Meniu tomnatic la Miercurea fara carne

Am zis sa ma bucur de un meniu tomnatic la Miercurea fara carne, pana cand nu vine iarna peste noi.

Meniu tomnatic de 20 Noiembrie

„Pentru de dimineata” am avut dovleac la cuptor alaturi de bunatati ascunse in ardei gras 🙂

Am avut humus, icre, fasole batuta si sfecla rosie. Peste care am presarat piper mozaic.

meniu tomnatic la Miercurea fara carne

Am mai adaugat cateva masline de Thassos si acesta a fost micul dejun.

In intervalul dulce 09:00 – 11:00 am savurat gutuie cu ciocolata neagra.

ciocolata neagra si gutuie

Apoi m-am adaptat la temperatura mohorata cu un ceai verde fierbinte. Parca altfel se vede viata dupa un ceai verde 🙂

La pranz am adaugat un alt ingredient de toamna, specific oltenesc: praz.

Reteta olteneasca pentru sanatate contine:

  • polifenoli,
  • acizi organici,
  • acid folic,
  • vitaminele A, B, C, E si K,
  • potasiu,
  • calciu,
  • magneziu,
  • fier,
  • zinc,
  • mangan,
  • sodiu,
  • silici,
  • celuloza,
  • amidon.

Mai putin cunoscut este faptul ca si frunzele aduc beneficii pentru sanatate. Exemplele se refera la productia de insulina, la facilitarea digestiei si chiar la efecte afrodiziace.

Frunzele de praz determina in organism o serie de procese chimice care provoaca stari de bine si de euforie.

Asa ca am mancat cu placere o mancare de praz cu masline 🙂

mancare de praz si cascaval pane

Am mai aruncat peste praz un cascaval pane si l-am combinat cu mamaliga. Pe langa prazul dulce, maslinele sarate si amare, am pus si salta de ardei copti. Si pentru culoare si pentru gustul acru.

Seara imi fac o salata orientala. Adica am fiert cartofii in coaja, ca sa nu-si piarda substantele active prin evaporare. Nu mai pun ou fiert, ca nu prea e bun seara. Insa ceapa si masline. Mai pun zeama de lamaie si ulei de masline si la final ceva verdeata.

Ca sa dea bine in poza, pun si-un pic de mouse de otet balsamic. Vedeti si voi mai pe seara.

salata orientala speciala la meniu tomnatic

Pana atunci va urez pofta buna fara carne!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.