Salutam mai demult initiativa Vodafone materalizata in proiectul Scoala din valiza. Era vorba despre mai multe scoli din mediul rural, ajutate sa aiba acces la tehnlogie. Acum Vodafone multiplica proiectul in sprijinul elevilor care au nevoie de acces la educatie pe timp de pandemie. Proiectul „Impreuna nu lasam niciun elev in urma” este adresat atat clientilor Vodafone cat si utilizatorilor din alte retele.
Impreuna nu lasam niciun elev in urma
Fundatia Vodafone Romania a lansat programul „Scoala din valiza” in 2018, ajutand pana acum 5.300 de copii, din 22 de scoli si 11 judete sa beneficieze de educatie digitala. Beneficiind de aceasta experienta, Vodafone ne indeamna sa actionam impreuna pentru a nu lasa niciun elev in urma.
In 2020 pandemia a scos in evidenta lipsa tehnologiei si accesul limitat la educatie incepand cu declansarea starii de urgenta. Se estimeaza ca 1 din 3 elevi din Romania n-a avut acces la educatie in timpul pandemiei de coronavirus. Nici profesorii n-au fost lipsiti de aceste neajunsuri, iar rezultatul este ramanerea in urma.
Situatiile scolare s-au incheiat cu notele deja existente, unii elevi au reusit sa faca lectii online, dar o treime n-au avut acces la astfel de resurse.
Anul scolar 2020-2021 nu se anunta mai usor, ba dimpotriva. Cazurile noi de coronavirus sunt mult mai numeroase decat in timpul starii de urgenta. Ca atare educatia digitala va fi foarte importanta in continuare. Evident, pentru cei care au resursele necesare.
Pentru acei elevi care nu au acces la educatie digitala, Fundatia Vodafone isi propune sa furnizeze resursele fizice si digitale acolo unde este nevoie. Prin resurse fizice intelegem instrumentele folosite deja de Scoala din valiza: servere, laptop-uri si tablete.
Iar resursele digitale se refera la:
- cursuri specifice pentru toti elevii,
- acces la o biblioteca digitala,
- programe de indrumare.
Utilizatorii Vodafone sunt incurajati sa doneze 2, 5 sau 10 Euro pentru extinderea programului Scoala din valiza. Donatiile pentru educatie pot fi facute:
- prin sms,
- din creditul existent in extraoptiunea cartelei preplatite,
- direct de pe factura Vodafone,
- prin card bancar.
Indiferent de modalitatea prin care ajutam proiectul, Fundatia Vodafone va dubla fiecare donatie.
Pe langa achizitia de dispozitive de catre Fundatia Vodafone Romania, compania Vodafone contribuie cu date mobile gratuite pentru elevi si cu mult continut educational.
Campania se desfasoara pana pe 15 Septembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire.
De ce este importanta educatia digitala pentru toti
In timpul starii de urgenta am ascultat la Europa FM o emisiune dedicata scolii pe timp de pandemie. Au fost si parinti care au vorbit despre continuarea cursurilor online, dar si multi care au confirmat ca educatia s-a oprit complet. Mai ales in mediul rural si in mediile sociale sarace, lipsa accesului la resurse digitale inseamna lipsa educatiei. Adica educatia va fi limitata exact acolo unde abandonul scolar este deja mare.
Din propria experienta pot sa spun ca resursele digitale m-au scos la liman in anul 2 la Master.
Am avut noroc ca in semestrul 2 aveam de terminat doar lucrarea de disertatie. Mi-ar fi greu sa-mi imaginez cursurile de analiza senzoriala desfasurate online, insa probabil ca actualii masteranzi vor avea parte si de asa ceva.
Desi n-am mai avut cursuri, neajunsul cel mai mare pe timp de pandemie a fost ultima parte a lucrarii de disertatie. „Analiza senzoriala a asocierii vinului cu branzeturile” se baza pe o degustare din laboratorul de oenologie. Cum facultatile au fost inchise in timpul starii de urgenta, am asteptat pana cand au fost conditii prielnice pentru degustare.
E drept ca degustarea putea fi facuta si intr-o curte, in aer liber. Dar n-ar fi fost conditiile din laborator si nici rezultate concludente. Asa ca am asteptat pana cand am avut acces limitat in laborator. Iar pe urma am tras tare ca sa termin capitolele finale in timp util si sa depun (online) disertatia in termenul stabilit.
A fost ciudat si cu sustinerea examenului de disertatie online. Destul de straniu sa vorbesti singur ca radioul, cu prezentarea pe ecran si fara sa-i vezi pe cei din comisie. Noroc cu intrebarile de la final, cand ne-am vazut online. Dar a fost singura solutie astfel incat sa sustinem examenul de disertatie.
Am facut repetitii inainte de prezentare, au mai fost probleme tehnice, insa una peste alta solutiile digitale ne-au scos la liman.
Am beneficiat de Google Classroom, Google Meet si de toate avantajele comunicarii online. Corespondenta cu profesorul indrumator s-a realizat pe e-mail, iar cererile de inscriere la examen si declaratiile pe propria raspundere au fost online.
Cum ar fi fost sa nu am acces la aceste resurse? Dezastru!
Impreuna putem ajuta educatia digitala
Dezastru ar fi si pentru elevii care n-au acces la educatia de la distanta. Pe langa faptul ca distantarea sociala constituie deja un neajuns pentru elevi, daca educatia nu ajunge la toti avem o adevarata problema. Insa acest dezastru poate fi evitat daca actionam impreuna.
Autoritatile incearca sa gaseasca cele mai bune solutii. Insa e clar ca anul scolar va incepe in conditii dificile, iar resursele pentru cei care au nevoie nu apar cat ai bate din palme.
Pentru cele 250 000 de tablete din proiectul autoritatilor va fi nevoie de licitatii, de oferte de pret, de analize etc. Apoi de distribuire si instruire. Ori toate acestea inseamna timp, timp in care lipsa de educatie nu poate fi recuperata usor.
Asa cum spitalele au fost dotate cu echipamente prin eforturi si donatii private pe timp de criza, la fel poate fi ajutata si educatia. De aceea va indemn sa va alaturati proiectului Vodafone pentru a oferi tuturor elevilor o sansa la educatie.
Spor implicator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei