Helping 2 Obtain Water la Mischii si utilizarea responsabila a apei

La sfarsitul anului trecut am fost impreuna cu cativa blogolteni la Mischii. Scopul si durata vizitei au avut legatura cu primele etape ale implementarii proiectului Helping 2 Obtain Water.

blogoltenii alaturi de Helping 2 Obtain Water la Mischii

Helping 2 Obtain Water inseamna forarea a 4 fantani la mare adancime in Comuna Mischii si in satele componente, Calinesti si Gogosesti. Sunt zone in care locuitorii nu au apa potabila curenta iar pentru aprovizionare pierd cateva ore zilnic. La tara populatia este imbatranita iar nevoia de apa se refera si la adaparea animalelor sau la udarea gradinilor. In perioadele secetoase, cum este si perioada pe care o traversam acum, apa potabila devine un subiect critic in zona.

Helping 2 Obtain Water la Mischii, in judetul Dolj

Proiectul H2O (water) – Helping to Obtain Water este finantat de Fundatia Coca-Cola, prin The New World Program, in parteneriat cu Global Water Challenge (GWC).  Proiectul este implementat de Asociatia CSR Nest si de Asociatia Today’s Future.

Helping 2 Obtain Water la Mischii

The New World Program este un parteneriat intre Fundatia Coca-Cola si Global Water Challenge. Se incurajeaza participarea societtii civile pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) stabilite de Organizatia Natiunilor Unite. Din 2014 The New World Program a sprijinit 66 de proiecte din 21 de tari din Orientul Mijlociu, Africa si Eurasia.

Fundatia Coca-Cola reprezintă divizia globală de actiuni filantropice a The Coca-Cola Company. Din 1984 Fundatia Coca-Cola a oferit granturi in valoare de peste 1 miliard de dolari pentru initiative comunitare sustenabile pe intreg globul.

Global Water Challenge (GWC) reprezintă o coalitie de organizatii de top care lucreaza impreuna din 2006. Obiectivul global, sustenabil si realizabil este de a oferi acces general la apă potabilă provenită din surse sigure si la servicii de igienă (WASH). Prin parteneriatele public-private ale GWC peste 1 milion de oameni au acces la apa curata.

Informatii detaliate despre proiectul H2O de la Mischii gasiti pe site.

Helping 2 Obtain Water – Proiectul H2O Water si educatia

Pe langa accesul la apa potabila din surse sigure, proiectul H2O isi propune si actvitati educative pentru utilizarea responsabila a apei.

La o astfel de activitate am luat parte saptamana trecuta, alaturi de elevii de la Scoala Gimnazială Alecsandru Nicolaid din Mischii. Aproximativ 40 de elevi din clasele IV-VIII au invatat cum pot limita risipa si poluarea apei potabile.

Helping 2 Obtain Water la Scoala din Mischii

Sorin Boboc, de la CSR Next a fost cel care a condus intalnirea interactiva. Au fost prezenti elevi din mai multe clase si de varste diferite, fiecare s-a prezentat si a spus ce pasiuni are.

Sorin Boboc

Apoi au inceput intrebarile, Sorin intrebandu-i pe copii la ce se foloseste apa.

Pas cu pas am ajuns la apa potabila. Desi Terra noastra este denumita Planeta Albastra datorita oceanelor care inconjoara continentele, apa potabila este mult mai putina. In procente, 97,5% este apa sarata si doar 2,5% apa dulce. Adica o resursa pretioasa, pe care trebuie s-o folosim rational.

despre apa

Am ajuns si la circuitul apei in natura, apoi la intelegerea faptului ca aruncarea aiurea a gunoaielor si deseurilor poate afecta sursele de apa potabila.

Sorin a dat exemple despre deseuri periculoase ca

  • vopselurile,
  • uleiul de motor,
  • uleiul de gatit,
  • produse chimice,
  • medicamente.

Elevii nu prea au acces la astfel de produse, insa brosura pe care au primit-o este destinata si pentru parinti si bunicii de acasa.

Cum sa economisim apa

Nu in ultimul rand, elevii au inteles ca pentru obtinerea alimentelor si produselor de orice fel se consuma apa. In acest sens, reciclarea inseamna si o economie de apa. Putem economisi apa schimbandu-ne obiceiurile.

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca o persoana are nevoie de 50 litri de apa pe zi.

  • 5 litri pentru apa de baut,
  • 10 litri pentru apa de gatit,
  • 15 litri pentru igiena,
  • 20 de litri pentru intretinerea locuintei.

Poate vi se pare mult, insa media europeana este de 120 litri de apa potabila pe zi. Iata cum este consumul urban de apa potabila:

  • 30% la toalete,
  • 20% la dus,
  • 20% masina de spalat,
  • 10% igiena mainilor,
  • 9% la spalarea vaselor de bucatarie,
  • 5% pentru hrana si baut,
  • 4% la igiena casei,
  • 2% la udarea plantelor.

In general, din 10 litri de apa potabila

  • 7 litri sunt folositi pentru agricultura si cresterea animalelor,
  • 2 litri in industrie si transport,
  • 1 litru in consum direct si intrebuintari urbane.

Cum protejam apa potabila si cum diminuam risipa

In Bucuresti, probabil cu pierderile masive din retea, o persoana consuma 145 litri zilnic.

Tu stiai statisticile de mai sus? Recunosc ca nici eu, desi stiu ca apa este importanta, nu doar de Ziua Internationala a Apei.

Dupa cum se vede in Romania, acolo unde se gaseste, apa nu prea se economiseste. In timp ce in alte zone este o lipsa acuta de apa potabila.

Helping 2 Obtain Water - Cum facem sa protejam apa

De aceea discutia cu elevii din Mischii a fost sintetizata in Decalogul comportamentului responsabil:

  1. Schimba obiceiurile de acasa!
  2. Arunca deseurile in mod corespunzător!
  3. Nu arunca medicamentele la intamplare!
  4. Nu arunca deseuri menajere in sistemul de canalizare!
  5. Economiseste apa!
  6. Utilizeaza in mod responsabil plasticul!
  7. Implica-te la scoală sau la locul de munca!
  8. Implica-te in actiuni de ecologizare!
  9. Schimbarea vine de la tine!
  10. Fii un cetatean implicat!

Abia astept sa vad proiectul H20 in etapele urmatoare.

Pana atunci, spor responsabilizator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.