Dupa ce in urma cu ceva vreme am fost la conferinta internationala WineMark, ieri am participat la workshop-ul Viticultura si Vinurile Olteniei.
Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Horticultura din Craiova, în parteneriat cu Societatea Româna a Horticultorilor filiala Dolj si Asociatia Degustatorilor Autorizati din România.
Workshop-ul si-a propus sa reuneasca
- specialisti din domeniul viticulturii si oenologiei,
- practicieni,
- specialisti în fonduri europene,
- cadre didactice,
- pasionati de vinuri.
Impreuna am dezbatut daca viticultura si vinurile Olteniei pot sa devina o marca prin care regiunea noastra sa isi afirme identitatea in acest domeniu.
Cand am zis am participat, vreau sa spun nu doar ca am fost in sala ci am si prezentat un material.
Cum a fost workshop-ul Viticultura si Vinurilor Olteniei
Evenimentul a fost deschis de Sina Cosmulescu, Decanul Facultatii de Horticultura, care a urat bun venit oaspetilor de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” si participantilor din Craiova.
Prima prezentare a apartinut Prof. Univ. Dr. Ing. Aurel Popa, de la Universitatea din Craiova. Subiectul a fost unul trist dar plin de resurse, referitor la „Spatii viticole gorjene cu vocatie unica pentru calitate, ignorate de-a lungul a 135 de ani”.
Mai precis, zone din judetul Gorj in care traditia cultivarii vitei de vie este veche si specifica. Dar din pacate domeniul a fost ignorat.
Incursiunea in viticultura gorjeana de la inceputuri si pana la la aparitia filoxerei ne-a dezvaluit frumusetile unice legate de vita de vie.
Caracterticile acestor vii se refera la faptul ca sunt in padure, printre castani comestibili, ciresi sau liliac. Am vazut imagini cu vita salbatica agatata in copacii din apropiere.
Nu in ultimul rand, se vede clar legatura dintre lemn, vin si vie.
La final, o reamintire a legaturii dintre vin si vita de vie si civilizatia umana.
Prezentarea domnului profesor ne-a facut pofta de o vizita blogosferica pe aceste taramuri gorjene.
A urmat Cristina Vladu, de la DADR Dolj, cu date concrete despre aplicarea programelor de reconversie/restructurare a plantatiilor viticole din Oltenia.
Am aflat care au fost zonele care au profitat cel mai bine de fondurile europene si care au fost soiurile preferate in Oltenia.
Vinju Mare la workshopul Viticultura si Vinurile Olteniei
Dupa mai multe informatii statistice. Stefania Costea, manager de calitate la Vie Vin Vinju Mare, ne-a exemplificat despre activitatea viti-vinicola din zona viticola Vinju Mare.
Au fost trecute in revista traditiile viticole, tehnologia moderna si sortimentele de vin realizate la Vinju Mare.
Diana Nedelcu (AROTT) ne-a vorbit despre promovarea oenoturismului prin proiectele finantate cu fonduri europene. Este vorba despre proiectul Interreg Sommilabour, la a carui lansare in Craiova am participat.
Acum Diana ne-a detaliat despre activitatile acestui proiect, aflat in plina desfasurare.
Catalin Genoiu, ONVPV, ne-a povestit despre vinuri cu denumire de origine, vinuri cu indicatie geografica si vinuri varietale.
Despre zonele viticole din Romania, despre legislatie si nu in ultimul rand despre caietele de sarcini.
A punctat cu o definitie a vinului, pentru cei care cred inca in vinurile de smochine, rodii sau orez 🙂
Branzeturi cum se cuVin la workshop
Contributia mea la acest eveniment a fost sa povestesc cum degustarile de vinuri si asocierile culinare pot fi metode de promovare pentru cramele oltenesti.
De la prima editie Branzeturi cum se cuVin s-au adunat 17 degustari cu vinuri oltenesti.
Inclusiv o degustare cu vinuri oltenesti la Gala SuperBlog la Bucuresti.
In urma celor 17 degustari cu vinuri oltenesti au rezultat 237 articole pe bloguri. Adica 110 500 vizualizari si 52 000 vizitatori unici care au aflat despre vinurile oltenesti, despre crame si despre asocierea vinurilor cu branzeturi.
Nu-i rau, mai ales ca au fost si alte evenimente gen Oltenia Wine Fair, Corcova Trail Race sau Rusalii la Picnicul Avincis, care n-au fost contorizate in statistica de mai sus. Insa au fost mediatizate prin articolele blogoltenilor 🙂
Workshop-ul s-a incheiat cu informatii conceptul de drum al vinului, sustinute de Drd. Calugaru Iulian Viorel.
Chiar daca n-am stiut care este continutul workshop-ului Viticultura si Vinurile Olteniei, informatiile s-au legat si s-au completat reciproc.
Acest lucru a fost evidentiat si de concluziile de la final.
Vorbind de concluzii, dupa teorie am concluzionat practic, asociind vinurile oltenesti cu mancaruri delicioase.
Locatia concluziilor practice a fost laboratorul de oenologie.
Mi-a placut workshop-ul, am descoperit multe informatii interesante si chiar premizele unor viitoare proiecte alaturi de blogerii craioveni.
Daca nu ma credeti, gasiti aici imagini de la workshop.
Spor oltenesc!
Update:
Inca un articol despre workshop, din perspectiva Laurei, o bloggerita nou-venita in lumea vinurilor oltenesti.
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei