Musaca cu praz, ciuperci si soia la Miercurea fara carne

Daca tot a fost Ziua Olteniei, am bucatarit musaca cu praz, dupa ce m-am documentat despre deliciul preferat al oltenilor. A propos, stiti care este pluralul de la praz? Praji 🙂

Un pic de istorie cu praz

Mi-am praji(t) un pic creierul sa vad daca prazul este mostenirea dacica, gen branza, barza, viezure etc.

In varianta engleza a Wikipedia se foloseste denumirea stiintifica Allium ampeloprasum, care aduce cu nimele prazului nostru.

Se aminteste despre prezenta prazului in Biblie, in care se spune ca se gasea din abundenta in Egipt.

Descoperirile arheologice indica prezenta prazului in dieta egipteana cel putin din anul 2000 inainte de Hristos. Alte texte vorbesc despre cultivarea prazului in Mesopotamia la inceputul anilor 2000 inainte de Hristos.

In Roma antica prazul era considerat superior cepei si usturoiului, Apicius publicand 4 retete cu praz in De re culinaria.

Wikipedia in limba romana spune ca originea prazul este in zona Mediteranei.

Citisem de curand si in Odorama – Istoria culturala a mirosului ca in Roma antica se manca praz: „cele mai folosite erau varza, ceapa, usturoiul, laptucile si prazul”.

In tarile de ginta latina prazul are denumiri pornind de la latinescului porrum:

  • poireau – Franta,
  • porro – Spania,
  • puerro – Italia,
  • alho-poró – Portugalia.

Prasum, o alta varianta latina, suna chiar mai aproape de denumirea romaneasca praz.

In limba greaca avem práso, iar in limbile vechi din Peninsula Balcanica sunt o multime de variante asemanatoare cu πράσον (práson) din greaca veche:

  • macedoromana – praș,
  • meglenoromana – praz,
  • slava-bulgara-sarba – prazŭ, pras, prȁs, praz.

Cum am ajuns la musaca cu praz, ciuperci si soia

Am mers pe filiera greceasca a prazului si asa mi-a venit ideea sa caut musaca cu praz. Dar am gasit mai multe retete la turci, nu la greci 🙂 Doar ca turcii fac musacaua cu carne (de vita, miel etc.).

Insa mi-am adus aminte ca am mancat musaca fara carne la o taverna greceasca din Toronto.

Musaca in Toronto

Pornind de la toate aceste date m-am gandit sa fac o combinatie balcanica de musaca cu praz.

In loc de carne am folosit ciuperci si soia, iar pentru musaca am ales varianta cu cartofi, nu cu vinete.

soia si ciuperci

Gasisem retete cu cartofi fierti, ciuperci si mozzarella, insa eu am preferat branza de tara si cascaval afumat. Stiti ce aroma de carnati baga cascavalul afumat in produsele vegetale?

branza si oua de tara

Randurile de cartofi le-am alternat. Unii cartofi au fost fierti si feliati, altii i-am prajit un pic in forma de rondele.

primul strat de cartofi

Pentru ca-n retetele gasite carnea era amestecata cu ceapa calita, acum am amestecat ciupercile si soia. Dar nu cu ceapa prajita, ci cu praji 🙂

umplutura pentru musaca cu praz

Adica rondele de la 2 bucati de praz (sper ca n-ati uitat pluralul), pe care le-am calit un pic.

ingredient oltenesc la musaca cu praz

Dupa ce s-a calit un pic prazul, am adaugat amestecul de ciuperci si soia.

umplutura pentru musaca cu praz, ciuperci si soia

Intre randurile de de cartofi am asternut randuri de praz calit cu ciuperci si soia.

umplutura si strat de cartofi prajiti

Iar la final am pus un ultim strat de oua de tara amestecate cu cascaval ras.

musaca cu praz inainte de cuptor

Musaca cu praz sau musaca cu carne?

In timp ce eu pregateam varianta de musaca cu praz, sotia mea bucatarea varianta cu carne. Se vede diferenta dintre carne si amestecul meu de ciuperci si soia?

musaca cu praz sau musaca cu carne?

Le-am pus la cuptor in acelasi timp, in stanga varianta cu carne, in dreapta musaca cu praz.

la cuptor

Uite si minunatia proaspat scoasa din cuptor.

musaca cu praz

Daca v-am facut pofta cu musaca cu praz, iata si restul meniului.

Guacamole, icre si ou ochi la micul dejun

Pentru de dimineata am avut tartinabile gen guacamole si icre de hering pe paine cu maia si ceapa.

Iar pe pat de mamaliga coapta am pus un ou ochi.

mic dejun cu ou ochi, guacamole si icre

In intervalul dulce 09:00 – 11:00 am savurat banana si ciocolata neagra cu cafea.

banana cu ciocolata si cafea

Asa m-am pregatit pentru pranz, cand am trecut la musaca de pra(n)z.

Musaca cu praz la pranz

Daca erati curiosi cum arata musacaua mea cu praz, ciuperci si soia, iat-o in sectiune transversala 🙂

musaca cu praz, ciuperci si soia

Merge bine cu muraturi, dar mai ales cu un vin bun. Am preferat un vin Perfect Simplu, ca tot a fost Ziua Olteniei ieri.

Ciupercile din umplutura cu soia aduc o interesanta tenta minerala. Iar piperul roz si verde presarat in umplutura si-n stratul cu branza se potrivesc de minune cu un vin Syrah Perfect Simplu.

Seara ma asteapta o ciorba de pastai de fasole, pe care o desavarsesc cu chefir. Ca sa mearga si-un vin mai completez cu branza sau cu icre.

Pofta buna fara carne!

Update:

Daca nu v-ati saturat din meniul meu, va poftesc la Brindusa pentru o mancare de fasole cu hribi.

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.