Cand am fost anul trecut la Eselnita, ghidul nostru Sorin ne-a spus ca in Aprilie versantii de deasupra Pesterii Ponicova sunt plini de lalele galbene. Este vorba despre Laleaua de Cazane, o specie unicat in lume, aflata intr-un perimetru protejat natural.
Lalelele galbene din zona Ponicova
Sorin Costescu le-a numit lalele de Ponicova, dupa numele pesterii deasupra careia apar in fiecare primavara.
Versantii abrupti formati din lespezi mari de piatra sunt locul in care aceasta planta se simte in siguranta si se inmulteste. Romsilva, unde am gasit imaginile, estimeaza ca numarul acestor lalele salbatice a ajuns la 8000 de exemplare.
Iata cum arata natura impietrita de atata frumusete.
Laleaua de Cazane sau Tulipa hungarica
Laleaua galbena de Cazane este o specie protejata prin Conventia de la Berna din 19 Septembrie 1979, in prezent crescand doar pe versantii romanesti ai Cazanelor Dunarii.
Laleaua de Cazane a crescut mai demult si pe malul sarbesc, insa n-a mai fost observata in ultimii 10 ani. Insa cu ajutorul specialistilor de la Parcul Natural Portile de Fier se va incerca replantarea lalelelor salbatice si pe partea sarbeasca a Cazanelor.
Cand am fost la plimbare pe Dunare le-am vazut doar in pozele lui Sorin, acum ma bucur si de un film.
Sper ca in viitorul apropiat sa vad lalelele galbene salbatice si-n realitate, prin obiectivul aparatului de fotografiat. Sa nu va doriti sa le vedeti de-aprope sau sa le mirositi, pentru ca n-au miros. Insa au o imagine superba printre lespezile de piatra.
Pana cand le vad in realitate, sa va spun ca in afara de atractia lalelelor galbene din Aprilie, celelalte obiective sunt disponibile tot timpul anului.
Plimbarea pe Dunare dezvaluie cateva obiective interesante:
- Golful Eselnita,
- Tabula Traiana,
- Cazanele Mici,
- Chipul lui Decebal,
- Manastirea Mraconia,
- Golful Dubova,
- Cazanele Mari,
- Grota Veterani,
- Pestera Ponicova.
Din barca se vad foarte frumos versanti masivului Ciucaru Mare, iar in Aprilie norocosii se bucura si de lalelele galbene.
Nu stiu daca se vede Laleaua de Cazane de pe traseul Ciucaru Mare, insa se vad superb Cazanele Dunarii
Spor vizitator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei