Daca tot am stat cu ochii pe CNN la alegerile americane sau la prostiile lui trump, am dat si peste cateva informatii care n-au treaba cu politica. De exemplu, dieta mediteraneana este pe locul 1 in topul dietelor pentru 2021. Asa ca azi avem influenta mediteraneana la Miercurea fara carne.
Dieta mediteraneana in top
In topul american stilul de viata mediteranean este pe primul loc deoarece poate reduce riscurile de:
- diabet,
- colesterol crescut,
- dementa,
- pierderea memoriei,
- depresie,
- cancer de san.
Mai mult, bucataria mediteraneana este asociata cu
- oase puternice,
- inima sanatoasa,
- viata lunga.
Dieta mediteraneana ca stil de viata include consumul zilnic de
- legume,
- fructe,
- produse din cereale integrale (faina integrala),
- ulei de masline,
- fasole,
- nuci,
- leguminoase si seminte,
- ierburi si condimente,
- apa (circa 6 pahare),
- vin (1-2 pahare).
Saptamanal se consuma carne de pui, oua, branza, iaurt, peste si fructe de mare. Mai rar carne rosie, al carei consum este lunar.
Daca va intereseaza o perspectiva romaneasca a dietei mediteraneene, o aveti in link-ul alaturat.
Influenta mediteraneana la Miercurea fara carne
Sa rezum bucataria mediteraneana la o imagine?
Mai bine nu, pentru ca la Miercurea fara carne nu mananc peste si nici fructe de mare.
Insa ma bucur din plin de masline si ulei de masline, de exemplu. Mai am lamai si portocale, dar mai pot adauga si altele:
- anghinare,
- rosii uscate,
- dovlecei (zucchini),
- rosii cherry,
- patrunjel,
- rodie.
Pentru de dimineata am savurat in primul rand ulei de masline, in care am intins cu o paine cu maia si cu masline. Am vazut ca este un obicei raspandit in Grecia.
Apoi am pregatit paine Wasa cu pasta de masline si dulceata de masline verzi si portocale. Am mai adaugat ardei rosii umpluti cu branza, rosii uscate si masline de Thassos.
In intervalul dulce 09:00 – 11:00 am avut si rodie pe langa traditionala portocala cu ciocolata. Iar ciocolata a fost combinata, romanesca si greceasca 🙂
Ceai grecesc n-am, in schimb piperul roz cumparat din Thassos isi face loc la mai toate mesele.
Influenta mediteraneana la pranz
La pranz am bucatarit cu rosii cherry si dovlecei, printre care am pus si catei usturoi zdrobiti in coaja. In acest fel se arde doar coaja, iar usturoiul se coace frumos.
Cand au fost gata dovleceii zucchini i-am scos pe farfurie, i-am sarat si i-am stropit bine cu ulei de masline. Si cu zeama de lamaie 🙂
Acesta a fost patul pentru rosiile coapte si pentru mugurii de anghinare.
La noi anghinarea este mai cunoscuta pentru ceaiul amar care face bine la fiere. Am mancat prima data anghinare la Roma, prajita si crocanta. Italienii ii zic carciofi si o pregatesc in multe feluri.
Anghinarea pe care am gasit-o era deja murata in ulei. O parte am copt-o alaturi de dovlecei, alta parte am savurat-o in suc propriu 🙂
Bineinteles alaturi de dovleceii si rosiile coapte, cu usturoi maruntit si mult ulei de masline.
Am mai pus si piper roz, dar si condimente grecesti luate din Thassos.
Am reluat si salata de spanac de saptamana trecuta, doar ca acum i-am pus si rodie in loc de nuci. Am pus masline si ulei de masline din plin, iar in loc de otet balsamic am folosit lamaie.
Seara as fi poftit la o mousaka, dar m-as multumi cu o salata greceasca si cu placinta cu branza cu spanac.
Placinta cu spanac am bifat-o.
In loc de salata greceasca am mancat o tocanita de cartofi, peste care am tocat praz si patrunjel, cu influenta olteneasca. Apoi am pus si piper roz din Grecia.
Dar daca tot v-am facut pofta de salata, va poftesc la o salata de opintici de la Brindusa.
Pofta buna fara carne!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Aluculesei Brindusa
M-ai dat gata cu atatea bunatati,sa ai pofta!
Daniel Botea
Hai ca si opinticile tale sunt senzationale. Acus te pun la index