UE impotriva Covid19 in cateva exemple

Banuiesc ca si voi ati vazut titluri gen „In timp ce UE a abandonat complet Italia, China i-a trimis medici si tone de medicamente”. Daca nu, n-ati pierdut nimic. Daca ati mai si distribuit, va numarati printre acei „idioti utili” care imprastie propaganda antieuropeana. Ca sa mai contracarez un pic aceasta propaganda idioata, azi abordez in cateva exemple subiectul UE impotriva Covid19. Si va invit din noi sa va informati din surse oficiale.

UE impotriva Covid19

Exemplul de mai sus este doar unul dintre titlurile care circula pe internet.

China ajuta

Gesturile umanitare ale Chinei si experienta impotriva Covid19 sunt binevenite, insa nu trebuie trebuie sa uitam un amanunt esential. Daca epidemia n-ar fi fost tinuta la secret in China, nu s-ar fi raspandit atat de mult in toata lumea.

Trecand peste aceasta introducere, hai sa vedem ce face Uniunea Europeana in lupta cu pandemia de coronavirus.

Pentru Romania, Comisia Europeana a alocat 2 transe de fonduri europene:

  • 660 de milioane euro sunt deja in conturile BNR,
  • 637 de milioane de euro vin in Aprilie, pentru cheltuieli de urgenta in timpul pandemiei.

La nivel european, lupta impotriva Covid19 se bazeaza pe:

  • achizitionarea de echipamente medicale pentru spitale,
  • achizitionarea in comun de kituri de testare, masti si ventilatoare ce sustin functia respiratorie.

UE impotriva Covid19

Sursa foto

Solidaritatea europeana

Solidaritatea in cadrul UE se vede in urmatoarele masuri:

  • rute preferentiale pentru transportul echipamentelor medicale,
  • apararea liberei circulatii a marfurilor in UE,
  • sprijin economic important pentru familii si mediul de afaceri,
  • repatrierea cetatenilor UE,
  • protejarea cetatenilor europeni, limitand calatoriile catre UE,
  • garantarea aprovizionarii sistemelor de sanatate, pastrand integritatea pietei
  • unice si a lanturilor de productie si distributie,
  • promovarea cercetării pentru a sprijini dezvoltarea unui vaccin pentru cei care au nevoie urgenta de acesta.

Daca vi se pare ca aceste masuri pentru limitarea raspandirii virusului la nivel global sunt doar chestiuni teoretice, hai sa trecem la exemple practice. In cadrul UE, desi unele tari ca Ungaria au luat masuri unilaterale de inchidere a granitelor, s-au create culoare rapide pentru transport de persoane sau de marfuri.

Ceea ce nu se intampla in afara Uniunii Europene, unde un transport medical al Crucii Rosii a ramas blocat la granita in Turcia timp de mai multe zile.

In plina pandemie de coronavirus si in stare de urgenta declarata in mai multe tari, Uniunea Europeana a relaxat regulile in ceea ce priveste ajutorul de stat si masurile de sprijin pentru populatie. Aceste masuri coordonate la nivel UE ajuta deja guvernele sa ia cele mai bune hotarari adaptate la situatia locala.

Asta nu inseamna ca nu este loc de mai bine la nivel european. Sa speram ca impreuna vom invinge coronavirusul, tarile Uniunii Europene fiind cele mai afectate de aceasta pandemie.

Spor invingator!

Update UE impotriva Covid19

In timp ce scriam ieri articolul, eurodeputatii au adoptat ieri urmatoarele 3 propuneri urgente:

  • Corona Response Investment Initiative, adica 37 miliarde EUR din fondurile UE pentru cetățenii, regiunile și tarile cel mai grav afectate de pandemia de coronavirus. Fondurile vor fi direcționate către sistemele de sănătate, IMM-uri, piețele forței de muncă și alte părți vulnerabile ale economiilor statelor membre ale UE. Propunerea a fost adoptată cu 683 voturi pentru, unul împotrivă și patru abțineri.
  • Extinderea Fondului de solidaritate al UE pentru a acoperi urgențele în domeniul sănătății publice. Măsurile vor pune la dispoziție țărilor europene până la 800 de milioane EUR în 2020. Operațiunile eligibile în domeniul sănătății publice includ asistență medicală, măsuri de prevenire, monitorizare sau control al răspândirii bolilor.
  • Suspendarea temporară a normelor UE privind sloturile orare pe aeroporturile comunitare. Această măsură va împiedica transportatorii aerieni să opereze zboruri goale în timpul pandemiei.

Masurile adoptate vor intra in vigoare dupa adoptarea de catre Consiliu si publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.