Vazand Vltava si violencel in programul Filarmonicii Oltenia, in valtoarea valorilor pandemiei mi-am adus aminte de aliteratia lui Cosbuc.
Daca n-am fost destul de clar, detaliez imediat. Craiova se indreapta spre scenariul rosu, adica spre inchiderea salilor de spectacole. Eu tot mai speram ca vom vedea concertul de Vineri in sala, desi ne aflam in valtoarea pandemiei.
Tocmai de-aia mi s-a parut sugestiva aliteratia Vltava-violoncel-valtoarea, la concurenta cu clasicul „Prin vulturi vantul viu vuia”. Ramane de vazut cand râul ritmurilor compozitorilor cehi va vui in sala cu spectatori.
Vltava si violoncel la Filarmonica Oltenia
Vltava este numele unui râu din Cehia dar si al celui mai cunoscut poem simfonic compus de Bedřich Smetana. Lucrarea cu nume de râu face parte dintr-un serie de 6 poeme intregite sub titlul „Tara mea”.
Numele râului da numele primei piese din concert. Insa Antonín Dvořák, compozitorul concertului pentru violoncel si orchestra s-a nascut chiar intr-o localitate de pe malul Vltavei.
Acestea fiind spuse si legatura facuta, sper ca v-am facut curiosi despre concertul de Vineri, 19 Martie.
Iata care este programul propus de Orchestra Simfonica a Filarmonicii Oltenia, sub bagheta maestrului Radu Zaharia:
- Bedřich Smetana: Poemul simfonic „Vltava/Die Moldau”,
- Antonín Dvořák: Concertul in Si minor pentru violoncel si orchestra, op. 104.
Concertul lui Dvořák il va avea protagonist pe violoncelistul Stefan Cazacu. Ca sa intelegeti de ce mi-as fi dorit sa vad concertul in sala, va marturisesc ca m-am indragostit de violoncel la Castelul Peles.
In afara de locul magic si de povestea frumoasa a violoncelului peste generatii, m-a fermecat sunetul acestui instrument.
Pana atunci priveam concertele ca pe un tot unitar, fara sa fac distinctie intre instrumente. Sau poate ca nu vazusem un concert avand in prim plan un instrument si o poveste de familie. Cert este ca de atunci violoncelul a ramas instrumentul la care vibrez cel mai mult in timpul unui concert.
As fi vrut sa vibrez Vineri in sala Filarmonicii pe valuri de Vltava si violoncel, insa aliteratia este pusa sub semnul intrebarii de valoarea 3,03. Aceasta este valoarea cumulata a indicelui la mie pentru infectarile cu Covid in Craiova pentru 16 Martie 🙁
Este si o indicatie sa ne pregatim pentru auditii 2.0 in scenariu rosu.
Spor revenitor!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei