zaibarul din productia proprie, care a fost pus in probele anonime pe care le apreciaza juriul. In loc de pret este trecut numarul probei.
Iar juriul a gustat fiecare proba si a notat dupa criteriile proprii.
Castigatorii au primit premii in bani, vinurile fiind medaliate cu bronz, argint si aur dupa caz.
Toti participantii la concurs au dreptul sa afiseze punctele primite la jurizare, conform regulamentului.
Castigatorul de anul acesta n-a avut Zaibar de dat. Insa a dat un interviu 🙂
As fi vrut sa am macar 1 sticla cu Zaibarul cel mai bun din Bailesti, dar daca nu s-a putut m-am reorientat.
Zaibar din beciul lui Bebe Barbulescu
Acum am fost cu masina si n-am avut posibilitatea sa degust zaibarul. Insa anul trecut am fost simplu pasager si le-am degustat pe toate. Mi-a placut cel mai mult Zaibarul lui Bebe Barbulescu, de la Motatei.
Asa ca m-am orientat si anul acesta si mi-am facut proviziile pentru iarna cu Zaibar de Motatei. Am aflat ca via din care se face acest Zaibar are o vechime de 125 de ani.
Via a fost plantata de strabunicul lui Bebe Barbulescu. Iar el fiind inginer agronom si iubitor de vin, duce mai departe aceasta traditie de familie.
Am dus si eu acasa un bidon de 5l, ca sa-mi ajunga pana la iarna 🙂 2019 este un an in care s-a facut mai putin vin, insa de calitate mai buna.
Colegele bloggerite au preferat Zaibarel, un Zaibar rosé si mai usor, de cursa lunga.
Zaibarul traditional este negru si tare, iar daca nu bei cu masura, te ia repede de cap. Unii ii mai zic si „”troscau”, pentru ca te trosneste repede la troaca 🙂
Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, puteti sa degustati Zaibarul chiar in beci, daca aveti drum prin Motatei. Il Gasiti pe Bebe Barbulescu pe Strada Vasile Petre nr. 32.
Pana sa ne trosneasca licoarea olteneasca, am facut o poza la panoul de Zaibar 🙂
Prazul in bucate
Nici prazul n-a fost lasat mai prejos. Am avut ocazia sa degustam:
- mancare de praz,
- placinta cu praz,
- sarmale cu praz,
- peste umplut cu praz.
Si bineinteles, praz verde din belsug, pentru cei care nu aveau deja acasa.
Paine in test acasa la Nea Marin
Atractia din acest an a fost painea la test, facuta sub ochii vizitatorilor.
Am balit noi pana cand s-au incalzit testurile si s-au copt painile. Dar si cand am gustat paine calda cu branza proaspata…
Nici nu putea o sarbatoare olteneasca fara Zaibar, papornita cu praz, paine in test si calusari.
A propos de gustat, ne-am ospatat si cu alte produse specifice evenimentelor de toamna: mici, pastrama de oaie, muraturi, hamsie etc.
Pana data viitoare, va las cu imagini de la Bailesti.
Spor oltenesc!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei