Blogging la inceput de drum, ce as fi vrut sa stiu cand am inceput sa scriu pe blog

Ca tot ziceam eu despre guest post in 2021, iaca veni si leapsa de la Diana 🙂 Este despre blogging la inceput de drum, mai precis despre ce as fi vrut sa stiu cand am inceput sa scriu pe blog.
bloggerii craioveni si blogging la inceput de drum

Blogging la inceput de drum

La mine a fost cumva atipic debutul in blogging. Am gandit blogul ca pe un instrument de comunicare politica. Pentru cei care inca nu stiu, desi am mai povestit pe blog, in 2008 am candidat pentru Primaria Craiovei. Aveam conferintele de presa pe care le tineam in fiecare Joi la ora 11:00 de mai mult de 2 ani. Insa comunicam indirect, la cititori ajungand ceea ce scriau reporterii sau aprobau redactiile.

Pe vremea aceea Facebook nu era atat de comun cum este acum. Am cont de FB din 2007, dar atunci nu aveam o pagina de Facebook cu care sa ma adresez si in afara cercului de prieteni. Asa ca m-am gandit ca un blog este cea mai buna metoda pentru a ajunge la alt public.

Am facut un blog cu numele meu pe platforma gratuita Blogger/Blogspot si am postat un singur articol scurt „Hello blogworld!”. Acesta era si titlul si continutul maretului articol de debut.

Pe urma m-am luat cu interviurile la televiziunile locale si cu alte evenimente de campanie si am uitat de blog. Am avut totusi un site de campanie dedicat Craiovei pe site-ul central al partidului, care avea vizibilitate mai mare.

Evident, eram constient ca nu voi ajunge primar candidand din partea unui partid extraparlamentar. Insa am gandit candidatura la Primarie ca pe o modalitate de sprijin pentru a intra in Consiliul Local Craiova. Avand mai multa vizibilitatea media, speram sa obtinem mai multe voturi.

N-am reusit, chiar daca la Primarie m-am clasat pe locul 5 din 15 candidati, inaintea unor reprezentanti de partide parlamentare.

In 2010 am lasat politica in urma si mi-am adus aminte ca pornisem un blog 🙂 Dar acesta a fost debutul in blogging.

Puterea comentariului

Din fericire mai stiam adresa blogului si parola, asa ca am descoperit ca in 2009 imi comentase cineva la singurul articol de pe blog.

Daca la un singur articol, atat de scurt, am primit un comentariu, am zis ca merita sa scriu mai mult.

Mai intai am raspuns acelui comentariu unic. Apoi am inceput sa scriu saptamanal, iar din August 2010 mi-am propus sa scriu in fiecare zi cel putin un articol pe blog.

M-am tinut de acest obicei zilnic vreo 6 ani, acum avand peste 5000 de articole pe blog si peste 15000 de comentarii.

Asa am inceput, dar ar fi fost bine sa stiu anumite lucruri atunci.

Ce-as fi vrut sa fi stiut de la inceput in blogging

In primul rand n-am stiut ca pasiunea pentru blogging ma va prinde atat de mult. Daca as fi stiut, ar fi trebuit sa trec mai repede pe domeniu propriu.

blogging la inceput

Insa in mintea mea era faptul ca-mi voi demonstra talentul blogosferic prin continut si mai putin prin forma. Nu stiam atunci despre SEO, asa ca am trecut pe domeniu propriu abia dupa ce depasisem 4000 de articole pe Blogospot.

Asta inseamna ca atunci cand am transferat blogul de pe Blogger pe danielbotea.ro aveam 4000 de articole neoptimizate 🙁

Intre timp am mai optimizat dintre articolele din urma si acum sunt mai multe articolele optimizate decat cele fara SEO.

Am ajuns cu optimizarea in anul 2013 si ma minunez de unele articole pe care le scriam atunci. Dar optimizarea din urma se vede in statisticile blogului si in cresterea accesarilor din Google search.

Revenind la articolele de inceput, aveam multe articole foarte scurte, cateva cuvinte si un video, de exemplu. Dar atunci nu era atat de puternic Facebook-ul, iar multe dintre postarile care acum sunt uzuale pe FB erau atunci normale pe blog.

Referitor la articole, la inceput foloseam in mod excesiv optiunea de bold. Adica intr-un articol boldam foarte multe cuvinte, nu ma opream doar la cuvinte cheie. Era mai vizibil pentru cititori, dar un dezastru pentru SEO.

O alta prostie pe care o faceam era sa deschid si link-urile interne intr-o noua pagina. Adica in loc sa maresc sesiunea pe blog trecand dintr-un articol in altul, deschideam alta pagina prin click pe linkurile interne.

Concluzie pentru blogging la inceput de drum

Ca sa sintetizez, daca as fi trecut mai devreme pe domeniu propriu, as fi evitat si erorile legate de bold si link-uri si as fi punctat mai mult la SEO.

Asa cum se obisnuieste la lepse, dau provocarea mai departe spre Adelina, Denisa, Alexandra, Costica, Marius si Marian.

Spor bloguitor!

13 Comments

  • Daniel Botea
  • Daniel Botea
  • Daniel Botea
  • Daniel Botea
  • Daniel Botea
  • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.