Daca tot a fost Ziua Olteniei, am bucatarit musaca cu praz, dupa ce m-am documentat despre deliciul preferat al oltenilor. A propos, stiti care este pluralul de la praz? Praji 🙂
Un pic de istorie cu praz
Mi-am praji(t) un pic creierul sa vad daca prazul este mostenirea dacica, gen branza, barza, viezure etc.
In varianta engleza a Wikipedia se foloseste denumirea stiintifica Allium ampeloprasum, care aduce cu nimele prazului nostru.
Se aminteste despre prezenta prazului in Biblie, in care se spune ca se gasea din abundenta in Egipt.
Descoperirile arheologice indica prezenta prazului in dieta egipteana cel putin din anul 2000 inainte de Hristos. Alte texte vorbesc despre cultivarea prazului in Mesopotamia la inceputul anilor 2000 inainte de Hristos.
In Roma antica prazul era considerat superior cepei si usturoiului, Apicius publicand 4 retete cu praz in De re culinaria.
Wikipedia in limba romana spune ca originea prazul este in zona Mediteranei.
Citisem de curand si in Odorama – Istoria culturala a mirosului ca in Roma antica se manca praz: „cele mai folosite erau varza, ceapa, usturoiul, laptucile si prazul”.
In tarile de ginta latina prazul are denumiri pornind de la latinescului porrum:
- poireau – Franta,
- porro – Spania,
- puerro – Italia,
- alho-poró – Portugalia.
Prasum, o alta varianta latina, suna chiar mai aproape de denumirea romaneasca praz.
In limba greaca avem práso, iar in limbile vechi din Peninsula Balcanica sunt o multime de variante asemanatoare cu πράσον (práson) din greaca veche:
- macedoromana – praș,
- meglenoromana – praz,
- slava-bulgara-sarba – prazŭ, pras, prȁs, praz.
Cum am ajuns la musaca cu praz, ciuperci si soia
Am mers pe filiera greceasca a prazului si asa mi-a venit ideea sa caut musaca cu praz. Dar am gasit mai multe retete la turci, nu la greci 🙂 Doar ca turcii fac musacaua cu carne (de vita, miel etc.).
Insa mi-am adus aminte ca am mancat musaca fara carne la o taverna greceasca din Toronto.
Pornind de la toate aceste date m-am gandit sa fac o combinatie balcanica de musaca cu praz.
In loc de carne am folosit ciuperci si soia, iar pentru musaca am ales varianta cu cartofi, nu cu vinete.
Gasisem retete cu cartofi fierti, ciuperci si mozzarella, insa eu am preferat branza de tara si cascaval afumat. Stiti ce aroma de carnati baga cascavalul afumat in produsele vegetale?
Randurile de cartofi le-am alternat. Unii cartofi au fost fierti si feliati, altii i-am prajit un pic in forma de rondele.
Pentru ca-n retetele gasite carnea era amestecata cu ceapa calita, acum am amestecat ciupercile si soia. Dar nu cu ceapa prajita, ci cu praji 🙂
Adica rondele de la 2 bucati de praz (sper ca n-ati uitat pluralul), pe care le-am calit un pic.
Dupa ce s-a calit un pic prazul, am adaugat amestecul de ciuperci si soia.
Intre randurile de de cartofi am asternut randuri de praz calit cu ciuperci si soia.
Iar la final am pus un ultim strat de oua de tara amestecate cu cascaval ras.
Musaca cu praz sau musaca cu carne?
In timp ce eu pregateam varianta de musaca cu praz, sotia mea bucatarea varianta cu carne. Se vede diferenta dintre carne si amestecul meu de ciuperci si soia?
Le-am pus la cuptor in acelasi timp, in stanga varianta cu carne, in dreapta musaca cu praz.
Uite si minunatia proaspat scoasa din cuptor.
Daca v-am facut pofta cu musaca cu praz, iata si restul meniului.
Guacamole, icre si ou ochi la micul dejun
Pentru de dimineata am avut tartinabile gen guacamole si icre de hering pe paine cu maia si ceapa.
Iar pe pat de mamaliga coapta am pus un ou ochi.
In intervalul dulce 09:00 – 11:00 am savurat banana si ciocolata neagra cu cafea.
Asa m-am pregatit pentru pranz, cand am trecut la musaca de pra(n)z.
Musaca cu praz la pranz
Daca erati curiosi cum arata musacaua mea cu praz, ciuperci si soia, iat-o in sectiune transversala 🙂
Merge bine cu muraturi, dar mai ales cu un vin bun. Am preferat un vin Perfect Simplu, ca tot a fost Ziua Olteniei ieri.
Ciupercile din umplutura cu soia aduc o interesanta tenta minerala. Iar piperul roz si verde presarat in umplutura si-n stratul cu branza se potrivesc de minune cu un vin Syrah Perfect Simplu.
Seara ma asteapta o ciorba de pastai de fasole, pe care o desavarsesc cu chefir. Ca sa mearga si-un vin mai completez cu branza sau cu icre.
Pofta buna fara carne!
Update:
Daca nu v-ati saturat din meniul meu, va poftesc la Brindusa pentru o mancare de fasole cu hribi.
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Aluculesei Brindusa
Prea multe bunatati la masa ta,sa ai mare pofta!
Daniel Botea
Ne potriviram la ciuperci si fasole 🙂