Violenta domestica a crescut in timpul pandemiei de Covid-19, victimele petrecand mai mult timp alaturi de agresorii din familie. In aceste conditii Fundatia Vodafone vine in ajutorul victimelor violentei in familie prin aplicatia Bright Sky Ro. Aplicatia a fost lansata azi printr-o dezbatere online pe care am avut ocazia s-o urmaresc pe Zoom.
Violenta in familie este o tendinta in crestere observata in toata Uniunea Europeana, nu doar in Romania. Iar Bright Sky este raspunsul Fundatiei Vodafone la nevoile victimelor violentei domestice.
Cateva cifre despre amploarea violentei in familie
- Carantina impusa de Covid-19 ar putea duce la o cresterea cu 20% a cazurilor de violenta domestica la nivel global.
- Agentia de Sanatate Sexuala si Reproductiva ONU estimeaza ca fiecare 3 luni de carantina ar putea duce la aparitia a 15 milioane de noi cazuri de violenta domestica.
- 100 de femei vulnerabile la abuzurile domestice vor fi gazduite de o cladire a Parlamentului European in timpul epidemiei de coronavirus.
- In 2019 politistii romani au emis 7.986 de ordine de protectie provizorii, dintre care 2.958 au fost transformate in ordine de protectie.
- In Bucuresti numarul ordinelor de protectie s-a dublat in timpul pandemiei, fata de perioada similara a anului trecut.
Ce este aplicatia Bright Sky Ro
Bright Sky Ro este o aplicatie gratuita pusa la dispozitie de Fundatia Vodafone. Aplicatia ajuta victimele violentei domestice sa recunoasca semnele abuzurilor, sa ceara ajutor si sa gaseasca solutii de sprijin.
Pe langa rolul de informare si educare, realizat prin studii de caz si exemple, aplicatia are si efecte practice. Astfel pot fi inregistrate dovezile abuzurilor in format text, foto, video sau audio.
Aceste inregistrari pot fi folosite mai tarziu ca probe in instanta. De remarcat ca aceste dovezi nu raman in telefonul victimei ci sunt trimise prin aplicatie.
Aplicatia poate fi folosita si de persoane care nu sunt victime, dar vor sa ajute victimele violentei domestice.
Bright Sky Ro se poate descarca gratuit din:
Este vorba despre o aplicatie complexa, pentru realizarea careia au colaborat Fundatia Vodafone, Politia Romana, Asociatia Necuvinte si Asociatia Code for Romania.
Proiectul pilot Bright Sky a fost demarat in 2018 in Marea Britanie, apoi implementat in Irlanda si Cehia. Romania este a patra tara care beneficiaza de aplicatia Bright Sky, urmand ca pana la finalul anului aceasta sa fie operationala in 12 tari.
Ce am invatat despre aplicatia Bright Sky Ro de la lansarea pe Zoom
Va spuneam ca am participat la o dezbatere pe Zoom, prilejuita de lansarea aplicatiei Bright Sky in Romania. Evenimentul a beneficiat de prezenta unor personalitati din mai multe domenii:
- Muriellle Lorilloux, CEO Vodafone România,
- Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti,
- Angela Galeţa, Directorul Fundatiei Vodafone România,
- Luminiţa Popescu, Secretar de Stat, Agentia Nationala pentru Egalitatea de sanse intre Femei si Bărbati,
- Olivia Vereha, Founding Partner Code4Romania,
- Simona Voicescu, Presedintele Asociatiei Necuvinte,
- Irina-Margareta Nistor, critic de film si Presedinte onorific al Fundatiei Vodafone România,
- Actritele Oana Pellea si Mihaela Sîrbu.
Am retinut cateva idei de la fiecare.
Irina Nistor a apreciat ca aplicatia este usor de folosit. O persoana ingrozita si terorizata ar fi format mult mai greu un numar de telefon din multe cifre.
Oana Pellea, pe care o felicit pentru implicare, a observat cu tristete ca violenta este o reducere la instinctul animal. Si ca ar trebui sa avem si noi instinctul de a ajuta victimele violentei, de a actiona noi daca ele nu pot.
Ei bine, aplicatia poate fi folosita si de cei care pot ajuta victimele violentei domestice, nu doar de victime.
Muriellle Lorilloux a atras atentia ca violenta in familie este prezenta in toata Uniunea Europeana, nu doar in Romania.
Andrew Noble, ambasadorul britanic in Romania a spus ca si in UK violenta domestica este ridicata. Iar aplicatia este tot mai descarcata, ceea ce arata ca este o aplicatie utila. Conectivitatea si tehnologia fac astazi mai usoara viata victimelor violentei domestice.
Cum ajuta aplicatia Bright Sky Ro victimele violentei domestice
Olivia Vereha, Code4Romania, a vorbit despre complexitatea implementarii. Este o aplicatie complexa, care a avut nevoie de cooperare intre institutii, ONG-uri specializate si cele mai bune solutii tehnice.
Provocarile au constat in cantitatea imensa de informatie si in adaptarea la specificului romanesc. A fost nevoie de foarte multa munca pentru ca aplicatia sa fie cat mai relevanta si utila in conditiile din Romania. Si bineinteles sa respecte legislatia nationala.
Angela Galeţa, Fundatia Vodafone România, ne-a spus ca baza de date a fost realizata manual dupa o cercetare in teren, alaturi de organizatiile care opereaza in domeniu.
Actualizarea bazei de date este o continua provocare. De exemplu, in timp de pandemie multe locatii folosite pentru adapostirea persoanelor abuzate au inchis practic activitatea, din cauza Covid-19.
Alte exemple de la Fundatia Vodafone
Bright Sky este doar un exemplu de ajutor pentru victimele violentei domestice. Sunt si alte proiecte destinate victimelor traficului de persoane sau victimelor violurilor. Se incearca standardizarea unui cod de semne folosit in peste 17 tari pentru a semnala o situatie de urgenta. „Vreau sa vorbesc cu Angela” este un exemplu de astfel de cod folosit in baruri si restaurante.
Pe langa alte proiecte dedicate eradicarii pandemiei de Covid-19, Fundatia Vodafone este implicata in multe proiecte comunitare. Este vorba de proiecte sociale, de sanatate sau de caritate. Acum a venit momentul sa utilizam tehnologia pentru a lupta contra abuzurilor amplificate de pandemie.
Ce nu face aplicatia Bright Sky Ro
Aplicatia Bright Sky nu inlocuieste serviciul 112!
In caz de urgenta este recomandata apelarea 112, care se poate face chiar din aplicatie.
Aplicatia vine in ajutorul victimelor cu informatii sau dovezi care pot fi folosite pe termen lung:
- informare despre ceea ce inseamna violenta domestica,
- cum recunoastem o situatie abuziva,
- servicii de adapost din zona victimelor.
Insa repet, in caz de criza sau urgenta, apelul la 112 ramane singura solutie.
Este nevoie de aplicatia Bright Sky Ro in Romania? Dar in Europa?
Spuneam ca Bright Sky va deveni disponibila pana la finalul anului in 12 tari din Europa. Intensificarea violentelor domestice in timpul pandemiei de Coronavirus este reala si actuala. Insa fenomenul este larg raspandit in toata Uniunea Europeana si nu este de data recenta.
In 2014 a fost realizat un studiu complex la care a vizat 42000 de femei, cu varste intre 18 si 74 de ani.
Circa 1500 de femei din fiecare tara au participat la acest studiu, mai putin in Luxembourg unde au fost doar 900.
Rezultatele sondajului din 2014 sunt cutremuratoare:
- 33% dintre femeile europene au suferit o forma de violenta fizica si/sau sexuala inainte de implinirea varstei de 15 ani. Procentul reprezinta 62 de milioane de femei,
- 22% dintre femeile din Europa au avut parte de violente fizice si/sau sexuale din partea partenerilor,
- 5% dintre femeile europene au fost of victime ale violurilor,
- 43% dintre femeile din Europa au experimentat anumite forme de violenta fizica din partea unui partener actual sau fost partener, abuzuri de forme diferite:
- umilire publica,
- interzicerea de a parasi locuinta,
- incuierea in locuinta etc.
- 33% dintre femeile europene au trait in copilarie experiente de violenta fizica sau sexuala din partea unui adult,
- 11% dintre femei au avut de infruntat avansuri nepotrivite in mediul online sau prin SMS,
- 20% dintre tinerele femei cu varste de 19-29 de ani din Europa au fost victime ale hartuirilor online,
- 55% dintre femei au infruntat diverse forme de hartuire sexuala. 32% dintre ele spun ca hartuitorul a fost un sef, un coleg sau un partener de afacere,
- 67% dintre femei nu raporteaza actele de violenta familiala catre politie sau organizatii specializate.
In 2020 situatia nu este departe de aceste cifre terifiante, ba chiar violenta domestica a luat amploare in timpul pandemiei.
Ce este violenta in familie sau violenta domestica
Violenta domestica se refera la comportamentul abuziv al unui dintre membrii familiei asupra celorlalti membri. Sau asupra unui membru al familiei. In Romania violenta in familie este raspandita si confundata cu abuzurile barbatilor care isi bat nevestele. Insa violenta domestica este mult mai diversificata.
Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, republicata in 2014, defineste violenta in familie.
„Violenta domestica inseamna orice inactiune sau actiune intentionata de violenta fizica, sexuala, psihologica, economica, sociala sau spirituala care se produce in mediul familial sau domestic. Ori intre soti sau fosti soti, precum si intre actuali sau fosti parteneri, indiferent daca agresorul locuieste sau a locuit impreuna cu victima.”
Legea prevede expres ca:
„In nicio forma si in nicio imprejurare, obiceiul, cultura, religia, traditia si onoarea nu pot fi considerate drept justificare pentru niciun tip de acte de violentă definite in prezenta lege.”
Legea recunoaste mai multe tipuri de violenta in familie:
- violenta verbala,
- violenta psihologica,
- violenta fizica,
- violenta sexuala,
- violenta economica,
- violenta sociala,
- violenta spirituala.
Violenta verbala
Acest tip de violenta domestica se refera la limbajul jignitor, utilizarea de insulte, amenintari si expresii degradante sau umilitoare.
Violenta psihologica
Este un tip de violenta deosebit de complex, referindu-se la aspecte foarte diverse:
- impunerea vointei sau a controlului personal,
- provocarea de stari de tensiune si de suferintă psihica in orice mod si prin orice mijloace, prin amenintare verbala sau in orice alta modalitate,
- santaj,
- violenta demonstrativa asupra obiectelor si animalelor,
- afisare ostentativă a armelor,
- neglijare,
- controlul vietii personale,
- acte de gelozie,
- constrangerile de orice fel,
- urmarirea fara drept,
- supravegherea locuintei, a locului de munca sau a altor locuri frecventate de victima,
- efectuarea de apeluri telefonice sau alte tipuri de comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care prin frecventa, continut sau momentul in care sunt emise creeaza temere,
- alte actiuni cu efect similar.
Violenta fizica
Este tipul de violenta domestica recunoscut cel mai des si cel mai vizibil. Se refera la vatamarea corporală ori a sanatatii prin:
- lovire,
- imbrancire,
- trantire,
- tragere de par,
- intepare,
- taiere,
- ardere,
- strangulare,
- muscare,
in orice forma si de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente,
si prin:
- otravire, intoxicare, precum si alte actiuni cu efect similar,
- supunerea la eforturi fizice epuizante sau la activităţi cu grad mare de risc pentru viata sau sanatate si integritate corporala.
Violenta sexuala
Este tipul de violenta in familie care se refera la agresiune sexuala sub mai multe aspecte:
- impunere de acte degradante,
- hartuire,
- intimidare,
- manipulare,
- brutalitate in vederea intretinerii unor relatii sexuale fortate,
- viol conjugal.
Violenta economica
Acest tip de violenta domestica are legatura cu aspectele economice ale abuzurilor:
- interzicerea activitatii profesionale,
- privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existenta primara, cum ar fi hrana, medicamente, obiecte de prima necesitate,
- actiunea de sustragere intentionata a bunurilor persoanei,
- interzicerea dreptului de a poseda, folosi şi dispune de bunurile comune,
- control inechitabil asupra bunurilor si resurselor comune,
- refuzul de a sustine familia,
- impunerea de munci grele si nocive in detrimentul sanatatii, inclusiv unui membru de familie minor,
- alte actiuni cu efect similar.
Violenta sociala
Este un tip de abuz care duce la izolarea sociala a victimei. Violenta sociala se poate realiza prin:
- impunerea izolarii persoanei de familie, de comunitate si de prieteni,
- interzicerea frecventarii institutiei de invatamant sau a locului de munca,
- interzicerea/limitarea realizarii profesionale,
- impunerea izolarii, inclusiv in locuinta comuna,
- privarea de acces in spatiul de locuit,
- deposedarea de acte de identitate,
- privare intentionată de acces la informatie,
- alte acţiuni cu efect similar.
Violenta spirituala
Acest tip de violenta domestica se refera la aspectele morale si spirituale ale unui membru al familiei:
- subestimarea sau diminuarea importantei satisfacerii necesitatilor moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare,
- penalizarea aspiratiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice ori religioase,
- interzicerea dreptului de a vorbi in limba materna si de a invata copiii sa vorbeasca in limba maternă,
- impunerea aderarii la credinte si practici spirituale si religioase inacceptabile,
- alte actiuni cu efect similar sau cu repercusiuni similare.
Am facut toata aceasta descriere minutioasa pentru ca din pacate in Romania, multe abuzuri sunt confundate cu „obiceiuri de familie” sau cu „traditia”.
Insa cand viata bate filmul, este timpul sa ceri ajutor. Descarca aplicatia Bright Sky Ro.
Spor increzator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei