Probleme cu WordPress update 5.6.2, verificare si demodulare

Ati avut probleme cu WordPress update? Si eu 🙂 Dupa ce WordPress a trecut la versiunea 5.6.2 am observat ca blogul meu se incarca foarte incet. Iar pe mobil incet insemna cateva minute, in loc de 2-3 secunde 🙁

probleme cu WordPress update

Probleme cu WordPress update 5.6.2.

Chiar m-au atentionat cativa prieteni ca nu-mi mai merge blogul. El mergea saracul, dar in reluare 🙁

Daca puneam direct adresa blogului in browser se incarca instant, ca de obicei. Dar cand incercam sa incarc vreun articol, stai neneaca si asteapta. Pana cand? Pana la Sf. Asteapta sau mai exact, pana la Sf. Cache.

Mesajul afisat in partea stanga jos timp indelungat era Se asteapta cache-ul… 🙁

asteapta cache-ul...

Asta cu viteza de incarcare este o chestiune fundamentala, mai ales cand majoritatea traficului vine de pe mobile. Daca blogul sau articolul nu se incarca in 2-3 secunde, majoritatea renunta la incercare. La mine degeaba se incarca blogul, daca articolul se incarca greu.

Chiar daca puneam direct adresa aricolului in browser sau daca incercam s-o incarc din Facebook, se incarca la fel de greu. De fapt cred ca eram singurul care stia ca se incarca pana la urma, cei mai multi renuntand la citirea articolului.

Probleme cu viteza am avut si cand am incercat sa „fetchuiesc” articolul pentru indexare pe Google.

La fel la Facebook Sharing Debugger, care nu reusea sa indexeze articolul in timp util.

timp mare de incarcare

La inceput am crezut ca sunt probleme cu hostingul, dar nu era de-acolo. Pe urma am mai descoperit si alte probleme.

O imagine face cat 1000 de secunde?

Al doilea aspect pe care l-am sesizat era incarcarea ingrozitor de lenta a imaginilor, atunci cand scriam un articol nou. Eu folosesc imagini optimizate, de cel mult 200 K, dar degeaba. Mesajul primit era ca si cand as fi incercat sa pun imagini de 10 M. Ceea ce nu era cazul.

incarcare imagine pe blog

Am observat treaba cu incarcarea anevoioasa inclusiv pentru imagini care existau deja pe blog. La o optimizare SEO pentru un articol mai vechi, imaginea se incarca la fel de lent. Asta desi ea era pe blog de cativa ani, dar nu oricum, ci optimizata, cu dimensiune ok si sub 200 K.

Si atunci ce sa fie? M-am gandit ca poate nu se pupa tema blogului cu noua versiune de WordPress. Apoi m-am uitat si-n cPanel sa vad daca am ultima versiune de PHP sau daca trebuie facute alte ajustari. Aveam 7.4 versiunea curenta.

Apoi, intreband in stanga si-n dreapta mi-a mai zis un blogoltean ca dupa update el a primit un mesaj de avertizare. Si a rezolvat dezinstaland toate modulele (pluginurile) si apoi instalandu-le la loc.

Acestea fiind informatiile stranse, am adunat gasca de blogolteni la o bere si am incercat sa-i dam de cap. Problemei, nu berii 🙂

Cum am rezolvat

Mai intai Mircea a verificat sa nu fie probleme de viteza, hosting sau altele doar de el stiute. Nu erau. Preventiv mi-a setat PHP la versiunea 7.0, in ideea ca ultimele versiuni nu sunt intotdeauna cele mai stabile.

Am verificat daca s-a schimbat ceva dupa aceasta modificare si pe laptop si pe mobile. Dar articolele se incarcau la fel de lent ca inainte. Asa ca am revenit la PHP versiunea 7.4.

Apoi am dezactivat toate modulele (pluginurile) pe care le am instalate pe platforma wordpress a blogului. N-am multe, mai putin de 10 module.

Am verificat din nou si… minune. Blogul zbarnaia ca in zilele bune, atat pe laptop si cat si pe mobile.

Ups, inseamna ca a avut dreptate Raz cu modulele. Am inceput sa le activez pe rand, iar dupa fiecare activare faceam si-o verificare. Pff, mergea blogul ca uns.

Cand am ajuns la ultimul modul, Yoast SEO, toti eram siguri ca nu e de-acolo. M-am gandit ca dezactivand si activand modulele s-a rezolvat. Insa surpriza, dupa ce-am activat Yoast SEO blogul a revenit la viteza melcului.

Iar l-am dezactivat, iar s-a invrednicit la viteza. Era clar ca de-acolo mi se trage leneveala blogului. Am sters de tot modului Yoast SEO, l-am reinstalat iar, am reinstalat si update-ul wordpress, dar degeaba.

Concluzia: WordPress 5.6.2 + Yoast SEO 15.9.1 nu se pupa la mine pe blog, nici macar de 8 Martie 🙂

Alternative pentru astfel de probleme cu WordPress update

Pana cand isi revine Yoast am instalat un alt modul, Rank Math SEO. Insa nu ma coafeaza la fel de mult precum Yoast-ul. Asa ca pana cand ma obisnuiesc cu el, am de gand sa fac astfel. Tin Yoast-ul dezactivat, scriu articolul apoi activez modulul doar cat am nevoie pentru optimizarea SEO.

Asa am facut la scrierea acestui articol si vad ca functioneaza.

Este o solutie de avarie, pana cand Yoast SEO face un update si trece de versiunea 15.9.1, care face probleme pe blogul meu.

Voi ati avut astfel de probleme dupa ultimul update WordPress?

Spor rezolvator!

8 Comments

    • Daniel Botea
    • Daniel Botea
    • Daniel Botea
    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.