Supermarketuri in weekend, dupa restrictii peste 4/1000

Am fost in 2 supermarketuri in weekend, dupa restrictiile corespunzatoare indicelui de 4/1000 din Craiova. De cand s-a depasit limita de 4 la mie, in weekend se inchid magazinele la 18:00. Iar circulatia este restrictionata dupa ora 20:00. Doar in weekend, pentru ca in timpul saptamanii stingerea se da la ora 22:00 si supermarketurile se inchid la 21:00.

Targ de Vinuri Auchan Craiovita Supermarketuri in weekend

Supermarketuri in weekend, inchise la 18:00

Ieri am fost in Lidl in jurul pranzului si mi s-a parut aceeasi aglomeratie ca intotdeauna. Nici mai multi, nici mai putini ca intainte de restrictiile de weekend.

Azi am fost la Kaufland tot in jurul pranzului. In mod normal m-as fi dus dupa 17:00, ca sa-mi fac plimbarea de seara. Dar m-am gandit sa nu agolomerez inutil magazinul cu 1 ora inainte de inchiderea de weekend. As fi preferat o plimbare la 17:00, pentru ca de dimineata imi facusem miscarea de inviorare si alergarea in parc. Asta este,
dupa brunch am plusat cu o plimbare 🙂

Nici Sambata si nici Duminica nu mi s-a parut mai aglomerat decat in alte dati. Grija pesedista ca asa se ingramadesc mai mult romanii in magazine mi-a adus un zambet in coltul gurii. Mi-am amintit ca pe „timp de pace” au fost mai multe propuneri de a inchide definitiv supermarketurile in weekend, pe diverse considerente.

Pentru a proteja producatorii locali, pentru a evita traficul greu din Bucuresti sau din alte motive. Initiativele au fost la fel de diverse, incepand de la ministrul Agriculturii Achim Irimescu (in timpul guvernului Ciolos), trecand la parlamentari PNL sau PSD si terminand cu Aurelian Badulescu, fostul viceprimar al capitalei.

Acum il aud pe Ciolacu spunand ca aceasta masura nu este gandita in acord cu pandemia si ca va genera aglomeratie si riscuri inutile 🙂 Adica acelasi Ciolacu care-si luase nasul la purtare peste masca in Parlament, de grija pandemiei.

curat murdar cu mascarici si mascareli

Nu ca Orban, Rares Bogdan, Vela, Voiculescu sau Raluca Turcan ar fi mai breji. Vreau doar sa spun ca declaratiile sunt dupa cum bate vantul, n-au legatura cu pandemia sau cu nevoile romanilor.

Cum este prin alte parti

In Heidelberg am fost uimit sa vad ca marile supermarketuri in weekend au program special. Adica program redus Sambata, iar Duminica sunt inchise. Si asta demult, in 2014 si 2017, nu acum in pandemie, cand in Germania restrictiile sunt mult mai dure decat la noi. Insa chiar si-atunci, in timp ce supermarketurile mari erau inchise Duminica, magazinele de cartier erau deschise.

Cred ca asta ar fi fost o solutie si la noi, la restrictiile de weekend in orasele peste 4 la mie. Daca se da stingerea la 20:00, macar pana la 19:00 sa fie deschise magazinele de cartier. Mai are omul o urgenta, a uitat sa ia paine, apa sau hartie igienica, fuge la magazinul de langa bloc.

Aici nu este aglomeratie mai mare decat de obicei, insa sunt alte obiceiuri proaste. Spre deosebire de supermarketuri, unde toata lumea poarta masca, in magazinele de cartier nu prea se deranjeaza toti. Si nici nu le face nimeni observatie.

Acestea fiind concluziile dupa primul weekend plin de restrictii, sper ca masurile sa se vada in scaderea numarului de infectari. Si sa revenim la normal cat mai curand.

Spor increzator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.